Magnezyumun faydaları birçok insan için merak konusu olmuştur. Magnezyum vücudumuz için önemli minerallerden biridir. Vücut bu minerali kendi kendine üretemez ve dışarıdan alınması gerekir. Bu durumda diyetle besinlerden alınabilir. Yetersiz kaldığı belli durumlarda doktor tavsiyesiyle takviye kullanılabilir. Bu mineralin kaynaklarını, vücuttaki işlevini ve vücuda olan faydalarını inceleyelim.
Magnezyum Nedir?
Bu mineral vücudun işlevi için son derece önemlidir. Vücutta en çok bulunan mineraller arasında yer alır. Büyük çoğunluğu kemiklerde olmak üzere yumuşak dokularda ve kanda da bulunur. Kasların kasılmasında, vücuttaki enerji üretiminde, sinir sistemindeki iletişimde ve daha bir çok fizyolojik durumda görev alan bu mineral vücutta 300den fazla görevde yer alır. Bu nedenle vücut bu minerali kendi üretemeyeceği için düzenli olarak dışardan alınması gereklidir.
Bu mineral kemiklerin güçlenmesine, kan basıncının normal seyrinde olmasına kalp ritminin sabit kalmasına yardımcı olur. Vücutta gereken miktarlarda alınmadığı durumlarda hemen bir etki olmasada uzun sürede kalp rahatsızlıklarına, diyabete, psikolojik sıkıntılara sebep olabilir. Gereksinim miktarından az alındığı durumlarda bahsedilenlerin yanımda vücuttaki iltihap riski artabilir. Bu durum bahsedilen diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bunun yanında magnezyum seviyesinin düşük olması aynı zamanda osteoporoz riskinin artması anlamına gelir. 4 yaşından büyük çocuklarda günlük gereksinimin 375 miligram (mg) olduğu bilinmektedir. Eksiklik olduğu zamanlarda doktor tavsiyesiyle takviyelerle fazladan alınabilir.
Magnezyum Faydaları
Vücutta magnezyumun faydaları birçok sistemde etkilidir. Magnezyum vücuttaki kan seviyesinin normal sınırlarda olmasını sağlar. Bu şekilde vücut dengesini korur. Bazı fazla besin alımlarında bu denge bozulabilir. Bu durumlar da bu mineralin görevi vücudun iç dengesini sağlamaktır. Vücutta psikolojik rahatsızlıklarla da ilgilidir. Eksiklik durumunda depresyon yaşanılabilir. Çünkü bu mineral mutluluk hormonun dengesini ayarlar. Kaslarda enerji oluşmada yardımcıdır. Mekanizmaya destek olan bir mineraldir. Vücuttaki elektrolit dengesini sağlamaya yarar. Bunun yanında bu mineral yorgunluk, halsizlik, bitkinlik hissinin ortadan kalkması için çabalar. Düzenli tüketiminde kemik sağlığı, iskelet sistemi olumlu etkilenir. Bu mineral çoğunlukla iskelet sistemi ve kemiklerde bulunduğundan kemiklerin uzaması, korunması açısından önemlidir. Aynı zamanda diş sağlığı için de olumlu etkileri bulunur. Yaşlılık dönemlerinde karşılaşılan kemik erimeleri, kemiklerin hassaslaşmasın gibi durumlarda bu mineral son derece etkilidir. Kas sistemi, kalp sistemi ve damar sistemi düzenli olarak bu mineralin tüketiminde korunur.
Magnezyum Kaynakları
Bu mineralin bir çok kaynağı vardır. Yeşil yapraklı sebzeler de çok fazla bulunsa da başka kaynakları da mevcuttur. Örneğin bitter çikolata magnezyum açısından zengindir. Paketli gıdaların kullanımı tehlikeli olsa da sağlık problemi olmayan bireyler arada bir tüketebilir. Bunun yanında avokado bu mineral açısından zengin besinlerden biridir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle bağışıklık güçlendirir. Bu mineral için sağlıklı bir gıdadır ve tek başına bu mineralin günlük gereksinimin bir kısmını karşılayabilir.
Diğer bir kaynak taze fasulyedir. Hem sağlıklı hem de çoğunluğun damak zevkine hitap eden bir sebzedir. Bu mineral açısından zengindir. Bunun yanında içeriğinde kalsiyum ve demir de bulundurur. Bir diğer kaynak muzdur. Bu mineral açısından son derece zengin olan muz aynı zamanda potasyum açısından da çok zengindir. Aynı zamanda sevilen ve kolaylıkla tüketilen bir besin olduğu için tercih edilir. Bir diğer kaynaklar yoğurt ve süttür. Kemik gelişiminde önemli rol oynayan bu iki gıda magnezyum açısından da zengin kaynaklardır. Magnezyumun da kemik gelişimini olumlu etkilediği bilinir.
Bir diğer kaynak kurubaklagillerdir. Kuru baklagiller bu mineral açısından zengin ve Türk mutfağında çokça tercih edilen gıdalardandır. Bunların yanında başta da söylendiği gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de bu mineral açısınsan zengin kaynaklardır. Ispanak, turp, lahana gibi bir çok sebze de magnezyum için zengin kaynaklardandır.
Magnezyum Eksikliği
Bu mineralin eksikliğinin yaşandığı kolay kolay anlaşılmaz çünkü belirtilerin gösterilmesi için yüksek seviyelerde eksiklik olması gerekir. Yaşanma sebepleri arasında kullanılan bazı ilaçlar sebebiyle mineralin dışarı atımı olabilir. Bunun yanında yaşın ilerlemesiyle oluşan gastrointestinal sistemlerdeki bozukluklarla birlikte emilimin azalması da sebeplerden birisidir. Stres yapıldığında veya gebelik durumlarında da vücudun magnezyum ihtiyacı artar. Vücut gereksinimi için bu minerali bulamadığı durumlarda vücutta kemiklerde depolanmış olan minerali kullanabilir. Bu durumda magnezyum eksikliği hipomagnezemi oluşur. Belirtileri bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, halsiz ve yorgun hissetmek olabilir. Daha ileri seviyelerde kas krampları, uyuşma, fibromiylji gibi durumlar ve depresif ruh halleri görüşebilir.