Telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalar son yıllarda telefonların artması ile beraber sıklık ile merak edilmektedir. Batıda sıkça kullanılan ‘bibliothek’ kavramı kütüphane anlamına gelmektedir. Bu kelimenin kökeni Eski Yunancadır. ‘biblion’ yani kitap ve ‘theke’ yani saklanılan yer anlamına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşur. Türkçe de ise kütüphane kelimesini inceleyecek olursak; Farsça da yer alan ‘kütüb’ ve Arapça da yer alan ‘hane’ sözcüklerinden üretilmiştir. Bu türeyen kelime ise kitapların evi diye anlamlandırılır. Hem eski Yunanca da hem Türkçe de ‘kütüphane’ kelimesinin anlamı kitapların saklandığı yer demektir.
Kitaplarınızı Yanınızda Nasıl Taşınır?
Çoğu insanın hayali yaşadığı evinde bir odasını komple kitap odası yani kütüphane yapmaktır. Duvar boyu raflar ve çeşit çeşit kitaplar. Sahip olduğunuz kütüphaneye farklı ve yeni kitaplar eklediğinizde kendinizi huzurlu hissedersiniz. Fakat aynı evde yaşadığım ailem tarafından kütüphanemize kitap eklenmek istediğinde, bazen kütüphanede zaten mevcut olan kitaplardan tekrar alınabiliyor. Örneğin bir kitap etkinliğine yada kitap fuarına gidilince sorgusuzca kitap satın alınmaktadır. Eve gelip o kitapları rafa yerleştirirken zaten rafta olduğuyla karşılaşabiliriz.
Bunun gibi tatlı tesadüflerle karşılaşmak istemiyorsanız size bir kaç tavsiyem olacak. Haydi gelin birlikte bu tavsiyelere kulak verelim. Size söyleyeceğim uygulamalar sayesinde kütüphanenizde mevcut olan kitapları hatırlamanız, aynı kitaptan tekrardan alıp almadığınızı kontrol etmeniz, satın almak istediğiniz kitapların listesini tutmanız artık çok daha kolay olacak. Şimdi liste halinde size telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalardan bahsedelim.
Handy Library
Telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalardan ilki Handy Library uygulamasıdır. Uygulama 3 ana bölümden oluşmaktadır.
- Raflar,
- Ödünç,
- İstek Listesi,
Raflar kısmından kendi rafınızı oluşturup sahip olduğunuz kitapları ekleyebilirsiniz. Kitap eklemek için uygulamada yer alan ISBN Tara, Kendiniz Ekleyin ve Online Ara bölümlerinden biriyle oluşturmak istediğiniz kitap arşivinizi oluşturabilirsiniz.
Arşivinizi oluşturduktan sonra yayın evi, yayın tarihi, sayfa sayısı, yazım dili, ücreti, özeti ve kategorisi bölümleri kendiliğinden dolduruluyor. Uygulamadaki notlar bölümüne kitapla ilgili istediğiniz notları yazabilirsiniz. Örneğin okuduğunuz tarih, kaldığınız okuma sayfası gibi. Son olarak da yorumlar kısmından kitapla ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlattığınız yorumları yazabilirsiniz.
Benim Kütüphanem
Telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalardan bir diğeri ise Benim Kütüphanem Uygulamasıdır. Benim kütüphanem adlı uygulamanın diğer uygulamalara göre ekstra bir özelliği daha var; bu uygulamayla tekçe kitapları değil, video oyunu veya çizgi roman gibi alternatifleri de dahil edebiliyorsunuz. Uygulamanın giriş ekranında ilk karşılaşacağınız, eklemiş olduğunuz kitaplar olacaktır. Uygulamanın sol üstünde bulunan bölüme tıkladığınızda “Çizgi Romanlar”, “Video Oyunlar” ve “Kitaplar” diye ayrılan bölümlerle karşılaşıyorsunuz. Yine ana ekranda bulunan ‘Ekle’ bölümünden istediğiniz kitabı, oyunu veya çizgi romanın ismini yazıp veya barkodunu okutarak eklemeler yapabilirsiniz. Bu bölümde ayrıca istek listenizi oluşturup, almak istediğiniz kitaplarınızı kaydedebilirsiniz.
Benim kütüphanem uygulamasının bir diğer özelliği ise istatistiklere ulaşabilmenizdir. Uygulamanın İstatistikler kısmından okumadığınız veya okumuş olduğunuz kitapları grafik şeklinde görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu bölümde yine yayınevi, yazar ve farklı kategorilerin bulunduğu bir istatistik tablosuyla daha karşılaşabilirsiniz.
Kütüphanem
Telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalardan birisi ise Kütüphanem uygulamasıdır. Bu uygulama Kitap yurdu yayıncılığı tarafından kullanıma sunulmuştur. Bahsettiğim önceki iki uygulamaya nazaran ‘Kütüphanem’ uygulamasının daha kolay kullanımı ve daha sadeleştirilmiş ara yüzü bulunmaktadır. Uygulamanın ana sayfasında eklemiş olduğunuz kitapları sıralı bir halde görme imkanınız bulunmaktadır.
Uygulamanın Raf Düzenle kısmında eklediğiniz kitapları düzenli bir şekilde sanki rafa sıralıyor gibi düzenleyebilirsiniz. Kitap Ekle bölümünde ise kitap barkodunu taratarak yada kitabın ismini yazarak seçeceğiniz kitabın eklemesini yapabilirsiniz. Siz kitabı eklediğinizde uygulama sayesinde kitabın kaç sayfa olduğu, hangi tarihte yayınlandığı, kitabın dili ve kitapla ilgili bilgileri otomatik bir halde uygulama ekranında görebilirsiniz.
Bu uygulamanın bir özelliği de; kitap yurduna üye olan herkes bu uygulamaya giriş yapabildiği için, bir kitabı daha önce okuyan kişilerin yorumlarını da uygulama ekranında görmeniz mümkündür. Sizde yorum ekleyerek, okuduğunuz kitapla ilgili düşüncelerinizi tüm okuyucuların görmesini sağlayabilirsiniz.
Bookshelf
Telefondan kitap okuyabileceğiniz uygulamalardan sonuncusu ise Bookshelf’dir. Uygulamanın kullanım dili İngilizce oluşturulmuştur. Bookshelf uygulamasının ana ekranı; Kitaplar, Raflar ve Etiketler diye üç bölümden oluşmuştur. Uygulamanın altında yer alan Explore yani Keşfet kısmından her kategoriden çeşit çeşit kitaplar sizi karşılayacaktır. Kendi kütüphanenizde bulunan kitapları buradan seçip ekleme yapabilirsiniz. Ayrıca uygulamadaki Search yani Arama bölümünden kitap ismiyle yada kitabın barkodunu okutarak istediğiniz kitabı bularak ekleyebilirsiniz.
Uygulamanın yan kısmında bulunan Wishlist yani İstek Listesi’den satın almak istediğiniz kitapları ekleme yapabilirsiniz. Sizlere bu yazımda bahsettiğim kitap arşivi ve kütüphane düzenleme uygulamalarından şüphesiz çok memnun kalacaksınız. Ben bu uygulamaları kullanırken memnuniyetle kullandım.