Neden şarkıyı tekrar dinleriz sorusu son zamanlarda artan müzikler ile merak edilmektedir. Mantık çerçevesinde düşünürsek; bir keşiş neden gölün kıyısında “Om mani padme hum…” mantrasını sürekli tekrar etmiş” yada neden bir Müslüman, tespih çekerken 33 defa “Allah Ekber” demiş. Bazı kelimeleri sürekli tekrar eder, hatta bazı şarkıları defalarca söyleriz. Bu insan üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır.
Neden Şarkıyı Tekrar Dinleriz?
Rutin olan şeylerden hemen sıkılan bir ton insan var fakat sevdiğimiz bir şarkıyı söylediğimizde bu bize sıkıcı rutinler arasında gelmemektedir. Bundan dolayı İbrahim’i dinlerin, törenlerin, şaman ibadetlerinin sürekli tekrar edilmesi, tesadüf değildir. Dinlediğimiz pop şarkıların nakaratlarının devamlı tekrar edilmesi gözden kaçmamalıdır. Bu makalemizde size iki önemli sorunun cevabını vereceğiz.
- Neden bazı şeyleri sürekli tekrarlarız?
- Ders sırasında yada uyku esnasında müzik dinlemek öğrenmeyi kolaylaştırır mı?
Müzikte Tekrar
Neden şarkıyı tekrar dinleriz sorusunun ilk cevabı müzikte tekrardır. Müzik hariç hiçbir sanat dalında repetisyon işlemi kabul görmez. Bir yazarın sürekli aynı cümleleri yazdığını yada bir ressamın sürekli aynı resmi çizdiğini düşünün. Bu kabul edilemez bir durumdur. Dünyanın en eski müzik dergisi The Musical Times’da yayınlanan “Repetitive and Systemic Music” adlı makale, bize bunun cevabını veriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda; Bir insanın nabzının atışı, yavaş olan ve tekrar eden müziklerden etkilenir. Sesler, zihni rahatlatır.
Bildiğimiz bir şarkıyı dinlerken beynimiz yeni bilgilerle uğraşmadığından dolayı rahatlıyor ve vücudumuz endorfin salgılıyor. İnsanlığın bütün çağlar boyu bildiği tek müzik türü pentatonik müzik olmuştur. Bu müzik türü tekrar üzerine inşa edilmiştir.
Repetisyon Hipnotik Güce Sahip Midir?
Neden şarkıyı tekrar dinleriz sorusunun bir diğer cevabı ise Repetisyon Hipnotik güce sahip midir diye merak edilmektedir. Meditasyon, zikir gibi sese dayalı ritimler bir insanın sahip olduğu gerçeklik algısını tamamen yok eder. Bu hipnoz yada sekr olarak adlandırılır. Hipnoz üzerinde en büyük yanılgı, hipnozun sadece uyku halindeyken gerçekleşebileceğidir. İnsan uyanık olduğunda bile, trans halinde hipnoz olabilir.
Sevmediğiniz Halde Dilinize Dolanan Şarkılar?
Bu pozlama etkisi olarak açıklanan bir durumdur. Tekrar tekrar duyur ve sevdir yöntemi, sevmediğimiz tarzda müzikleri bile sevmemizi ve tekrarlamamızı sağlıyor. Müzik endüstrisinde bu durum, bazı tarz müziklerin sevilmesi için bir tür beyin yıkama yöntemi olarak açıklanıyor.
Uyku Esnasında Aynı Müziği Dinlemek Öğrenmeyi Kolaylaştırır mı?
Bir bilgiyi öğrenirken onu birçok yöntem ile yapabilirsiniz. Bu bir şarkı, bir koku yada bir nesne olabilir. Onu tekrar yaşadığımız zaman beynimiz ipuçları sayesinde aynı aktiviteye tekrar dönecektir. Yapılan çalışmalar tekrar mekanizmasının uyku halinde bile devam edebileceğini söylüyor Yapılan çalışmada bir sınıfa ders süresi boyunca klasik müzik dinletildi, kontrol sınıfı ise ses çıkarmadan sadece dersi dinledi.
O günün gecesinde katılımcıların uykuları tekrar izlendi ve deney sınıfındaki öğrencilerin uykuları sırasında aynı müzik dinletildiğinde beyaz bir gürültü ortaya çıktı. Müzik dinletilen öğrencilerin, normal sınıftaki öğrencilerden daha başarılı olduğu ve sınavını geçtiği gözlemlendi. Çalışma esnasında sözlü müzik, sözlerinden dolayı kafa karışıklığına sebep olacağından, daha çok klasik müzik, fon müzik tercih edilmelidir.