Asansör Konuşmasının ne olduğu son zamanlarda merak edilmektedir. Girişim dünyasına adım atmak isteyen kişiler fikirlerini ve girişim projelerini müşterilere ya da yatırımcılara en güzel ve etkili bir şekilde anlatmak istemektedir. Bu anlatım için her ne kadar yetenekli de olsanız, doğru strateji yöntemlerini seçip ilerlemeniz gerekmektedir. Bunun için size en uygun stratejileri öğrenip bilmeniz önemli bir noktadır. İşte bu öğrenmeniz gereken stratejileri anlatan kavrama asansör konuşma yani Elevator Pitch denmektedir.
Asansör Konuşması Hakkında Merak Edilenler ve Bilinmeyenler

Bu asansör konuşmanın yani Elevator Pitch’in daha iyi olması için konuşmayı yapmadan önce hazırlıklar ve gerekli çalışmalar yapmak gerekir. Konuşmayı yapacağınız kişi ve topluma göre bu hazırlıklar değişiklik gösterebilir. Girişimci ile konuşacaksanız farklı, bir firma yöneticisi ile konuşuyorsanız farklı, bir yatırımcı ile konuşuyorsanız daha farklı konuşma içerikleri hazırlamalısınız. Asansör konuşması yaparken takip etmeniz gereken adımları sizler için sıraladık;
- Öncelikle kendinize hedef belirlemeniz gerekir.
- İşinizin ne olduğunu, sizin ne işle meşgul olduğunuzu anlatın.
- Pazarlamaya yönelik tekliflerinizi dinleyiciye aktarın.
- Hazırlamış olduğunuz konuşmanın sorulan bir soruya cevap veren nitelikte olmasına özen gösterin.
- Bu konuşma haricinde yapacağınız diğer konuşmalar için yeni görüşme taleplerinde bulunun.
- Size ulaşılabilecek iletişim bilgilerinizi paylaşın.
- Listelediklerimizi yaptıktan sonra konuşma esnasında heyecanlanmamaya dikkat edin.
- Kendinizi en iyi tanımlayan cümleyi hazırlayın.
- Hayatınıza dair, iş düşüncelerinize dair fikirleri kısa ve öz bir şekilde anlatın.
Hazırlamış olduğunuz konuşmayı yapacağınız kişinin kim olduğuna önem verin ve o kişiye yönelik bir sunum hazırlığında bulunun. Girişim fikrinizi paylaşmadan önce gerekli araştırmalar yapın ve konuya tüm detayıyla hakim olmanızda fayda var. Ne yapmak istediğinizi, ne yaptığınızı, belirlediğiniz hedefleri, girişim fikrinizle işinizde nerelere gelmek istediğinizi önce kendinize sorun ve cevaplarını bulun. Daha sonra ise sizi dinleyecek olan dinleyiciye bu düşüncelerinizi paylaşın.
Konuşmanızın sonlarına yaklaştığınızda sizi dinleyen kişiyi ikna etmek için bu son dokunuşlara dikkat edin. Çünkü konuşmanızın sonu karşınızdaki kişinin zihninde fikirlerin belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Konuşmanızın bitmesine yakın tekrar bir toplantı ya da görüşme talebinde bulunun. Konuşma boyunca süreyi iyi değerlendirmelisiniz aksi halde uzun gereksiz kelimelerle karşınızdaki kişinin kafasının karışmasına sebebiyet vermemiş olursunuz.