Vücutta oluşan kasılmaların sebepleri kış ayının da gelmesi ile beraber sıklık ile merak edilmektedir. Gece uyurken yada koltuğumuzda dinleniyorken bir anda bacağımız, kolumuz yada ayağımız kasılabilir ve hatta kısa süreli ciddi acı çekmemize sebep olabilir. Belirli sebepler vücudumuzda anlık kasılmalara sebep olmaktadır. Bugün sizler için hazırlamış olduğumuz makalemizde, vücudumuzda oluşan kasılmaların ne sebeple oluştuğu konusunda inceleme de bulunacağız.
Vücutta Oluşan Kasılmalar Neden Olur?
İnsanlar yorgun ve halsiz bir gün geçirdiklerinde direkt olarak eve gelir ve koltuğa uzanır. Bu durum tüm vücudumuzun dinlenmeye çekilmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda bir anda kaslarımız yada vücudumuzun herhangi bir noktası kasılabilir, sıkışabilir ve sonucunda ciddi acı çekmemize neden olabilir. Endişe edecek bir şey olmadığını ve bu acının kısa bir süre sonra geçeceğini hatırlatmak isteriz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Vitamin Eksikliği
Vücutta oluşan kasılmaların ilk sebebi vitamin eksikliğidir. Vücut kasılmalarını sadece yorgunluk yada ağır iş yapmaya bağlamamak gerekmektedir. İnsanlar düzenli olarak beslenmediklerinde ve vitamin konusunda eksik kaldıkları zaman sadece bir günlüğüne değil, düzenli olarak vücut kasılmaları yaşarlar. Kalsiyum ve demir eksikliği hem kemik gelişimi hem de kas gelişimi konusunda olumsuz etki yaratmaktadır. Bu noktada olabildiğince güneş ışığından yararlanmalı ve gün içerisinde sağlıklı gıdalar tüketmelisiniz. Belirli bir süre sonra vücudunuz daha sağlıklı ve zinde bir şekilde hareket etmenize olanak sağlayacak, böylelikle kasılmaları en aza indirmiş olacaksınız.
Aşırı Hareket Etme
Bu ise diğer bir kasılma sebepleri arasında yer almaktadır. Özellikle gün içerisinde aktif bir şekilde hareket ediyor, sürekli koşuşturuyorsanız akşam eve geldiğinizde baldırınız yada bacak kasınız kasılma yaşayacaktır. Damarların daha yavaş kan akışı sağlaması, aynı zamanda büzüşmeye ve devamında ise kas kasılmasına sebep olmaktadır. Kas kasılması ise yaşayabileceğiniz kısa süreli acıların en büyüğü diyebiliriz. Gün içerisinde aşırı ve ani hareket etmemeli, aynı zamanda bacaklarınızı aralıklarla dinlendirmelisiniz.
Kilo Sorunu
Vücutta oluşan kasılmaların bir diğer sebebi kilo sorunudur. Kilolu insanlar daha çok kasılma yaşarlar. Vücutlarında hareketsizlik nedeni ile oluşan tembellik, zaman içerisinde damarların ve kasların da tembelleşmesine sebep olmaktadır. Gün içerisinde normal zamanlarınızdan biraz daha fazla hareket ettiğinizde aşırı derecede kasılma ve ağrı ile karşılaşabilirsiniz. Öncelikli olarak kilo sorununa çözüm bulmalı sonrasında ise kaslarınızın kasılmasını önlemek için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.
Yetersiz Sıvı Tüketimi
Vücutta oluşan kasılmaların sonuncu sebebi ise yetersiz sıvı tüketimidir. Aynı zamanda vücudumuza yeteri kadar sıvı almadığımızda, vücudumuz bu enerjiyi kendi üretmeye çalışacak ve böylelikle birçok noktayı harekete geçirecektir. Susuz kaldığınız zaman, tüm sindirim ve dolaşım sisteminiz düzensiz çalışmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda birçok rahatsızlanma ile karşı karşıya kalabilirsiniz ve bunun başında ise kasılmalar bulunmakta. Her gün düzenli olarak en az 2 litre su tüketmeli ve bunun yanında sağlıklı içecekler tüketerek vücut enerjinizi dengede tutmalısınız. Türk kahvesi ise önerebileceğimiz içecekler arasında yer almaktadır.
Yukarıda sıralamış olduğumuz maddeler tamamen sizin sağlığınızla ve dolayısıyla vücudunuzda oluşan anlık kasılmalar ile ilgilidir. İlk bakışta ciddi bir rahatsızlık gibi görünmese de, vücut kasılmaları devamlı olduğu sürece sağlığınızı ve kas yapınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun olmaması için özellikle sağlıklı beslenmeli ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Her ne kadar vücut yapıları insandan insana değişiklik gösterse de hemen hemen aynı kurallar ve hususlar geçerli olmaktadır.
Kas kasılmaları sırasında olabildiğince hareketsiz kalmalı ve yaşayacağınız anlık acıya dayanıklı olmalısınız. Hareket ettiğiniz taktirde kasılma süreniz daha da uzayacak ve bundan ötürü şiddetli bir şekilde ağrı çekmek zorunda kalacaksınız. Kasılma geçtikten sonra yavaş hareketlerle kaslarınızı hareket ettirin ve tekrar yaşanmaması için yatış yada oturuş pozisyonunuzu değiştirin. Sıralamış olduğumuz maddelerde yazan bilgileri doğru bir şekilde uyguladığınız taktirde, belirli bir süre sonunda kasılmalarınızdan kurtulmuş olacaksınız.