Depresyon özellikle gençler arasında çok popüler olan ve aynı zamanda muzdarip olunan bir konu haline gelmiştir. Depresyondan kurtulma yollarını bir çok kişi sıklıkla aramaktadır. Daha fazla aramanıza gerek kalmaması için size bu bilgileri sırasıyla ve açık bir şekilde anlatıyoruz.
Depresyondan kurtulmak için öncelikle depresyonun tam olarak ne olduğunu anlamamızda fayda var. Depresyonda olup olmadığınızı bazı dönemlerde anlamakta güçlük çekebilirsiniz veya depresyonda olduğunuzu hiç farkında olmayabilirsiniz. Depresyonun ne olduğunu, kendini hangi şekillerle gösterdiğini ve depresyondan kurtulma yollarını sizler için sıralıyoruz.
Depresyon Nedir
Depresyon genel tanımıyla kişinin kendisini sürekli olarak mutsuz, umutsuz, ilgisiz ve değersiz hissetmesidir. Depresyonda olan bir kişi hayatı yaşamaya değer görmeyebilir ve ilgi alanlarından, günlük aktivite ve ilişkilerinden uzaklaşır. Üzücü olaylar yaşanmasının ardından kişi kendini bir süre izole etmek isteyebilir ve bir yas süreci başlatabilir. Fakat bu süre haddinden fazla uzun sürdüğü zaman durum depresyona dönüşür.
Yaşamımız boyunca elbette birden fazla zorluklarla karşılaşıp, bu zorluklara karşı bir takım mücadeleler içerisinde bulunuyoruz. Kişi bu mücadelelerden yorulduğu ve artık karşı bir tepki vermeyi bıraktığı an depresyona girmesi kaçınılmaz olabilir.
Depresyon kimi bireyler için önemsiz gibi gözükse de bazı istatistiklere baktığımızda depresyon durumunun aslında ne kadar ciddi bir konu olduğunu görmüş oluyoruz. Genel olarak toplumda depresyon, erkeklerde %10, kadınlarda ise %20 civarlarında görülmektedir ve bu rakamlar her geçen gün artmaktadır. Erken ölüm sıralamasına baktığımız takdirde depresyon 4. sırada yerini alır.
Kişi depresyonda olduğunu farkına varmadığı takdirde çok kısa ve kolay bir yolla depresyondan “kurtulabilecekken” farkına varmaması veya depresyon rahatsızlığı için harekete geçmemesi durumunda süreç ilerleyerek içerisinden çıkılması daha zor bir hal alır. Bir çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi depresyona neden olan birden fazla etken vardır. Gelin bu etkenlerin neler olduğuna bir göz atalım ve sonrasında depresyondan kurtulma yollarını inceleyelim.
Depresyona Yol Açan Nedenler
Günlük yaşantımızda depresyona yol açan bir çok neden ile karşılaşırız. Bazen bu nedenlerin üst üste binmesi sonucunda kişi ağır depresyon sürecine girebilir. Bu nedenlerin neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz;
Bir Yakını Kaybetme
Depresyonun en fazla görülme nedenlerinin başında kişinin bir yakınını kaybetmesi durumu gelir. Kişi özellikle çok yakın bir bağ kurduğu yakınını kaybettiği takdirde bir yas sürecine girer ve bu yas sürecinin sonunda durum kişiyi depresyona sürükler.
Ayrılık Ve Boşanmalar
Kişinin uzun süreli ilişkisinin bitmesi ve boşanmasının ardından tıpkı bir yakınını kaybetme durumunda olduğu gibi bir yas sürecine girebilir ve aynı şekilde bu durum kişiyi depresyona sürükleyebilir. Bunun yanı sıra ebeveynlerin boşanması çocuklar için en önemli depresyon nedenlerinden biridir.
İşten Ayrılma/Çıkarılma
Hayatın sürdürebilmesi için gerekli olan maddi gelir elde edilen işten ayrılma veya çıkarılma durumlarında kişi boşluğa düşerek istemsizce depresyona sarılabilir.
Alkol Madde Kullanımı
Alkol veya madde kullanımlarına başlanması veya artması durumunda kişi depresyona girebilir.
Sosyal Destek Yoksunluğu
Aile, arkadaş veya yakın bağ geliştirilen kişilerle iletişimin kopması ya da uzak bir bölgeye taşınılması durumunda kişi alışık olduğu duygu yoksunluğu ile birlikte üzüntüden dolayı depresyona girebilir. Bu nedenlerin yanına aşağıdaki nedenleri de göz önünde bulundurmamız gerecektir.
- Özgüven problemleri yaşayan kişilerde
- İş yerinde veya okulda kişinin yapabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklenmesi ve kişinin bu sorumlulukların altından kalkamaması durumlarında
- Toplum veya bir grup tarafından dışlandığında
- Çocukluğunda örselenmiş olan bireylerde
- Maddi gelirin yetersizliğinde
- Önemli bir kaza veya hastalık geçirdiğinde
- Aile üyelerinde depresyon öyküsüne sahip olan bireylerin bulunması
Gibi durumlarda kişinin depresyona girme nedenleri arasında yer almaktadır. Depresyon nedir ve depresyonun nedenlerini birer birer inceledikten sonra depresyon belirtileri hakkında bilgi sahibi olmamızda fayda var.
Depresyon Belirtileri Nelerdir
Daha öncede bahsettiğimiz gibi her insan belli zamanlarda mutsuzluğa ve umutsuzluğa düşer fakat bu durumdan çıkıp tekrar mutlu olunmaya başlanılan süreçte bir problem görülmemektedir. Ancak kişi mutsuzluk ve umutsuzluk halinden uzunca bir süre çıkamadığı takdirde depresyon girmiş olarak nitelendirmemiz yanlış olmayacaktır. Depresyon her bireyde aynı şekilde kendini göstermez. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek depresyonun kendisini sizde nasıl gösterdiğini anlayabilir ve depresyondan kurtulma adımlarını izleyebilirsiniz.
- Boşluk duygusu
- Mutsuz, umutsuz, stresli, değersiz hissetme durumu
- Kendini suçlama
- Konsantrasyon problemleri yaşama
- Karar vermede zorluk çekme
- Hafıza sıkıntıları yaşamaya başlama
- Eskiden zevk alınan aktivite ve hobilerden zevk alamama
- Cinsel isteksizlik
- Yaşanılan ilişki ve iletişimlerde sürekli bir problem oluşması
- Yalnız kalma isteği
- Diğer bireylerden kendini izole etme durumu
- İştah azalması
- İştah artması
- Enerji düşüşü
- Yorgunluk halinin hakim olması
- Sürekli uyuma isteği
- Uyumakta güçlük çekme
- Sebepsiz yere gelen baş, boyun ve sırt ağrıları
- Fazla alkol veya ilaç kullanımına yönelme
- Kendine zarar verme düşüncesi
- İntihar planları yapma veya intihar girişiminde bulunma Küçük konulara parlama, sinirlenme
Gibi belirtilerden birden fazlasını yaşıyorsanız ya da çevrenizde bu belirtilerden birden fazlasını gösteren bir yakınınız varsa depresyona girmiş olabilir. Peki depresyondan kurtulmak için hangi yollara başvurabiliriz depresyona iyi gelen durumlar nelerdir diye merak ediyorsanız onları da sizler için hazırladık.
Depresyondan Kurtulma Yolları
Depresyon tedavisi zaman isteyen ve depresyon şikayeti ile bir uzmana başvuran kişinin iradesiyle kurtulması kolay olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Öncelikle eğer depresyon içinden çıkılmaz bir hale geldiyse kesinlikle bir uzmana başvurmalı ve uzman doktorun verdiği tedavi planlaması üzerinden gitmelisiniz. Bu süreç esnasında kendinize destek vermek ve depresyondan kurtulmak için şu yolları uygulayabilirsiniz;
- Öncelikle süreç hastalığınızı kabul etmenizle başlar
- Aile ve sosyal ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kişilerle iletişim halinde kalın
- Uyku zamanlarınızı bir düzen içine almaya çalışın
- Birlikte yol aldığınız uzman doktorunuz ile şeffaf ve açık bir şekilde iletişim kurun
- Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin
- Kendinizi diğer kişilerden izole etmeyin
- Kendinize erişmesi kolay olan hedefler belirleyin
- Meditasyon yapmaya başlayın
- Doğal ortamlarda piknik, kamp gibi aktivitelerde bulunun
- Egzersiz yapın
- Alkol ve madde kullanımından uzak durun
- Komedi filmleri izleyin
- Sabırlı olun
- Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenin
- Kendinizi iyi hissettiğiniz hobilere yönelin
- Köklü değişikler yaratacak önemli kararlar almayın
- Hayvanlarla vakit geçirin
- Olumlu düşünceler yaratan ve enerjik hissettiren şarkılara yönelin
- Melankolik film, dizi ve şarkılardan uzak durun
- Uzun süreler boyunca düşüncelere daldığınızda kendinizi kontrol edin ve olumsuz düşüncelerden kaçının
Gibi yollarla depresyondan kurtulmanız mümkün. Unutmayın ki kişinin hayatındaki her şey kendi elindedir ve her son yeni bir başlangıç doğurur.