Bitki çaylarının sağlığa faydaları herkesin merak konusu olmuştur. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan bitki çaylarının sağlığa birçok faydası vardır. Dengeli kullanıldığında strese, sağlığa olumlu etkileri olan bitki çaylarının olması gerekenden fazla kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle hamileler bireylerde, çocuk ve ergenlerde kullanılmadan önce içeriğinde ne olduğunu araştırıp öğrenilmelidir. Hamile bireylerin kafein içeren bitki çaylarını tüketmemesi gereklidir.
Bitki çayları hangi rahatsızlıkları etkiler?
Yüzyıllardan beri bitkiler hastalıkları iyileştirmede kullanılmıştır. Bu bitkilerden elde edilen içecekler de insanlara şifa olması için günümüze kadar gelmiştir. Bitki çaylarını sadece rahatsızlık durumunda değil bazen sadece sıcak bir şeyler içmek için de tercih ediyoruz. Bitki çaylarının sağlığa faydalarını ve kaçınılması gereken durumları öğrenerek tüketmeliyiz .
Genellikle soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda tükettiğimiz bitki çayları, bağırsak rahatsızlıkları, kabızlık, mide rahatsızlıkları, gaz, hazımsızlık, diyabet, kolesterol gibi kronik rahatsızlıklar üzerinde düzenli tüketildiğinde olumlu etkiler bırakır. Bunun yanında antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemine yararları olur. Aynı zamanda bazı bitki çaylarının sakinleştirme, rahatlatma, özellikleriyle ruh sağlığına da iyi gelirler.
Papatya Çayı
Genellikle insanları rahatlattığı ve uykuya iyi gelmesi ile bilinen papatya çayları, kadınlarda adet dönemi ağrılarına, strese bağırsak sorunlarına ve cilt problemlerine iyi gelir. Bağışıklık sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Uykuya dalmakta zorlanan bireyler tarafından tercih edilebilir. Papatya çayının sinir sistemi üzerinde etkileri olduğu için nörolojik hastalıkları bulunan kişilerin kullanmaması ya da kullanırken doktora danışması gereklidir.
Yeşil Çay
Yeşil çay özellikle diyet yapanlar için diyetisyenler tarafından mutlaka önerilir. Ödem atmak için mükemmel bir tercihtir. Bunun yanında antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Bağışıklığın güçlenmesini destekler. Kan glikoz seviyesini ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Özellikle metabolizmayı hızlandırmaya ve ödem atmaya yardımcı olduğu için diyet yaparken çokça tercih edilir. İçeriğinde kafein olduğu için tansiyon problemi yaşayan bireylerin sınırlı tüketmesi gereklidir.
Sinameki Çayı
Sinameki çayı bağırsak sağlığı üzerinde etkilidir. Kabızlık durumunda kullanılır. Fakat aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı tüketimi bağırsak mikrobiyatasında olumsuz etkiler bırakabilir. Bağırsak hastalıklarına sahip kişilerin tüketmemesi ya da kontrollü tüketmesi gereklidir. Genellikle zayıflama amacıyla kullanılsa da hiçbir bitki çayı tek başına bu etkiyi yaratmaz.
Bunun yanında kalp rahatsızlıkları yaşayan bireylerin de kullanılmaması önerilir. Sinameki bitkisi ilaçların etki mekanizmasını olumsuz etkileyebilir. İlaçlarla etkileşime girdiği bilinir. Eğer her gün ya da düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak tüketiniz.
Beyaz Çay
Son dönemlerde popüler olan, adını sıkça duyduğumuz beyaz çay genellikle zayıflama amacıyla kullanılır. Bu çayın antioksidan oranı çok yüksektir. Bağışıklık sistemine yararlıdır. Kanserden korur. Bunun yanında kolesterolü düzenler. Kalp hastalıklarına olumlu etkilidir. Vücutta sindirime yardımcı olur ve daha kolay sindirim yapılmasını sağlar. Vücudun yağ metabolizmasına da olumlu etkili vardır. Vücutta yağın depolanmasını azaltır. Beyaz çayın içeriğinde kafein bulunduğundan gebe kadınların ve emzikli annelerin sınırlı tüketmesi tavsiye edilir.
Rezene Çayı
Rezene çayı özellikle yemek yedikten sonra gelen şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelir. Vücudu rahatlatır. Bu nedenle vücutta hissedilen ağrıyı hafifletir. Vücut ağrıları çekilen dönemlerde tüketilebilir. Ödem atmaya yardımcı olur. Rezene çayı özellikle bebeklerde fazla kullanılır. Bitkisel olduğu için güvenilir olarak bilinen bu çay bebeklerin gaz sancısı dönemlerinde annelerin tercihi olmuştur. Bitkisel olduğu içi güvenilir görünse de 6 aylıktan küçük bebeklere anne sütü dışında bir besin verilmemelidir. Anne sütüyle bebeğe geçeceği için anne içmeyi tercih edebilir.
Zencefil Çayı
Zencefil çayı grip, soğuk algınlığı durumlarında kullanılan bir çaydır. Bunun yanında kullanan diyabetli bireylerde de düzenli kullanımda yararlı olduğu görülmüştür.. Aynı zamanda bir çok bitki çayı gibi mide ve bağırsak problemlerinde de etkilidir. Bu çayın kullanımı safra salgısını arttırdığı için safra kesesi problemleri yaşayan bireyler uzman kontrolünde tüketmelidir. Ayrıca hamile bireylerde düşük yapma ihtimalini arttırdığı için tüketimi yine bir uzman kontrolünde ve az miktarlarda olmalıdır.
Bitki çaylarının birçok faydası olsa da mutlaka uzman kontrolünde dozuna dikkat ederek tüketmek gereklidir. Sürekli ve aşırı tüketilmemelidir. Aktarlardan kendinize veya uzmanı olmayan bir kişinin tavsiyesi üzerine çeşitli karışımlar alınıp tüketilmemelidir. Bebeklere ilk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besin verilmemeli, gaz sancısı vb. durumlarda bile bitki çaylarıyla tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. 6 aydan sonraki bebekler için de bir uzmana danışarak uzmanın önerdiği çeşitte ve miktarda tüketilmesi doğrudur.