İncirin faydaları ve zararları son zamanlarda sık sık merak edilmektedir. İncirin insan sağlığına olumlu etkileri oldukça fazladır. İncirin içinde sodyum, manganez, magnezyum, lif, B6 Vitamini, potasyum ve de kalsiyum bakımından zengin bir yiyecektir. Düşük tansiyonu olanlara ve kemik ağrıları bulunanlara iyi gelmektedir. İncir de bunların yanı sıra A, B1, B2 Vitaminleri, klor, fosfor ve demir gibi birçok mineralleri de içinde barındırır.
İncirin İnsan Sağlığına Etkileri
Asya kıtasında yaygın olan dut ailesinden olan incir ağacının kökeni oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Bu incir meyvesinin kalıntısı MÖ. 5000 yıl öncesi Neolitik kazıların sonucunda ortaya çıkmıştır. Mısır yada Batı Asya’ya ait olduğu bilinen incir, Avrupa ve Orta Doğu boyunca eski dönemlerde de yetiştirilmiştir. 1500 yıllarında Çin ve İngiltere’ye kadar da uzanmıştır.
Dünya üzerinde belirli noktalarda egzotik bir meyce türü olarak görülmektedir. İncir meyvesi sulu ve tatlıdır. Farklı renkleri bulunmaktadır. Yeşil çizgileri bulunan mor, sarı ve kırmızı renkleri bulunur. Renklerinin farklı olması tatlarını farklı kılmaz. İncir meyvesi kurutulduğu zaman yılın her mevsiminde tüketilmektedir. Türk toplumunda ise kurutulmuş incirler lezzetli ve organik bir atıştırmalık olarak kullanılmaktadır.
Kemik Sağlığına Etkileri
Bilimsel çalışmalar doğrultusunda kemik yapısının güçlenmesi ve osteoporoz riski azalır ve kemikler için önemli bir bileşen olan kalsiyum bakımından zengin bir meyvedir. Kemiklerde meydana gelen hasar veya bozulmaları düzenler ve kemiklerin oluşumunda ise teşvikçi olur. Kemiklerin büyüyüp gelişmesi için teşvik sağlaması bünyesinde ki fosfor çok fazladır.
Kolon Kanserine Yönelik Etkileri
İncir bünyesinde bulunan lifler, bağırsakların hareketlerini çoğaltır, serbest radikaller, farklı kanser türlerine sebep olan maddelerin tümünün kolonda ve diğer yerlerden ortadan kaldırılmasına yardım sağlar.
Kanser Türlerine Yönelik Etkileri
İncirin içindeli lifler meme kanserinin oluşumuna engel olmaktadır. Menopoz sonrası, kadınlar da hormonal dengeleri sıklıkla değişkenlik gösterir. İnsan vüdundaki sistem birbirleriyle oldukça bağlıdır. Bahsettiğimiz hormonlar bağışıklığı etkilemektedir ve antioksidanlar serbest radikallerle savaşması için kabiliyeti olumlu yönde etkilemektedir.
Serbest radikal ise kanserlerin gelişiminde ki en bariz faktördür. Bu nedenle incir tüketmek ise içinde bulunan lifler sayesinde fazla bir savunma hattı oluşturur. Ayrıca cilt kanserine yönelik de etkisi oldukça fazladır. Bunu bünyesinde bulunan fenoller ve yağ asitleri ile biyoaktif bir bileşik kaynağı oluşturmaktadır.
Diyabet Kontrol Etkileri
İncir tüketimi diyabet oluşumunda fonksiyonel kontrolü arttırır. Bunu sağlamak için bünyesinde ki lifleri kullanır. İncirin yapraklarının tüketilmesi ise insülin iğnesi kullanmak zorunda olan hastalarının ise insülin miktarını da azaltır. Potasyum bakımından zengin olmasından dolayı vücudun emdiği şekerin miktarını düzene koyar. Yüksek potasyum sayesinde kan şekeri ani bir şekilde düşmesinin sıklığı azalır.
Kalp Hastalıklarının Önüne Geçer
İncirin faydalarından biriside kalp hastalıklarının yaşanma ihtimalini düşürmektedir. Kuru incirin kalp hastalıklarının önüne geçmektedir. Kuru incirde bulunan Omega 6, Omega 3, fenol sayesinde bu riskleri azaltmaktadır. Bünyesinde ki trigliserit ile bazı kalp hastalıklarını da ortadan kaldırmaktadır.
Kabızlık Etkisini Önler
İncirin faydalarından bir diğeri ise kabızlık gibi sorunların yaşanma ihtimalini düşürür. Çeşitli meyvelerde de olduğu gibi incirde de lif miktarı oldukça fazladır. Lifler bağırsakların çalışmasını düzenler ve bunun yanında kabızlığı düzenler. Lifler ayrıca odaklanmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir yaşam sürmenizi ve bağırsak işlevlerini düzenlemeye yardımda bulunur. Bağırsak problemlerinden kaynaklı olarak düzensiz çalışma ve ishal sorununu da engeller.
Kolesterol Seviyesini Düzenler
İncirde ki lifler vücutta ki sindirim sisteminden geçtiği zaman vücudun atması gereken kolesterol kümesini temizlemektedir. Böylece boşaltım sistemine atmaktadır. Lif miktarı fazla olan yiyeceklerden biri incirdir. Ayrıca diyet yapmaya başlarsanız yada mevcutta diyet yapıyorsanız, lif miktarını arttırmaktasınız. Kolon kanserleri ve göğüs kanserleri oluşumunu engelleyerek sağlığınızı güvenceye alırsınız.
Alzheimer Riskini Azaltır
İncirin faydalarından bir diğeri ise Alzheimer riskini azaltır. Alzheimer hastalığına sebep olan intoinflamasyon hafifletmek için incir tüketmek son derece önem arz etmektedir. Yurtdışında yapılmış olan bilimsel araştırmalar (Amerika ve Avustralya) doğrultusunda incir tüketmek yaşlanmada rol oynayan inflamatuar sitokinler azaltılmasına yardımcı olur. Bu kısaca Alzheimer hastalığını önlemek ve azaltmada yardımcı olmaktadır.
Bronşiti Önlemeye Yardımcı Olur
İncirin yaprakları da şifa konusunda oldukça etkilidir. Yapraklarında bulunan doğal kimyasallar bronşit için oldukça etkilidir. Bu nedenle bu yaprakları çay olarak kullanılabilmektedir. Bu çayı tüketmek solunum yollarında meydana gelen hastalıkları önler ve astım hastalarına iyi gelmektedir.
Zührevi Hastalık Tedavilerinde Kullanılır
Hint Yarımadası ve dünyada ki birkaç bölge üzerinde zührevi hastalıkların tedavilerinde incir düzenli olarak kullanılmaktadır. Bu bölgelerde incir geleneksel bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. İncirden elde edilen merhemi topikal bir şekilde uygulanması ve sindirim üzerinde etkisi cinsel ilişkiler ile bulaşmış olan bu hastalıklardan vücudu kurtarır.
Cinsel İşlevlerin Bozulmalarını Tedavi Etmektedir
İncirin faydalarından biriside cinsel işlevlerin bozulmalarını tedavi etmekte yardımcı olmaktadır. Geçmiş yıllardan bu zamanlara kadar kısırlık (sterilite), cinsellik performansı yada sertleşme (erektil disfonksiyon), cinsel işlevlerde ki bozuklukları azaltmada çözüm olarak kullanılmıştır. Kültürümüz de cinsellikte ki performansı arttırmada ve destek sağlaması için kullanılması yaygındır.
İncirin Sağlığa Zararları
İncir ve incirin diğer çeşitlerini tüketme de her hangi bir zarar bulunmamaktadır. Fakat diyabet sorunu bulunanlar ve bu sebepten dolayı insülin kullanmakta olanların incir tüketmeden önce kesinlikle doktorlarına danışmaları gerekmektedir.