Start-up terimleri son yıllarda merak edilmektedir. Çalışma hayatı güzel göründüğü gibi kendi içerisinde zorluklar barındırır. Patron emrinde çalışma hayatı sürdürmek çoğu kişinin hoşuna gitmez. Peki ya kendi işimizin patronu olabilir elbette olabiliriz. Fakat bu durum göründüğü gibi kolay değildir. Birçok sorumluluk ve dikkat gerektirir. Bütün sorumluluklara hazırsanız o zaman dersimize geçebiliriz. Start-up dünyasında en çok kullanılan terimleri sizin için bir araya getirdik. Hadi gelin inceleyelim.
Start-up ve Girişim Arasındaki Fark
Uzaktan bakıldığında ikisi de aynı anlama geliyor gibi gözükse de farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Start-up, sürdürülebilir bir iş modeli arayan organizasyonlara verilen genel bir isimdir. Girişim ise belirsiz koşullarda insanlar için tasarlanmış, yeni ürün ve hizmetlerin kolaylıkla ulaştırılmasıdır. Genel özellikleri birbirine çok benzese de girişimin belirsizlikler içinde yer alması, ikisini birbirinden ayıran en temel faktörlerdendir.
Lean Start-up (Yalın Girişim)
Girişimcinin, büyük maliyetler, aşırı çabalar ve uzun süren çalışma döneminden ziyade, daha küçük ve basit hamleler yaparak, kendine uygun müşteri potansiyeli oluşturmasıdır.
Social Entrepreneur (Sosyal Girişimci)
Kâr elde etmeyi amaçlayan, fakat ettiği karı halkın, toplumun hizmetine kullanan girişimcilik türüdür. Son zamanlarda oldukça popüler olmaya başlamıştır. Ettikleri karı tamamen sosyal sorumluluk projesi altında kullanırlar. Asıl amaçları topluma faydalı olabilmektir.
Fintech
Finansal hizmetleri, gelişen teknoloji ile birleştirerek, mobil ödeme para transferi, gelir gider hesaplama ve takibi, kredi ve fonlama gibi alanlarda hizmet üretir.
Innovation (İnovasyon)
İnovasyon ile buluş kelimeleri birbiriyle oldukça karıştırılmaktadır. İkisinin arasındaki en temel fark şudur: inovasyon, var olan bir şeye yenilik katmak, geliştirmektir. Buluş ise en temelden, sıfırdan keşfetmektir.
MVP – Minimum Viable Product (Minimum Uygulanabilir Ürün)
Girişimcinin zihninde ürettiği ürünlerin yada tasarladığı fikirlerin minimum özelliklere sahip prototipine verilen isimdir. MVP oluşturulacağı zaman 3 aşama kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi “öğren” metodudur. Varsayımlarla ilgili tezler oluşturup doğru analizler yaparak test aşamasından geçirmektir.. İkinci metot ise kur ile test edilecek somut birin ürün oluşturmak. Son metot olan ölç metoduysa elde edilen sonuçların incelenmesidir.
Pivot
İş modelinin geliştirip düzenleyerek farklı bir hale getirmektir. Birçok girişim ilk haliyle birlikte istenen sonucu veremez. Bu nedenle de iş modelini tamamen değiştirmek gerekir. Bu geliştirme sırasında yeri geldiğinde özellik eklenebildiği gibi, yeri geldiğinde özellik çıkarılabilir.
Brand Equity (Marka Değeri)
Start-up marka değeridir. Marka değeri, yapılan hizmete ve ürünlere kazandırılan isimdir. Başka bir deyişle, üretilen markanın isim yaparak ticari pazarda yüksek potansiyel oluşturması, diyebiliriz.
Launch
Start-up terimlerinden bir diğeri ise Launch’dur. Herhangi bir girişimin hayata kazandırılması yada bir web sitesinin aktif şekilde piyasaya sunulmasıdır.
3F (Friends, Fools and Family)
Türkçede 3A (Arkadaşlar, Aptallar ve Aile) olarak da yer alan bu kalıp; yeni girişimcilerin daha yolun başındayken destek aldıkları kaynakların ne olduğunu açıklayan eğlenceli bir terimdir.
Churn Rate (Kayıp Oranı)
Bir girişimin zaman içerisinde kaybedilen müşterilerle, toplam müşterilerin oranının hesaplanmasıdır. Churn Rate’in düşük seviyede olması, yatırımcılar tarafından dikkat edilen bir husustur.
Early Adopter (Erken Benimseyen)
Start-up erken benimsemektir. Piyasaya tanıtılan bir ürünü yada hizmeti daha satışa çıkarılmadan satın alan kişiye denir.
Freemium
Bir işletmenin ilk başta ürün yada hizmeti ücretsiz olarak sunduktan sonra zamanla bunu ücretli hale getirip abonelik usulüne geçmesine denir. Genellikle internet üzerinde buna rastlamamız oldukça doğaldır.
Gamification (Oyunlaştırma)
Oyunsal anlamda düşünmenin ve oyunu oyun yapan unsurların geliştirilmesi ve değiştirilmesi için kullanılan bir terimdir.
Retention Rate (Elde Tutma Oranı)
Kazanılmış olan müşterilerin devamlı elde tutulmasıdır. Unutmayın ki, bir işletmede eski müşterileri elde tutmak, yeni müşteri kazanmaktan daha karlıdır.
İş Modelleri
Girişimin veya şirketin nerede bulunduğunu, amaç ve hedeflerini, gelir/gider durumunu, edindiği müşterileri, pazarlama faaliyetlerini vb. özelliklerini gösteren ve yatırımcının tek bir bakışla bunları görmesini, girişim hakkında detaylı bilgilere ulaşmasını sağlayan bir modeldir.
DNA Model
Tasarım, ihtiyaçlar ve istekler olarak 3 grupta inceleyen model türüdür. Ne, nasıl, niçin sorularına cevap verir.
B2B (Business to Business)
Şirketler arası pazarlama ve satış taktiklerine verilen kısa adlandırmadır. B2B şirketlerin ihtiyaç duydukları şeylere kolay yoldan kavuşması için kurulmuş bir sistemdir.B2B şirketlerin tedarik pazarı işlevlerini yerine getirir.
B2C (Business to Consumer)
Bir şirketin gerçek kişilere satış yaptığı model türüdür. B2C’de ürünler ve fiyatlar açık ve net bir şekilde yayınlanır. Müşteri, ürün hakkında istediği bütün detaylara ve haklara kolayca ulaşabilir.
Accelerator/Incubator (Kuluçka Merkezi, Hızlandırma Merkezi)
İşe yeni başlamış olan girişimcilerin, işlerini geliştirmeleri adına danışman, mekan ve bazen de nakit desteği ile kontrol altına alındığı merkezdir.
Boot-Strapping
Girişimcinin şirketini normalinden daha az bir sermaye ile (kendi sermayesi ile) ya da iş yaparken kazandığı kazanç ile geliştirmesi durumudur.
Burn Rate (Yakış Oranı)
Girişimcilerin elinde bulundurdukları nakdi harcama hızlarını ölçen bir durumdur. Başka bir deyişle girişimcinin ticari faaliyetlerini elinde bulundurduğu nakde göre nerde ve hangi alanda harcıyor, sorgulamasını yapan bir durum diyebiliriz.
Exit (Şirket Devri)
Şirketleşmiş ve belirli bir noktaya ulaşmış bir girişimcinin, şirketin ilerdeki değerinin tahmin yürütülerek hesaplanmasıyla, girişimcinin şirketi satıp piyasadan ayrılmasıdır.
IP – Intellectual Property (Entelektüel Sermaye)
Bir şirketin rakipleri tarafından hiçbir şekilde kopyalayamayacağı şirket içi özel bilgilerin korunmasıdır.
Seed Funding (Çekirdek Yatırım)
Girişimcinin yeni fikirlerini hayata geçirebilmesi için ufak çaplı yaptığı yatırım ölçeğine diyebiliriz.
VC – Venture Capital (Risk Sermayesi)
Risk taşıyan bir girişime yada yeni adım atmış bir girişimciye verilen destektir.