Eğitim girişimciliği ülkemizde popüler olan işlerden bir tanesidir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin son yirmi yılda gelişim gösterme konusunda incelediğimizde eğitim kısmında temel ihtiyaçlara yönelik çalışmalar göstermesi ve iletişim temelli faaliyetler göstermesi oldukça dikkat çekmektedir. Özellikle son 4 yılda dünyada birçok köklü ve tanınmış üniversite tarafından verilen online eğitimler, kişiselleştirilmiş özgün platformlar ve eşzamanlı gerçek eğitimlere uzaktan online bir şekilde erişilmesi, eğitim alanında sınırsız girişimlerin her geçen gün artış göstermesini sağlamaktadır.
Eğitim Girişimciliği Örnekleri Nelerdir?
Eğitim girişimciliği genellikle insanların online bir şekilde ulaşımı kolaylaştırmak adına mümkün kılan dijital platformlar üzerinde gelişme kaydetmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojisinin hemen hemen her konuda ilerleme kaydetmesi ve vazgeçilmez bir tercih meselesi haline dönüşmesi beraberinde birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da rekabet oluşmasına ve gelişmesine sebep olmuştur.
Eğitim Girişimciliği Süreci
Gündelik yaşamımızda gerek ulusal sınırlarımızda gerek uluslararası alanda faaliyet gösteren online eğitim platformları neredeyse hemen herkesin eğitim aldığı ve devamlı olarak kullandığı bir kısım haline dönüşmüştür. Toplumsal ve bireysel yaşamlarımızın içine gelişmekte olan teknolojinin devamlı olarak girmesi ve bilgi edinme tekniklerinin daha kolay hale gelmesi, beraberinde eğitim konusunda da kolaylıklar sağlamaya başlamıştır.
Elbette bu durum yaşamlarımıza oturmuş olan düzenin değişmesini zorunlu kılmıştır. Değişen teknolojik çağ ve iş hayatına adapte olma süreci sırasında online eğitimler şu anki yaşantımızda vazgeçilmez bir hal almaya başlamıştır. Hatta bu durum ilerde hayalini kurduğumuz kariyer planlamasında olmazsa olmaz duruma gelmiştir.
Bilgi ve iletişim adına gelişen bu sonsuz teknolojinin yanında, pandemi dönemine girmemiz ve bu esnada gerçekleştirilen yeni eğitim faaliyetleri, bu alanda yatırım yapmak isteyen kişilerin önüne bir kolaylık sunmuştur demek daha doğru olur. Küresel anlamda eğitim girişimlerinden bahsetmenin daha kolay olduğu bu süre zarfında, Türkiye’de eğitim ve bilgi adına yapılan girişimlerin başarısından söz etmemek olmaz.
Günümüzde eğitim girişimciliği adına atılan adımların, zamanla sağladığı başarı oranı, girişimcilere olağanüstü kazançlar sağladığı, aynı zamanda insanlara daha kolay bir eğitim imkanı sunduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu alanda adım atmak isteyen yeni yatırımcıların daha tutarlı hareket edebildiğini gözlemlemekteyiz.
Türkiye’de Eğitim Girişimciliği ülkemizde kamu ve özel sektörlerde kişilerin kendi imkanları doğrultusunda eğitim adına girişimcilik hareketleri sergilediklerini görmekteyiz. Dünya genelinde ise bu durum üniversitelerin lisans ve lisansüstü eğitimleri ile beraber online platformlar sayesinde sunulmasının yanı sıra son derece başarılı oranının yüksek olduğu eğitim girişimlerinden bahsedebiliriz.
Öncelikle start-up olarak faaliyetlere başlayan başlayan eğitim girişimleri yatırımcıların dikkatini çekmekle beraber, yapılan yatırımların artması ile ürün ve faaliyetlerine çeşitlilik kazandırmıştır. Udemy, MasterClass, Coursera, EdX, Dualingo, Cambly gibi daha birçok eğitim platformu, dünya çapında milyonlarca kişinin çeşitli konularda eğitim almasını ve aldıkları eğitim sonunda sertifika alarak bu eğitimi belgelendirdiklerini görmekteyiz.
Eğitim girişimciliği en başta olabildiğince fazla kişiye ulaşmak ve verilen eğitimlerin içerisinde bulunan fırsatları herkese eşit düzeyde sunmak, eğitimlerin bitiminde insanlara olabildiğince katkı sağlamak ve çeşitli sertifika ve katılım belgeleri ile mesleki alanda ya da kişisel alanda hedeflerin gerçekleştirilmesine odaklanmaktır. Bu durumda hem gelecekteki kariyer planlamasında hem de eğitim hayatınız boyunca yardımcı araçlar sayesinde belirli bir seviyeye ulaşacak, gelişmekte olan teknoloji sayesinde bilgi ve deneyimlere daha kolay bir şekilde ulaşmış olacaksınız.
Yerli girişim adı altında inceleyeceğimiz eğitim girişimleri arasında Udemy, Kunduz, Campusonline, Kurslab, Acagate, ODTÜ Bilgeİş, İstanbul İşletme Enstitüsü, UNIVERSİTEPLUS, AkademiDuru gibi platformlar, girişim örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Udemy
Kurucusunun Ülkemizden biri olduğu Udemy, içeriğinde binlerce farklı ders, eğitim ve ders eğitmeni ile birlikte Türkiye’de olduğu kadar dünya çapında da popüler olmuş bir eğitim girişimciliği modelidir. Her ne kadar kurulumu Türkiye’de olmamış olsa da dünya genelinde eğitim alanında yatırım yapmak isteyenlerin dikkatini çekmiş ve her geçen gün gelişim göstermiştir. Bugün Udemy sayesinde ders eğitimi veren, eğitim adına içerikler hazırlayan ve eğitim gören binlerce kişi mevcut.
Aynı zamanda istenildiği taktirde interaktif eğitim araç ve gereçlerinin kullanılması, ders sonlarında sınav ya da quiz gibi kendimizi deneyebileceğimiz alanların olması, eğitim paketleri ile birlikte oldukça cazip hale gelmektedir. Udemy platformu üzerinde ücretli ve ücretsiz seçenekler ile beraber çeşitli eğitimler verilmekle ve ayrıca sık sık kullanıcılara yapılan indirimler sayesinde hem daha çok tercih edilmekte hem de kişilerin daha uygun fiyatlara kaliteli eğitim görmelerini sağlamaktadır. Eğitim fiyatları kullanıcılar için oldukça uygun tutulmaktadır.
Kurslab
Diğer eğitim platformlarından farklı olarak canlı ders imkanını kullanıcıları ile buluşturmayı başaran Kurslab, Mustafa Gençoğlu tarafından kurulmuştur. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS, ALES, YÖKDİL sınavları dahil olmak üzere Fen, Kimya, Matematik gibi önemli derslerle birlikte sanat ile ilgili ya da sosyal bilimler temelinde işlenen dersleri canlı bir şekilde kullanıcılar için sunmaktadır.
Kunduz
Genelde adını sıklıkla duyduğumu bu uygulama Barış Bilgiç, Başar Başaran ve Melih Şener’in ortaklığı dahilinde kurulmuştur. Kunduz uygulaması KPSS, ALES, YKS ve LGS gibi ulusal derecede önemli olan tespit sınavlarına hazırlanan kullanıcılar için oldukça yararlı ve popüler bir platformdur. Öğrencilerin sınavlara hazırlanırken çözemedikleri soruları çözdürebiliyor, takıldıkları noktalarda platform üzerinde bulunan öğretmenlerden yardım isteyebiliyor. Kunduz uygulamasında ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz alanlar bulunmaktadır.
AkademiDuru
Farklı üniversitelerin onaylaması ile birlikte katılımcılarına sertifika verebilen AkademiDuru platformu, bilişim, mesleki eğitimler, eğitimcilerin görmesi gereken eğitimleri ve psikoloji gibi alanlarda uzman olarak eğitim veren bir girişim örneğidir. Görmek istediğiniz eğitimleri ücretli bir şekilde alarak, online platform üzerinden ders görebilirsiniz.
ODTÜ Bilgeİş
Söz konusu olan bu platform, Türkiye’nin köklü ve tanınmış üniversitesi olan ODTÜ tarafından geliştirilmiş başarılı bir girişim örneğidir. Bu platform üzerinden eğitim alan ve başarılı olan kişiler, ODTÜ Rektörü tarafından verilen onaylı ve imzalı başarı belgelerine sahip olabilirler.