Şekerin zararlarının neler olduğu son zamanlarda artan tüketim sebebi ile merak edilmeye başlanmıştır. Şeker insanların gün içerisinde farkında olarak ya da olmayarak en çok tüketmiş olduğu besin maddeleri arasında yer almaktadır. İçtiğimiz çaydan kahveye kadar yediklerimizden günlük atıştırmalarımıza kadar her şeyin içerisinde şeker bulunmaktadır.
Şeker Neden Zararlıdır?
Sadece hazır aldığımız gıdalarda değil, doğal olarak tükettiğimiz meyve ve sebzelerin içerisinde bile şeker bulunmaktadır. Kısaca hayatımızda sağlam bir yer edinmiş olan şekerin vücudumuza etkileri oldukça büyüktür. Herhangi bir faydası bulunmayan şekerin, ilerleyen dönemlerde hem fiziksel hem de ruhsal anlamda ne kadar zararlı olduğunu gelin şimdi makalemiz içerisinde sizlere anlatmaya başlayalım.
Cilt Kırışıklıkları
Şekerin zararlarından ilki cilt kırışıklığına sebep olmaktadır. Genellikle yediğimiz ve içtiğimiz her gıdanın içerisinde bulunan şekerin en büyük belirtilerinden biri ise cilt kırışıklığıdır. Genellikle günlük şeker tüketimi fazla olan ve besinler içerisinde kalori oranının yüksek olduğu gıdaları tercih eden bireylerde daha hızlı bir şekilde görülen cilt kırışıklığı, zaman içerisinde gözle görülür düzeyde artış göstermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, şekerin vücudumuzda bulunan sağlıklı proteinlere karıştığı ve bu sayede bedenimizi her anlamda etkisi altına aldığı kanıtlanmıştır.
Kanser Riski
Şekerin zararlarından bir diğeri ise kanser riski taşımaktadır. Masum cilt kırışıklığından ziyade, şeker kullanımı kanser riskini de ortaya çıkarmaktadır. Profesörler araştırmaları sonucunda fazla şeker kullanımının her geçen gün kanser riskini daha da arttırdığını açıklamıştır. Ancak şunu belirtmekte fayda var, doğal gıdalardan alınan şekerin yani sebze ve meyvelerden alınan şekerin kanser riski yaratmadığı ve aksine vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamasına yardımcı olduğu bir gerçektir.
Çünkü bu besinlerin içerisinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuda karışması ve bu sayede doğal dengenin bozulmaması, kanser riskini en aza indirgemektedir. Ancak doğal olmayan şekerli gıdaların, vücutta zararlı etkiler bıraktığı ve özellikle pankreas ve meme kanserine yol açtığı gözlemlenmektedir.
Bağışıklık Düşmesi
Şekerin diğer bir zararı ise vücudun bağışıklık sistemine zarar vermesidir. Özellikle vücudumuzda bulunan alyuvarlar fazla şeker tüketimi sonucunda zarar görmekte ve işlevini yerine getirememektedir. Özellikle C vitamininin moleküler yapısı ile bağışıklık sistemimizin yapısı benzer olduğundan vücut bu ayrımı doğru yapamamaktadır. Bağışıklık sistemiz zayıfladığı zaman hastalıklara yakalanma riskimiz bir o kadar artış göstermektedir.
Şeker tüketimi konusunda dikkat etmeyen bireylerin, vücutlarında bulunan vitaminleri yararlı yararsız olarak ayırt edemediği ve bu yüzden sağlık açısından zarar gördükleri büyük bir gerçeği ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu durum bireylerin bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara yenik düşmesine neden olmaktadır.
Şişmanlığa Neden Olur
Şekerin zararlarından bir diğeri ise şişmanlığa neden olmaktadır. Özellikle son 3 yılın en büyük rahatsızlıklarından olan obozite, şeker kullanımı sonucunda daha sık görülmeye başlandı. Her ne kadar hepimiz fast food gıdalara yoğunlaşsak ta, farkında olmadan kendimize çok büyük zararlar vermekteyiz. Ayrıca oboziteyi sadece zararlı yiyeceklere bağlamamakta fayda var. Günlük şeker tüketim miktarını geçen her birey, az yemek yiyor olsa bile oldukça şişman bir hale dönüşebilir.
Bu konuda temel suçlumuz şeker. Şeker tüketimi konusunda dikkat etmeyen bireylerin karaciğerlerinde oluşan yağlanma, zamanla oboziteye ve çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Eğer bel ve karın bölgenizde yağlanma, sarkma gibi belirtiler görüyorsanız şeker tüketiminize dikkat etme zamanınız gelmiş demektir.
Psikolojiyi Olumsuz Etkiler
İnsanların mutsuz olmasına neden olan birçok sebep bulunmakta. Genellikle vücudumuzda absürt bir durum gördüğümüzde ya da sağlık konusunda bir sıkıntı yaşadığımızda direkt olarak bu psikolojimizi etkilemektedir. Haliyle şeker kullanımı da bu belirtilerin doğmasına neden olduğu için mutsuz olmamıza ve ruh halimizin çökmesine neden olmaktadır. Şekerin zararlarından birisi ise psikolojiye olumsuz etkilemektedir.
Diş Çürümesi
Şekerin zararlarından sonuncusu ve en önemli maddeler arasında olan sorun ise dişleri çürütmesidir. Sindirim konusunda vücudumuza yardımcı olan bakteriler genellikle ağzımızda bulunmaktadır. Her bakteri zararlı değildir ancak dişlerimizin çürümesine sebep olan bakteriler, çoğunluğu fazla olan ve şeker tüketiminden güç alan zararlı maddelerdir. Ağzımızın içinde yaşayan bakteriler yararlı ve yararsız olarak ikiye ayrılabilir ancak zararlı bakterilerin artması sonucunda ağız sağlımızda bozulmalar meydana gelebilir.
Genellikle şeker kullanımı fazla olan bireylerdeki diş çürümelerinin sebeplerinden biride bu zararlı bakterilerin çoğalmasıdır. Vücut sağlığımızı dengede tutmak ve zararlı etkenlerden korunmak için şeker tüketimine dikkat etmeli ve ihtiyacımız olan şekeri doğal meyve ve sebzelerden karşılamalıyız.