Pivot, ifadesi girişimcilik dünyasında karşımıza sıkça çıkmakta olan önemli bir kavramdır. Girişimciliğe ilk adımını atmış, adım atmayı düşünenler ya da hali hazırda girişimcilik dünyasına başlangıç olarak adımlarını atmış olan her kuruluş, kurum, kişilerin bilmesi gereken ve gerekli durumlarda uygulamaktan çekinilmemesi gereken bir kavramdır. Pivot etmek, girişimcilerin hayatlarında yer etmiş, başarısızlığa doğru ilerlerken adeta bir dönük noktasıdır diyebiliriz. Hedeflediği sistemin işlemediğini fark ettiği anda pivot etmektedir.
Pivot Etmek Nedir?
Pivot etmek demek, bir firmanın planlamış olduğu iş modelinin beklentiyi karşılamaması üzerine veya beklenilen sonucu vermemesi nedeniyle yeni bir İş planının oluşturulması ve uygulanmasına denir. Firmanın projesini köklü bir değişim yaparak daha iyi biri benim alınabileceği bir iş modeline geçiş yapmak demektir. Startup dünyasında uygulanan ilk girişimler beklenen sonucu veremeyebilir. Bu sorunun ana kaynağını tespit ederek nerede ve nasıl bir değişiklik yapılacağı bilgisine denir. Müşteri isteklerine göre yeni bir plan oluşturulmalıdır.
Bu noktada pivot etmek kısaca başarısızlığı engellemede bir anahtar denilebilir. Bu sebeple girişimciler bunu alışkanlık haline getirmeli, yenilik ve değişimlere sürekli açık olmalıdır. Daha iyi sonuçlar alabilmek için fedakarlıklar yapmalıdır. Yapılan sistemsel değişiklikler şirketler olarak yeni bir başlangıç demektir. Yapılacak olan yeni iş modeli ve planlar doğrultusunda yeni hedef kitleye ulaşılır, yeni pazar yerlerine giriş yapılır. Uygulanacak olan yeni stratejilerle şirketler işlerinde büyümeye gidebilir.
İlerlemenin Çok Yavaş Olması
Şirketiniz beklentiden de çok yavaş bir şekilde ilerliyorsanız pivot etmeniz gereklidir.
Zorlayıcı Rekabet
Sunduğunuz fikir kusursuz görünebilir, fakat bulunduğunuz piyasada sizlerden daha köklü ve daha fazla kaynağa sahip şirketler sizin üretmiş olduğunuz ürüne benzer bir değer üreterek rakibiniz olması son derece mümkündür. Bu durumda yapılacak tek bir şey olmamasına rağmen yeniden bir iş fikri oluşturularak üzerinde çalışma sağlanabilir.
Şirket Yükselişinin Durma Noktası
Şirket gelişimin yavaşlar ya da durma noktasına gelir ise, pivot etmeniz gereken durum olduğu anlaşılır. Bu durum yanlış bir plan veya ekibin motivasyonunun düşmesinden kaynaklı olabilir. Şirketinizdeki potansiyel sorunların her birini nesnel olarak kontrol edip düzeltilebilecek her ne var ise bulmaya odaklanmalısınız.
Şirketin Belirli Bir Kısmının Düzgün Çalışması
Şirketinizdeki sadece belli bir kısmı başarılı ise diğer kalan kısmı için aynı şeyi söylemek mümkün değilse, şirketinizi neyin işe yarayıp neyin yaramadığına yönelik bir çalışma yapmanız faydalı olacaktır. Bu çalışma sonucunda oluşturacağınız strateji ile gelir, verimlilik ve üretkenlik kısmında iyileşmelere tanık olabilirsiniz.
Hedeflenen Pazar Kitlesinden Yeterli Dönüş Alınmaması
En iyi derecede bir pazar araştırması yapsanız dahi, yapmış olduğunuz bu araştırmanın sonuçları gerçek dünyaya uyum sağlayacağının garantisi yoktur. Pazar yeni çıkmış bir ürünün yeteri kadar talep görmemesi kötüye işaret değildir. Uygulayacağınız doğru pazarlama yöntemi ve ikili ilişkiler sayesinde bu durumu düzeltebilirsiniz. Bunun yanı sıra pazarda ürün değerini arttırmak için yapılabilecek bir sürü yöntem vardır.
Yeni Fırsatlar
Şirketinizi kurdunuz ve çalışmaya başladığınız andan belli bir süre sonra; hedefleriniz, vizyonunuz ve de değerleriniz değişebilir. Bakış işinizin değişmesiyle daha iyi olacağını düşündüğünüz başka bir yol seçebilir ve şu an ilerlemekte olduğunuz yolun size uygun olmadığını düşünmeniz elbette ki mümkündür.
Nerede Ne Yapılması Gerektiğinin Bilinmesi
Her bir girişim başarı yolunda önemli zorluklarla karşılaşır. Fakat bu durumda engel ve imkansızlık arasındaki fark anlamalısınız. Diğer bir ifadeyle işler sizin tarafınızdan zor bir hal aldıysa kendinizi şunu sormalısınız; ‘bu sorunu daha fazla finans, araştırma yapmak ve istihdam gibi yöntemlerle çözebilir miyim?’ buna cevabınız hayır ise imkansızlığı düşünmeden bir çözüm bulamıyorsanız pivot etmeniz gerekebilir.
Etkili Bir Şekilde Pivot Etmek
Pivot etmeye karar verdiğinizde, başarılı sonuca ulaşabilmek için sayısız ve faktörleri göze almalısınız. Bu kısımda sizlere pivotun neden olduğu riskleri minimuma getirerek doğru sonuçlar alma şansınızı arttıracak ipuçlarını paylaşacağız.
Mümkün Olduğunca Çabuk Yapmak
Birden çok şirket birden fazla pivot yapar, Bu nedenle şirketinizi yönetirken yolunuzu birkaç kez değiştirmeniz gerekebilir. Bu durum pes etmenize sebep olmasın. Fakat hızlı bir şekilde pivot etmelisiniz. Böylece zamandan, çaba ve para israfı yapmaz ve önleminizi alırsınız.
Vizyonumuza Göre Hedefler Seçin
Girişimcilik oldukça zordur bu nedenle kendinize yönelik acımasızca dürüst olmalısınız. Bir şirket kurmak ve devamında yürütmek oldukça zorlu bir çabadır. Uyguladığınız yol eğer size uygun değilse, geri adım atmak veya farklı bir yol seçmek değil, yeni vizyonunuz kendiniz tarafından seveceğiniz tatmin olacağınız vizyon olması için gerekli çabayı sarf etmelisiniz.
Tamamlanan İşi Çöpe Atmayın
Pivotlar hemen her durumda radikal değişiklikler anlamına gelir, şirketin hangi konumunun nasıl düzenlenebileceğini planlamak önemlidir. Sürdürülebilir bir iş kurmak için fazla zaman, para ve enerji harcadınız. Tüm bunları tek seferde silmek yerine kaynaklarınızı daha verimli kullanarak yeni hedeflere yönelebilirsiniz.
Müşterilerinizi Dinleyin
Müşterilerden gelen geri bildirimler, pivot etmeye karar vermek için önemli bir noktadır. Müşterilerin bizzat maliyet, süreç gibi konularda vermiş olduğu geri bildirimler sayesinde değerleme yapıp pivot etme kararınızın temellerini sağlamlaştırır.
Şirketinizin Gelişimindeki Etkisi
Pivot etmek yapmış olduğunun gelişiminde önünüzdeki engeli kaldırmada atacağınız önemli bir adım olabilir. Fakat hemen sonrasında atacağınız adımı planlamadan şirketi farklı yöne çevirirseniz, şirketin ilerlemesini durduran yeni bir engelle karşılaşırsınız. Bunun önüne geçebilmek için uzun vadeli düşünme sağlamalısınız.
Böylece yeni yolunu düşünmek yerine o yolda çıkacak engelleri de düşünmüş olursunuz. Pazar küçük olduğu ve rekabetin fazla olduğu veya müşterinizin kısıtlı olması durumunda radikal bir kararla sıfırdan başlamanıza değmez. Bu sebeple çözüm aramaya devam edin.