Araçların Kronik Arızalarının neler olduğunu bu yazımızda sizlere bahsedeceğim. Türkiye’de belli başlı araçlar vardır ve bu araçları trafikte çok daha fazla görmekteyiz. Makalemiz içerisinde bu araçların kronik sorunlarından ve nelerle karşılaşabileceğinizden bahsedeceğiz. Zamanla hem kendi yaşadıklarımızdan hem de çevremizden duyduklarımızdan esinlenerek bir araya getirdiğimiz bilgileri sizlerle paylaşacağız. İşte Araçların Kronik Arızaları..
Daha eski araçlara baktığımız zaman kronik sorunlardan bahsetmek bana çok doğru gelmiyor. Eski araçların kronik sorunları yoktur, eskimeye bağlı sorunları vardır. Ancak yaş olarak henüz eski diyemeyeceğimiz araçlarda oluşan belli başlı sorunlar, bizim kronik sorunlar listemize dahil edilebilir. Dilerseniz buyurun başlayalım.
Volkswagen DSG Şanzıman Arızası
Araçların Kronik Arızalarının başında gelen DSG şanzıman arızasıdır. Arabalarla az çok ilişkisi olan biri Volkswagenlerde kronik bir sorun olan DSG problemini mutlaka ama mutlaka duymuştur. Normal kullanımlarda bile bir anda sorun çıkaran DSG şanzımanlar, aslında fabrikanın en başından beri yapmış olduğu bir hata olarak düşünülmeye başladı. Doğru ya da yanlış bir düşünce olabilir bunun hakkında yorumu sizlere bırakıyorum ancak. DSG demek kronik sorun demektir.
Volkswagen, kullanıcılarına “iyi niyet garantisi” devam eden araçlarında DSG konusunda yardımcı olmaya devam etmekte ancak bu sorunu daha başlamadan kronik hale getirmemek için kullanıcıların daha hassas olmasını tavsiye ederiz.
Renault EDC Şanzıman
Hazır şanzıman konusuna değinmişken, Renault’un sorununa değinmeden geçmeyelim dedik. Genellikle 2014 sonrasında oluşan ve 70-80.000KM bandında olan araçların, kalkışlarda ve geri vitese takınca vurma yapması gibi bir sorunu kullanıcılar oldukça sık yaşamakta. Beyin arızası olarak tespit edilen bu sorunun kronik olması ve masrafının ise 10.000TL civarlarında olması, kullanıcıların canını bir hayli sıkmakta.
Ayrıca forum sitelerinde geçen bir konuya göre, 2016 ve sonrası Megane 4 araçlarda aşırı trim sesi gelmesi ve hoparlörlerin çabuk bozulması da kronik sorunlara eklenmiş gibi görünüyor.
Opel Astra J
Eskilerin en çok adını duyuran araçlarından olan Opel’in sorununu tahmin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Lpg ve subap erimesi. Opel araçlarına asla ısınamadım ancak lpg’li 1.6 motorlarda subapların dayanmaması ve termostat arızası çıkarması beraberinde birçok arızayı ardı sıra getirmektedir.
Opel araçları sıcak motor olarak geçtiğinden ötürü opel LPG uyumu konusunda bir hayli sıkıntılı bir araç. Bu yüzden LPG’li bir Opel Astranız varsa çelik Subap taktırmayı göz ardı etmemelisiniz.
Hyundai i20 Partikül ve Kozmetik Sorunları
Hyundai i20 araçların yakıt konusuna değinmeseydim asla olmazdı. 1.4 dizel Hyundai i20 aracın her ne kadar dikkatli kullanılırsa kullanılsın 5.8 litrenin altına düşürülemediğini ve aynı segmentte diğer markaların daha az yaktığını az çok görmüşsünüzdür. Aracın devamlı olarak partikül filtresinin tıkanması ve buna bağlı olarak yakıt pompasında arıza çıkartması bariz bir kronik sorun.
Modelli bir araç olmasına rağmen, iç mekanda kullanılan çok fazla plastik aksam olması ve bu plastiklerin zamanla deforme olması da kaçınılmaz bir durum. Kapı eşikleri, orta konsolun kenarları, göğüs kenarlarında soyulmalar gibi birçok kronik sorun kullanıcılar tarafından bildirilmiş.
Ford Fiesta 2008-2018 & 2010-2019
2008-2018 arası neredeyse bütün Fiestalar’da mafsal sorunu kesinlikle mevcut diyebiliriz. Hatta belki direksiyon tam çevirince titremeyen fiesta yok diye bir iddia koyabilirim ortaya. Evet Fiestaların kronik sorunu mafsal ve klima kontrol paneli.
Klima kontrol panelinin sürekli bozulması ve çalışmaması, panelin diğer araçlara göre zor sökülmesi ve genellikle fiestalar’da kullanılan gri konsol detaylarının bu sökme sırasında zarar görmesi her fiesta’nın kaderi diyebiliriz.
Fiat Linea 2013-2017
Genellikle trafikte çok gördüğümüz ve insanların sıfır alıp yıllarca bindiği lineaların kronik sorunlarına değinecek olursak, öncelikle aracın torpido kısmında bulunan airbag bölümünün kendi kendine çatlaması ve vites geçişlerinde zamanla sertleşme gibi başlıca sorunlar kronik kategorisine kesinlikle girmeli.
Bunun yanında genellikle linea ve punto grubunun stop lambalarından birinin yanmaması, düzenli olarak enjektör bozması da kullanıcıların canını bir hayli sıkmakta. Yine de fiat grubunun yedek parça tedariki ve parçanın ucuz olması, linea kullanıcılarını araçlarından vazgeçirmiyor.