Butik açmak bu sıralar en çok tercih edilen iş alanlarından biridir. Bu alanda çalışmalarınızı tercihinize göre hem dükkân açıp fiziksel olarak hem de çevrimiçi bir şekilde internet üzerinden yürütebilirsiniz. Ancak işletmenizi açmadan önce potansiyel rakipleriniz hakkında araştırmalar yapıp, onlar hakkında bilgi sahibi olmayı atlamayın. Ayrıca bu işte başarılı olmak ve kar elde etmek istiyorsanız sizinle çalışan kişiler için iyi bir yönetici olmalı, butiğinizi nasıl yönetmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız ve müşterileriniz ile aranızı iyi, iletişiminizi sıcak tutmalısınız.
Butik Açarken Neleri Bilmeniz Gerekenler?
Butik açmadan önce takip edebileceğiniz bir yol haritası çizmelisiniz. Üstünde çalışacağınız ve pazarlayacağınız ürünlerin çeşidi ve bu ürünleri pazarlayacağınız müşterilerinizin bazı özelliklere karar vermelisiniz. Bu özellikler yaşı, cinsiyeti gibi ürününüzü pazarlarken sizlere yol gösterecek özellikler olmalıdır. Ayrıca işletmenizi açacağınız konumu belirlemek de kritik bir karardır. Diğer bir noktada butiğinize yapacağınız tasarım özellikle iç mekân için çok önemli. İnsanları butiğinize çekecek tasarımlar yapmanızı öneririz. Bunu da hallettikten son olarak sizinle çalışacak kişi sayısını belirlemeniz gerekiyor.
Yasal İşlemler
Bu konularda kararlara vardıktan sonra gerekli belgelerin hazırlanması ve yasal işlemlerin başlatılıp, gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Belediye, Vergi Dairesi, BAĞ-KUR, Ticaret Odası gidilmesi gereken resmi makamlardır. Bunları hallettikten sonra işletmenize sigorta yapmayı da atlamayın. İşletmenizi açmak için insanların çok bulunduğu alışveriş merkezi gibi yerlerden dükkânlar kiralayabilirsiniz. Ürünlerinizi sergileyebilmeniz için mankenler, stantlar ve bunun gibi malzemeleri satın almanız gerekir.
Satış Programı
Satış yazılım programı almakta sizin için gelir ve giderlerinizi takip etmenize yardımcı olacaktır. İşletmeniz için ticari hesap açılımında bankalar ile iletişim kurarak yapabilirsiniz. Diğer bir nokta butiğinizin reklamını nasıl yapacağınız. Bu konuda butiğinizi iyi bir şekilde yansıttığınız ve insanların ilgisini çekebilecek afişler bastırın ve bunları olabildiğince çok kişiye dağıtmaya çalışın. Bir sonraki adımınız ise tamamen size kararınıza kalması ile beraber bir açılış partisi düzenleyebilirsiniz.
Vitrin
Vitrininize en güzel ürünlerinizi koyun ve insanların ilgisini çekmeye çalışın. Ayrıca daha geniş kitlelere ulaşmak için bir interneti kullanın. Kendi sosyal hesaplarınızda, alışveriş sitelerinde size ait ürün, adres ve telefon numarası gibi bilgileri paylaşın ve daha fazla kişiye ürünlerinizi pazarlamaya çalışın.
Butik Açmanın Maliyeti Ne Kadar?
Butik açmak isterseniz, bunun size yaklaşık 15-40 bin TL arasında bir maliyeti olacaktır. Ancak bu konuda kesin bir fiyatlandırmaya ihtiyacınız varsa bir iş planı yaparak başlayabilirsiniz. Bunun size yaptığınız masrafı çıkarmak ve kar elde edebilmek için yardımı olacaktır. Ayrıca yapacağınız işte başarılı olmak istiyorsanız ürünlerinizin kaliteli olması ve işletmeninizin reklamını iyi yapıyor olmalısınız. Bunları etkili bir şekilde yaptığınız takdirde aylık size sağlayabileceği kazanç 5 ile 30 bin arasında değişim gösterebilir.