Odaklanma sorunu neden olur sorusunu yanıtlamadan önce odaklanma sorununun tam olarak ne ifade ettiğini açıklamamız daha doğru olacaktır.
Odaklanma Sorunu Nedir?
Odaklanma sorunu her yaştaki bireyde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Organik ya da psikolojik sebepler ile ortaya çıkabilecek olan odaklanma sorunu, günümüzde uyaranların artması nedeniyle daha sık görülmektedir. Odaklanma sorunu yaşayan bireyler dikkatini uzun vadede bir noktaya veremezler. Konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı söz konusudur. Bir iş yapılırken iç ve dış uyaranların etkisiyle dikkat dağılır ve zihinsel açıdan kişi kendisini işe veremez.
Dikkat eksikliği olarak da bilinen bu sorun hiperaktivite tanısı (yani DEHB) ile birlikte görülüyorsa terapi ve ilaç tedavisi yöntemleri ile çözüme ulaşmaktadır. Odaklanma sorunu yaşayan bireylerin hayatı bu sebeple olumsuz yönlerde etkilenmektedir. Olan becerilerin yeterince ortaya çıkamaması, sınavlarda sürekli olarak yanlış okuma veya yanlış işaretleme yapma, konuşulan konuların tam dinlenememesi ve sonucunda iş, okul veya arkadaş çevresinin olumsuz etkilenmesi gibi durumlarda dikkat eksikliği bireye zorluklar yaşatabilir.
Odaklanma Sorunu Neden Olur?
Dikkat dağınıklığı psikolojik rahatsızlıklar, çevresel faktör veya tıbbi rahatsızlıklar neticesinde her yaştaki bireyde ortaya çıkabilmektedir. Odaklanma sorunlarının meydana gelişinde etkili olan diğer faktörleri incelememiz gerekirse;
Uyku Problemleri Yaşamak
İhtiyaç duyulan uykuyu yeterince alamamak kişiyi birçok rahatsızlıkla karşılaştırabileceği gibi dikkat dağınıklığı sorunu ile de karşılaştırmaktadır. Uyku ihtiyacını tam olarak karşılayamayan bireyler günlük yaşamlarında hafıza, karar vermede güçlük ve odaklanma sorunuyla yüzleşmenize sebebiyet verebilmektedir.
Hormonal Dengesizlikler Yaşamak
Östrojen, progesteron, testosteron ve tiroit hormonlarında yaşanan dengesizlikler bütün vücudun hormonal dengesini bozabilmekte olup bilişsel beyin fonksiyonlarında ve bedensel hareketler ile ilgili sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilirler.
Kaygı Stres Durumları
Aşırı derecede kaygı ve stres duyma durumları kişiyi günlük yaşantısında konsantrasyon bakımından olumsuz etkilemektedir. Günlük yaşantıda sık sık kaygı durumu yaşamak sadece dikkat dağınıklığı yaşamanızda değil anksiyete, kaygı bozuklukları ve panik atak gibi diğer rahatsızlıklarla beraberinde gelebilmektedir.
DEHB
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri arasında unutkanlık ve konsantrasyon zorluğu görülmektedir. Bu durum terapi ve ilaç desteği ile atlatılabilmektedir.
İlaçlar
Bazı durumlarda kullanılan birtakım ilaçlar dikkat dağınıklığı sorunu yaşamanıza neden olabilir.
Çevresel Faktör
Günlük yaşantıda sürekli olarak gürültülü ortamda bulunma hali dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunları yaşamanızda etkili rol oynamaktadır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Anksiyete bozukluğu kişileri sinir, uyku problemleri, kaygı, huzursuzluk sorunlarıyla karşılaştırdığı gibi odaklanma sorunu yaşamanız ile birlikte de kendisini gösterebilmektedir. Yani anksiyete rahatsızlığına sahip olan bireylerde belirti olarak dikkat dağınıklığı görülebilmektedir.
Odaklanma Sorunu Belirtileri
Odaklanma sorunu belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir ancak yaygın olarak görülen belirtileri sizin için sıralamak istiyoruz.
- Sık görülen unutkanlık
- Devamlı olarak eşyaları kaybetme
- Dikkat gerektiren durumlardan kaçmak
- Dağınık bir şekilde çalışmak
- Bir iş bitmeden diğer işe başlamak
- Kitap okumakta zorlanmak
- Yapılan işten kolay sıkılma
- Dağınık düşünceler
- Konuşulan konunun bir kısmına hakim olamama veya anlatılan durumların sıklıkla unutulması
- Yanlış okuma
- Sohbetlerde konular arası geçişlerin hızlı olması. Konudan konuya atlama.
- Zamanla konusunda sürekli sıkıntı yaşamak.
- Bir iş ile meşgul durumdayken etraftaki en ufak seslerin etkisiyle bile işin bırakılması.
Gibi belirtiler dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerde en sık görülen durumlar arasında yer almaktadır. Peki dikkat dağınıklığı sorunu yaşıyor ve nasıl çözüme kavuşacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate almalısınız.
Odaklanma Sorunuyla Nasıl Baş Edilir
Odaklanma sorunuyla baş edebilmek için öncelikle bu sorunun neden kaynaklı olduğu belirlenmelidir. Daha önce yukarıda saydığımız etkenlerden; stres, kaygı bozuklukları, anksiyete, DEHB gibi rahatsızlardan temelinde hangisinin yattığını belirlememiz gerekmektedir. Bunun için uzman psikologdan destek alabilir çözüme daha hızlı ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra odaklanma sorunu için kendi kendinize yapabileceğiniz bazı adımları aşağıda okuyabilirsiniz.
- Meditasyon
- Yoga
- Düzenli egzersiz
- Günlük işleri plana dökerek yapma
- Uyku düzeni
- Dikkat üzerine kurulu oyunlar oynama
- Dikkat dağınıklığı sorunları üzerine kitaplar okuma
- Kendinize zihin ve bedenin bir bütün olduğunu hatırlatma
- Bir işe başlamadan önce dikkat dağınıklığı yaratacak uyaranları etraftan uzaklaştırma
- Bir işi tamamen bitirmeden bir diğerine geçmeme
Gibi yöntemler ile birlikte odaklan sorununuzun üstesinden gelmek için kendinize destek olabilirsiniz.