Son zamanlarda borsadan para kazanma konusunda insanlar iyice merak içine girdi. Peki borsadan para kazanmak istiyorsunuz fakat üniversitelerde aldığınız eğitimler ve okuduğunuz kitaplar size sıkıcı geliyor. Borsa dünyasının bütün detaylarını öğrenmek için 800 sayfalık kitapları okumak yerine size daha eğlenceli ve eğitici bir yöntem göstereceğiz.
Borsa Filmleri Nelerdir?
Eğer kitap okumak size zevkli gelmiyorsa ve bunu yapmak istediğinizde sıkılıyorsanız, eğitici ve aksiyonlu film ve belgeselleri izleyebilirsiniz. Koltuğunuzda oturarak izleyeceğiniz filmler sayesinde, hisse senetleri ve borsalar hakkında yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz. İşte sizlere, borsa hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak film serileri..
Para Avcısı (2013)
Bu film, 20’li yaşlarında bir gencin, kötü ve garantisi olmayan borsa hisse senetlerini insanlara dolaylı yoldan satarak nasıl milyonların sahibi olduğunu anlatan bir konuyu içermektedir. Para Avcısı, Jordan Belfort tarafından 2007 yılında yazılmış ve aynı isimle yazılmış kitaptan uyarlanmış etkileyici bir filmdir. Ünlü borsacı Jordan Belfort’un muhteşem yaşantısının zenginlikle devam ederken her şeyin bir an da hapishanede bitmesini ele almaktadır. Filmin yönetmenliğini Martin Scorsese yaparken, senaryosunu da Terence Winter kaleme almıştır.
Film, deneyimli eleştirmenler tarafından, Leonardo Di Caprio’nun hızlı, tempolu ve gerçekçi oyunculuğu konusunda olumlu yorumlar almıştır. Para Avcısı, 86. Akademi Ödülleri’nde En Başarılı Erkek Oyuncu (Di Caprio), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Hill), En İyi Yönetmen ve En İyi uyarlama konusunda adaylıklarını ortaya koymuştur. Ancak Para Avcısı bu adaylıklarından hiçbirinde ödül kazanamamış olsa bile, Di Caprio 71. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Oyuncu ödülünü kazanmıştır.
Büyük Açık (2015)
Film, 2008 krizinizi bizlere en iyi şekilde anlatırken aynı zamanda bankaların kar etmek için kullandıkları ürünlerin ve yaptıkları hamlelerin ne kadar bilgisizce yapıldığını bize göstermektedir. Film, emlak balonunun başladığı 2007 – 2008 yıllarında oluşan mali krizi bizlere sunmaktadır. Film, En İyi Uyarlama ödülüne hak kazanmıştır.
Banka İşi (2008)
Banka İşi; Aksiyon, gerilim ve soygun adı altında yapılan en iyi filmlerden biri diyebiliriz. Filmin içerisinde birçok aldatmaca ve karmaşıklık göze çarpsa da bütün zamanını tamamen soyguna harcamaması ile dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Bu taktik, seyircilerin ilgisini film üzerinde topluyor ve bu sayede insanlar bu filmi izlerken sıkılmıyor.
Bankanın içerisinde bulunan büyük kasanın, alarmının olmadığını öğrenen bir grup, planlı bir şekilde soygun hazırlığına başlamaktadır. Bankanın yanında bulunan boş dükkana girerek tünel kazmaya başlayan ekip, içeri girip güvenliği atlattıktan sonra taşıyabildikleri bütün her şeyi alırlar. Film, daha çok kedi fare oyunu gibi anlatılmış olsa da , soygun esnasında ulaşılan özel dosyalar, başkalarının ilgisini çekecektir.
Borsa (1987)
Film, piyasa manipülasyonlarına ve içeriden ulaşılmak istenen bilgi ticaretine odaklanırken borsa ile ilgilenmek isteyenlerin kesinlikle izlemek isteyecekleri bir yapıt olarak karşımıza çıkmaktadır. Borsa, 2 saat 6 dakikalık süre içerisinde, suç draması türü ile öne çıkan bir projedir. Filmin kadrosunda, bir borsa firması için hisse senedi komisyonculuğu yapmakta olan Bud Fox yani Charlie Sheen oynamaktadır.
Film, Michael Douglas’a En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandırmıştır. Yönetmen, bu filmi, büyük buhran sırasında borsacılık işi ile ilgilenen babasına armağan etmiştir. Bu yapıt, birçok insanı borsada çalışmaya iterken, baş rol oyuncuları, yıllarca sokaktaki insanlardan çok ilgi gördüklerini, oynadıkları film karakterleri sayesinde hala borsacılıkla ilgilendiklerini söylemektedir.
Zengin ve Sefil (1983)
Parayla ilgili oluşmuş saçma kalıplardan ziyade ticaretin ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Bir zengin ve bir fakir olarak 2 kişi hayal edin. Bu iki kişinin hayatlarındaki yaşantıları yer değiştirseydi nasıl olurdu. Zengin ve Sefil, bugüne kadar piyasa sürülmüş en iyi ticaret filmi demek tam yerinde olur. 1983 yılında vizyona giren bu film, sosyoekonomik sebeplerden ötürü toplumun sınıflara ayrılmasını anlatmaktadır. Film aynı zamanda paraya karşı oluşan basmakalıp düşünceleri çok profesyonel bir şekilde anlatmıştır.
Oyunun Sonu (2011)
Film, 2008 krizini çok başarılı bir şekilde anlatmaktadır. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan yatırım bankası, oluşabilecek olan krizi ön görerek gece acil durum toplantısı yapmaktadır. Önlerinde toplam 2 seçenek vardır. Ya birçok şirket gibi batacaklar, yada müşterileri bir şekilde kandırıp bu durumdan en az zararla kurtulacaklar.
Oyunun Sonu, birçok ayrı ödüle ev sahipliği yapmaktadır. Bu film, tamamen para piyasasının göründüğü kadar kolay yönetilmediğini ve en ufak bir sorunun aslında ne kadar büyük zararlara yol açabileceğini göstermektedir. 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonucunda 24 saat boyunca yaşanan bütün sorunları anlatan bu film, herkesin izlemesi gereken eşsiz bir yolculuk diyebiliriz.
Borsa: Para Asla Uyumaz (2011)
Palm Springs Uluslararası Film Festivali’nde kazanmış olduğu Çığır Açan Performans Ödülü’ne birde Altın Küre adaylığı olan bu film, +13 olarak değerlendirme listesine alınmıştır. Film, Michael Douglas’ın canlandırdığı Gordon Gekko’nun içeride ulaştığı bilgi ticaretinden kaynaklı yattığı hapishaneden çıkmasıyla başlamaktadır. Gekko’nun kızı olan Winnie, babasıyla olan bağlantısını tamamen koparıp, kendi hayal dünyasında yaşadığı sırada, yanında sadece bir borsa tacareti yapan nişanlısı Jake vardır. Filmin devamı Gordon’un kızıyla yeniden bir araya gelmesini ve dünyanın önde gelen borsa lideri olma hedeflerini gerçekleştirmeye çalışmasını anlatmaktadır.
Amerikalılar (1992)
Film, patronların, çalıştırdıkları personellere eziyet çektirmesini anlatırken, bir yandan da açgözlülük yaparak el altından kazanç elde etmelerini anlatmaktadır. 1982 yılında aynı isimle tiyatro sahnesinde yer alan film, 1992 yapımı kurgu ve drama birleşimiyle 1 saat 46 dakikalık seyircileriyle buluşan bu yapıt, belirli zaman aralıklarıyla 5 adet ödül kazanmıştır.
New York’ta çoğu emlakçının doluşmuş olduğu bir ofiste, en iyi iki emlakçı haricinde herkesin kovulacağı haberinin yayılmasının ardından ortalığın kızışması ile başlar. İş yerindeki emlakçılardan olan Dave Moss,sahip oldukları işi kaybetmemek için sorgusuz sualsiz tehlikeli bir plan yaparlar. Emlakçılar için olaylar zamanla içinden çıkılmaz bir hal alır.
İç İşleri (2011)
İç İşleri, 2008 yılında iş ve konut kayıplarına sebep olan ve Amerika Birleşik Devletleri’ni çok derin bir ekonomik buhrana sokan 2008 krizini anlatmaktadır. Süresi 120 dakika olan bu belgesel tadında film aslında suç türü altında değerlendiriliyor. Filmin senaryosunu ise Matt Damon yönetmektedir. 2010 yılında en iyi belgesel ödülünü alan film, birlikte sekiz farklı ödül kazanmıştır. Ayrıca bu yapıtın bir çok adaylığı bulunmaktadır. Film bizler için en iyi ekonomik krizi anlatan ve borsa hakkında en faydalı tür arasında değerlendirilebilir.
Entrika (2012)
Entrika filmini gerilim ve drama olarak değerlendirmek en doğrusu olacaktır. Bu aksiyonlu ve heyecanlı filmin 1 saat 47 dakika süresi vardır. Film içeriğinde zararlı madde kullanımı sahneleri olduğu için +18 kategorisinde yer verilmiştir. 60. yaş gününde Robert Miller umutsuz bir durumdayken, şirketinin muhasebe prosedüründeki usulsüzlükleri gizlemeye çalıştığı sırada kazara olan gerçekleşen bir ölümü polislerden ve karısından saklamaya çalışır. Entrika, sırtını sağlam yere yaslamış, itibarını kaybetmek istemeyen ve hapse girmeme konusunda kararlı olan bir adamı anlatmaktadır.
Kazan Dairesi (2000)
Günümüzde hala kullanılan sinir bozucu ve dolandırıcı olan uygulamaların farkına varmamızı ve yatırım yapmak isteyen insanlara daha saydam ve daha güvenilir firmalar ile çalışmalarını hatırlatan eğitici ve öğretici bir filmdir.
Kazan Dairesi, 2000 yılında piyasa çıkmış bir borsa filmidir. Suç drama kategorisinde yer alan filmin süresi 1 saat 56 dakikadır. Üniversite yıllarında okulu bırakmış olan başrol oyuncumuzun başarılı bir kariyere doğru sağlam adımlar atarken sonrasında elde ettiği başarılarının önüne açgözlülük ve hırsın girmesi ile değişen bir hayatı konu almaktadır.
Devasa servetlerin insan hayatını nasıl kötü yönde etkilediğini ve açgözlü olmanın elimizdeki her şeyi kaybetmemize sebep olabileceğini bizlere en verimli şekilde anlatan bu yapıtı, herkesin izlemesini tavsiye ederiz.
Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (2009)
Michael Moore adını duyduğumuzda en sevdiğimiz şey, hem bir amaç uğruna mücadele etmesi hem de haksızlıklara meydan okumaktan asla vazgeçmemesidir. Moore, sahalara geri dödü ve eleştirel bir bakış açısıyla yorumlamalar yapmaya devam etti. Filmin tarihsel açıdan tasfir ettiği şeyler bizim için oldukça değerlidir. Eğlenceli, öğretici ve eğitici olan bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye eder, izlerken de sıkılmayacağınızın garantisini verebiliriz.