Harita mühendisliği dünya üzerinde yapılan araştırmaların artmasıyla beraber ilgi gören mühendislik bölümü haline geldi. Mühendislik bölümlerinin hepsi bizim için önem arz etse de harita mühendisliği yaşadığımız dünyayı, atmosferi daha iyi anlayabilmemiz için ve planlayabilmemiz için oldukça önemlidir. Yaşadığımız bu ortamı tek bir bütün halinde ve düzen içinde görebiliyorsak bunda Harita Mühendislerinin rolü oldukça büyüktür. Bu makalemizde Harita Mühendisliği hakkında bütün detayları sizinle paylaşacağız.
Harita Mühendisleri Ne İş Yapar?
Coğrafyamız birbirinden farklı bütün parçaların bir bütün halinde görünmesini ve incelememizi sağlamaktadır. Bazı detaylar ise coğrafyanın ayrılmaz bir parçasıdır. Harita Mühendisleri ne iş yapar dediğimiz zaman yerkürenin bütün ilişkilerini inceleyen bir mühendislik türüdür diyebiliriz. Yerkürenin ölçümünü yapan, yaptığı ölçümlerle bir plan oluşturan, oluşturduğu planı faaliyete koyan kişilerdir Harita Mühendisleri.
Ofis ortamı bana göre değil, ben sahada çalışmayı daha çok seviyorum diyenlerin mesleğidir. Çünkü Harita Mühendisleri günün nerdeyse tamamını ofis ortamında değil şantiyede geçirirler. Sürekli ölçüm yapar ve yaptığı ölçümlerle hesaplama, düzenleme işlemlerini beraberinde yürütür. İşin asıl kuralı ise yaptıkları ölçüm ve hesaplamaların hatasız olması gerektiğidir.
Ölçümler sonrası veri elde eden mühendisler, verileri ile beraber harita oluşturmaya başlarlar. Bu kadar hassas ve dikkat isteyen bu mühendislik türü için elbette istihdam oranı oldukça fazladır.
Harita Mühendisliği Maaşları
Harita mühendislerinin maaşını hem özel sektör hem devlet olarak iki başlık altında inceleyeceğiz. Unutmayın, kamuda yada özel sektörde çalışmanız fark etmeksizin, kendinizi ne kadar geliştirir ve yükselirseniz o kadar maaş konusunda avantajınız artacaktır.
Özel Sektörde Harita Mühendisliği Maaşları
Prestiji en yüksek olan sektörlerden biri şüphesiz mühendisliklerdir. Her mühendislik bölümünün kendine has bir cazibesi ve kalitesi bulunmaktadır. Harita Mühendisliği işte bu konuda oldukça popülerdir. Bu kadar popüler olması elbette Harita Mühendislerinin sayısını oldukça arttırmaktadır.
Harita mühendislerinin çalışma alanlarının en başında Şantiye gelmektedir. Ülkemizde ekonomik açıdan sıkıntılar yaşandığından ötürü inşaat sektörü şu an durma noktasındadır ve bu harita mühendisleri için olumsuz bir durumdur. Bu durum kararlarınızı yada düşüncelerinizi etkilemesin. Hiçbir meslek, mezun olduğunuz andan itibaren ayağınıza gelmeyecektir. Fakat siz sevdiğiniz meslek için çabalar ve emek verirseniz her zorluğun üstesinden gelebilirsiniz.
Devlette Harita Mühendisliği Maaşları
Yeni mezun olmuş kişilerin devlet kurumlarında çalışmak istemesi, özel sektörde çalışmaktan daha avantajlı olacaktır. KPSS üzerinden istenilen puana ulaştığınızda mesleğinize başlayabilirsiniz. Ortalama bir harita mühendisinin 10.000TL maaş aldığı bilinmektedir.
Özel Sektörde Harita Mühendisliği Çalışma Koşulları
Seçeceğiniz meslek hayatınız boyunca size eşlik edecektir. Mesleğinizi severek yapmanız ve her gün işe giderken mutlulukla gitmeniz size meslek hayatınız boyunca başarı getirecektir. Dolasıyla çalışma koşullarını incelemeden, meslek seçiminiz konusunda doğru kararlar vermeden iş hayatına atılmamalısınız. Özel sektörde harita mühendisliği çalışma koşulları:
- Sabah 9 akşam 6 çalışma saatleri
- Firmadan firmaya değişiklik gösterse de hafta sonları tatili vardır.
- Firmaların servis imkanı bulunmaktadır.
- Öğle yemeği hakkınız vardır.
Firmadan firmaya değişiklik gösterse de iş yeri doktorunuz bulunmaktadır.
Devlette Harita Mühendisliği Çalışma Koşulları
Devlet kurumlarında mühendis olmanız özel sektörde mühendis olmanıza göre daha avantajlı ve konforludur.
- Sabah 9 akşam 5 çalışma mesaisi,
- Hafta sonu tatili,
- Ücretsiz servis imkanı,
- Yıl içerisinde resmi tatiller,
- Kar, fırtına, sel gibi durumlarda tatil,
- Öğle yemeği,
- Engelliler için ayrı tatil günleri,
- Kıdem tazminatı,
- Kurum doktoru,
Makalemizde Harita Mühendisliği hakkında merak edilen tüm bilgilere yer verdik. Meslek seçiminizi yapmadan önce bütün koşulları ve kararlarınızı gözden geçirmeyi unutmamalısınız.