Sosyal medya bizlerin boş zamanlarında vakit geçirdiği ve ayrıca birçok aktivite sayesinde eğlenceli dakikalar yaşadığımız bir platform haline geldi. Ancak zaman içeresinde özellikle de son 2 yıldır ciddi oranda bağımlılık söz konusu olmaya başladı. Gençler için daha da tehlikeli bir hal almaya başlayan sosyal medya, ebeveynlerin korkulu rüyasına dönüştü. Bizler bugün sizler için hazırladığımız makalemizde, sosyal Medya’dan nasıl uzaklaşabileceğinizi ve sınırlarınızı nasıl koruyacağınızı anlatacağız.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya, sadece tek bir platformdan oluşmamaktadır. Twitter, İnstagram, Tiktok, Whatshapp, Kwai gibi birçok uygulamadan oluşan bu platformlar genel anlamda eğlenceli olsa da, fazlasının sandığınızdan çok daha fazla zarar olduğu bir yerdir. Özellikle Tiktok bağımlılığı ve Tiktok içerisinde yapılan uygunsuz paylaşımlar gençler için tam anlamıyla bir tehlike oluşturmaktadır. Genel anlamda bu yerlerden olabildiği kadar kendimizi nasıl uzaklaştırabilirsiniz.
Boş Zamanınızı Değerlendirin
Gün içerisinde ortalama 6-7 saat boş vakti olan bir insan direkt olarak telefonuna sarılacaktır. Aslında boş zamanların bu şekilde öldürülmesi, geleceğimiz açısından çok sağlıklı değil ancak bu durumu değiştirmek yine bizlerin elinde. Öncelikle günün sadece belirli saatlerinde sosyal medya kullanma konusunda kendimize bir çizgi çekmemiz gerekmektedir.
İlk başta saat sınırı oluşturmadığınız sürece, sosyal Medya’dan uzaklaşamayacak ve hiçbir şeyi değiştiremeyeceksiniz. Gün içerisinde en fazla 1 saatinizi bu platformlara ayırmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle okul döneminde olan gençler için bu 1 saatin bile bir kayıp olduğunu hatırlatmak isteriz. Gün içerisinde ister 10 dakika ister 25 dakika sosyal medya ile ilgilenin. Ancak net olarak sadece 1 saat zaman ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
İnstagram, her geçen gün yeni özellikler getirmeye devam etmektedir. Son yapılan güncelleme sayesinde artık günün sadece belirli saatleri arasında İnstagram kullanabilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde kaç saat İnstagramda dolaştığınızı da kontrol edebilirsiniz. Kendinize bir kısıtlama getirin ve İnstagram için ayıracağınız süreyi sadece 30 dakika olarak ayarlayın. Böylelikle 30 dakikayı geçtiğiniz anda uyarı alacak ve kendinizi bu sayede durdurmuş olacaksınız. Diğer sosyal medya uygulamaları içinde kendinize bu şartlandırmayı yapmalısınız.
Telefona Çok Girmeyin
Mümkün olduğu kadar telefonu elinize almamaya çalışın. Hatta telefonunuzu farklı bir yere koymayı deneyin. Yine de bu konuda kendinize engel olamıyor ve yine de bu ağlar üzerinde de takılmaya devam ediyorsanız, bunun yerine telefonunuza akıl ve zeka geliştirici oyunlar indirebilirsiniz. Böylelikle sosyal Medya’dan uzaklaşmış olacak ve telefonunuzla daha faydalı bir şekilde vakit geçireceksiniz. Sizin için önemli olan bu bağımlılıktan kurtulmak için en az şekilde bu platformları kullanmak olacaktır.
Arkadaşlarınız İle Buluşun
Eğer bulunduğunuz yerin yakınlarında bir park yada arkadaşlarınızla dolaşabileceğiniz bir alan varsa, sosyal medyadan arkadaşlarınızla görüşmek yerine onlarla açık havada buluşun. Buluştuğunuz süre boyunca aklınıza telefonunuzun gelmeyeceğini ve bu sayede buralara normalden çok daha az gireceğinizi hatırlatmak isteriz. Sizlerde bu bağımlılıktan kurtulmak istiyorsanız, dışarı çıkıp sevdiklerinizle vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.
Spor yapın
Spor yapma konusunda daha cüretkar davranmanız gerektiğini söylemek isteriz. Eğer gün içerisinde 2-3 saat boyunca sadece sosyal Medya’da dolaşıyorsanız bu saati ikiye bölme zamanı gelmiş demektir. Spor yaparak telefonunuzdan uzaklaşmış ve geçirdiğiniz zamanları daha iyi bir şekilde kullanmış olacaksınız. Spor hem fiziksel hem de ruhsal anlamda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Ailenize Destek Olun
Ailenizden destek alma konusunda çekimser olmayın. Bu platformlardan uzaklaşmak istiyorsanız bu durumu ailenizle paylaşabilirsiniz. Bu artık boş vakitleri değerlendirmeden çok tehlikeli bir bağımlılığa dönüşmüş durumda. Ailenize bu durumu anlatın ve gün içerisinde boş zamanlarınızın yarısında telefonunuzu onlara verin. Kısa bir süre sonra bu duruma alışmaya başlayabilirsiniz.
Sosyal medya bağımlılığı ileri boyutlara ulaştığında hayati risklere kadar uzanmaktadır. Sizlerde gerek ebeveynler olarak gerekse bir birey olarak bu durumun ciddiyetini farkına varmalı ve bu tarz platformları amaçları dışında kullanmamanızı tavsiye ediyorum.