Teknolojinin zararları son yıllarda artan teknolojiden dolayı pek çok kişi merak etmektedir. Bildiğiniz üzere dünyamızı bir örümcek ağı gibi saran teknoloji ve teknolojik gelişmeler hayatımızı her anlamda kolaylaştırmaya devam etmektedir. Genel resme baktığımız zaman teknolojinin ne kadar faydalı olsa da bizlere yakın bir oranda bile olsa zararı bulunmaktadır.
Teknolojinin Zararı Var mı?
Kullandığımız telefonlardan, kahve içmek için düğmesine bastığımız makineye kadar hayatımızın her anında teknoloji bizimle beraber yaşamakta. Hatta attığımız her adımda teknoloji ile bütünleşiyor ve her dakika daha da bağlanıyoruz. Hal böyle olunca teknolojinin de aynı şekilde bize zarar verdiğini atlıyoruz. Bugün sizler için hazırlamış olduğumuz teknolojinin zararları konusunda bilmeniz gereken pek çok konuyu sizlere detaylı bir şekilde verelim.
Sağlık
Sağlığımız açısından teknolojinin ne kadar zararlı olduğunu hiç düşündünüz mü sorusunu kendinize sormalısınız. İnanılması zor olsa da teknoloji hayatımız boyunca sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Özellikle genç nesiller için daha çok tehlike arz eden teknoloji, göz ve beyin fonksiyonları açısından oldukça zararlıdır. Gelişim çağında olan çocukların teknoloji konusundaki bağımlılıkları, aile bireylerinin sorumluluklarını daha sıkı bir şekilde arttırmaktadır. Bu noktada olabildiğince çocuklarımızı ve kendimizi teknolojinin zararlarından uzak tutmalı ve günün belirli saatlerinde belirli süreler ile teknolojiyi kullanmaya özen göstermeliyiz.
Eğitim
Teknolojinin zararlarından bir diğeri eğitime karşı faydalı olsa da olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Özellikle çocukların ve gençlerin eğitim öğretim hayatında son 2 yılda sağlamış olduğu katkılar ile teknolojinin güzelliklerini anlamamız gayet mümkün. Ancak bunun yanı sıra sağlamış olduğu zararları da kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. İnsanlar, eğitim öğretim hayatları boyunca gerek derslerinde gerekse araştırma yapmak istediklerinde bilgisayarlarını yada telefonlarını kullanmaktadır.
Aslında direkt olarak teknoloji kullanmaktadır diyebiliriz. Ancak bunu fazla abartan ve ayrıca eğlence amaçlı kullanan kişilerin, eğitim öğretim hayatlarında geri planda kaldıklarını unutmamak gereklidir. Bu noktada eğitim sırasında kendinizi daha iyi kısıtlamalı ve teknolojinin sağlamış olduğu eğlenceli aktiviteleri minimuma indirmeliyiz.
Aile İlişkileri
Eğer teknolojik gelişmeler ve teknolojik aletler en çok hangi konuda zararlı diye sorsaydık sanırım bunun cevabı aile ilişkileri olurdu. Eskinden insanlar bir araya geldiklerinde yada akşamları sohbet eder muhabbet eder ve kaliteli zaman geçirirdi. Ancak günümüzde bu daha çok sessizliği ve teknolojik aletlere olan bağımlılığı arttırmaya devam etmektedir. Bundan ötürü, olabildiğince teknolojiyi aile içine sokmamalı ve her konuda ne olursa olsun dürüst olmalıyız. Aksi taktirde hem aile içi huzur eksilir hem de güven problemi yaşanmaya başlar. Bu yüzden teknolojiden biraz bile uzak olsanız sizin ve aileniz için çok daha faydalı olacaktır.
Ahlaksızlık
İnsanlar teknolojik gelişmelerle beraber sosyal medya konusunda da ilerlemeye devam ediyor. Eğer sizlerde sosyal medya kullanıyorsanız, mutlaka faydalı olduğu kadar zararları ile de karşılaşmışsınızdır. Hem aile fertleri olarak hem de kişisel olarak bu zararlardan korunmak için daha özverili olmanız gerekmektedir. Eğer ailenizde çocuk yada genç yaşta kişiler varsa bu sizin daha da hassas olmanızı gerektirmektedir.
Bu noktada erişim sağladığınız sosyal medya da kendinizi ekstra olarak güvence altına almalı ve tanımadığınız, bilmediğiniz kişiler ile diyalog kurmamaya özen göstermelisiniz. Bu yüzden kendinizin ve çevrenizdeki kişilerde gördüğünüz bu tarz zararlardan uzaklaşmanız daha faydalı olacaktır.
Vaktinizi Çalıyor
Teknolojinin zararlarından sonuncusu ise vaktinizi çalmasıdır. Artık günümüzde neredeyse market alışverişimizi bile internet üzerinden yapabilir hale geldik. Bunun sebebi ise gelişen teknolojik gelişmelerin insanlara daha parlak fikirler veriyor olmasıdır. Günümüzde içeceğimiz sudan yiyeceğimiz yemeğe kadar evimize söyleyebiliyor ve böylelikle tek bir adım dahi atmamış oluyoruz. Bu ise zamanla insanların hantallaşmasını ve zamanla artık hiçbir şey yapmak istememesine sebep olmaktadır. Kendinizi olabildiğince aktif ve hareketli bir formda tutmalı, böylelikle tembelliğe ve hantallığa alışmamalısınız.
Her ne kadar bizlere harika imkanlar sunuyor olsa da teknoloji, zaman içerisinden faydasından çok zarara sebep olmaya başlamaktadır. Bunu engellemek ve en ufak bir zarar görmemek ise sizin elinizdedir. Sıraladığımız maddeler içerisinde yazan bilgiler şimdiki ve geleceğinizdeki yaşam kalitenizi, standartlarınızı etkileyen unsurlardır. Bu unsurların zarar görmesini istemiyorsanız, artık daha dikkatli ve özverili olmalısınız.