Film ve dizilerde ilham olunan kitaplar, bir çok yapı içinde ilham olmuştur. Hatta bir kitabın film veya dizisi çekildiğinde sohbet aralarında bu cümleleri duyabilirsiniz. Kitabımı daha güzel, yoksa film yada dizisi mi sorusuna cevap verelim.
Kitaplardan İlham Alınan Kitaplar
Bu yazımızda kitaplardan ilham alınarak yapılan yapılardan söz edeceğiz. Bir yazar kitabını yazarken görmüş olduğu yapılardan ilham alabiliyor, fakat kitapta yazılanlardan ilham alıp yapılar inşa etmek biraz garip bir durummuş gibi gelebilir. Hadi hep birlikte bu yapılara bir göz atalım.
Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi
Orhan Pamuk, Nobel Ödülü almış bir yazardır. Masumiyet Müzesi adlı kitabında Füsun ve Kemal arasındaki aşk hikayesini anlatmaktadır. Kitabın başlarında gizli gizli başlayıp devam eden bu aşk, bir takıntı halinde uzun zamanlar devam etmektedir.
Kitap içeriğinde Füsun’un elinin değdiği, dokunduğu ya da değer verdiği her şeyi biriktirmeye başlayan Kemal, Füsun’un oturmuş olduğu evi satın alarak evin içini biriktirdiği bu eşyalarla bir müze haline getirecektir.
Orhan Pamuk’un Çukurcuma mevkiinde açmış olduğu ve kitabıyla aynı isme sahip olan bu müze, tüm ayrıntılarına önem verildiği ince ince detaylara bile dikkat edildiği ve uzun yılların biriktirmiş olduğu bir yapıttır. Füsun’un içmiş olduğu sigaralardan 4213 tane izmaritin bulunduğu duvar diğer ayrıntıların içinde en fazla ilgi çeken detaylardandır.
Bu kitabı okuyan kişiler, Masumiyet Müzesi’ne kitabın arka sayfasında bulunan müze biletiyle giriş yapıp, vakit geçirebilme şansına ulaşıyorlar. 2012 tarihinde ziyarete açılan müze, 2014 tarihinde ise Avrupa Yılın Müzesi ödülünün sahibi olmuştur.
Franz Kafka – Şato
Katalanca dilince ‘El Castell’ yani şato anlamına gelen bu yapı, Kafka’nın ölümünden sonra yayımlanan romanı olan Şato’dan ilham almıştır. 1968 tarifinde Mimar Ricardo Bofill sayesinde Barselona şehrinde inşa edilmiştir. Kafka’nın Şato isimli romanına gönderme olarak yapılmıştır. Karışık mimariyle, geçitlerle, kübik çıkıntılarla resmen bir Şato hissi vermektedir. Ziyaretçiler buraya geldiklerinde büyülenmiş hissi yaşar ve müzeyi gezerken şaşırtıcı detaylarla karşılaşırlar.
Italo Calvino – Görünmez Kentler
Marco Polo’nun keşfettiği görünmez şehirleri öykülerle bir kitabında anlatan Italo Calvino, bir butik otel mimarisine büyük ilham olmuştur. Görünmez kentler kitabı, Kubilay Han ve Marco Polo’nun santranç oynadıkları anlardaki konuları ve sohbeti ele almaktadır. Bu ikilinin arasındaki sohbet Marko Polo’nun yapmış olduğu gezilerle ilgili bir sohbettir. Anlattığı bu yerlere tek tek kadın ismi vermiştir. Kurmaca olduğu aşikardır.
Minarko adasında bulunan Hotel Tres Sants isimli otel, misafirler tarafından büyük ilgi görmektedir. Tasarımlarıyla ünlü İtalyan Chiara Fabiana ve başarılı yapıtlarıyla ünlenmiş mimar Fernando Pons Vidal bir araya gelip, yeteneklerini, hayal güçlerini ve bilgilerini birleştirerek bu oteli inşa etmişlerdir. Hotel Tres Sants’ta 8 oda bulunmaktadır. Tüm odaları birbirinden farklı dizayn edilmiş ve her oda farklı bir şehri anımsatacak şekilde yapılmıştır.
Herman Melville – Moby Dick
Ünlü bir eser olan Moby Dick, Herman Melville tarafından yazılmıştır. Bu kitapta Yerli Amerika halkının evlerini yaparken kullanmış oldukları kıyıya vuran balinalardan bahsediliyordu. Kıyıdaki bu balinaların iskeletlerini bulunca, halk o iskeleti karaya çıkartarak ölü hayvanın derilerini büyük kemiklerin üstüne geçirip bu balina iskeletini bir eve çeviriyorlardı.
Kitabın oldukça ilginç ve dikkat çekici olmasından ötürü The House at Martha’s Vineyard yapısı inşa edilmiştir. Kitaptan ilham alınarak yapılmış yapıda bulunan detaylar ve ayrıntılar resmen bir iskeletin parçalarından meydana gelmiş hissi yaşatmaktadır.
Lewis Carroll – Alice Harikalar Diyarında
Minimalist detaylarla yapılmış bu ev, Hollanda’nın Lelystad kentinde yer almaktadır. Bir diğer ismi The Rabbit House olan yapıt, Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında isimli kitabından ilham almıştır. Alanında başarılı mimarlar, mekanlar hakkında deneyimler oluşturmak ve birçok tavşan yuvalarının arkasından farklı ve yepyeni dünya keşfetmenin de mümkünatının olduğu düşüncesini vurgulamak için uğraşmışlardır.
Bu yazımızda kitaplardan ilham alınarak yapılan yapılardan bahsettik. Kitaplar hayatımızda önemli bir yere sahiptir bu gerçeği unutmamak gerekir. Zamanda yolculuk yapabileceğimiz, kitaplardan ilham alınarak yapılmış yapıları ziyaret ederek de aynı şekilde o zamanın şartlarını hissetmemizi sağlarlar. Sizde bu yapıları ziyaret ederek güzel vakit geçirebilir, yapıtın tüm detaylarına beğeniyle şahit olabilirsiniz.