Kasık Fıtığı 7’den 70’e tüm yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Karın duvarının arka kısmında bulunan dokuların aşırı baskı sonucunda duvarı delerek dışarı çıkması hastalığıdır. Aşırı derecede sancı ve ağrı yaratan, gerekli müdahaleler yapılmadığı taktirde doku içerisindeki zehirli sıvıların vücuda yayılması ile daha büyük tehlikeler oluşturan bir kasık hastalığıdır. Tüm kasık hastalığının neredeyse %80’ini oluşturan bu rahatsızlık, ameliyat tedavisi ile normale döndürülebilmektedir.
Eğer kasık bölgenizde bir ağrı hissediyorsanız ve bu ağrı bir anda iğne gibi saplanıyorsa, doktora gitme zamanınız gelmiş demektir. Ayrıca ilaç, diyet, spor gibi aktiviteler ile tedavisi mümkün değildir. Böyle durumlarda sakin kalmalı ve hemen hastaneye gitmelisiniz.
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Kasık fıtığının belirtileri, o bölge üzerinde şişlikler ve lekelerin oluşması ile başlar. Şişliklere dokunduğunuz zaman içeri giden küçük kabarcıklar halinde ortaya çıkmaktadır. Genelde sızı şeklinde ağrı yaratır ve bir anda çok daha derinleşebilir. Gün içerisinde çok ağır kaldırdıysanız ya da yaptığınız işler yorucu ise bu tip rahatsızlıklara rastlamanız oldukça doğaldır. Kasık bölgesinde ağrı hissetmenizden ziyade, o bölgede bezelye boyutu kadar şişliklere rastladıysanız, doktora gidip kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Kasık Fıtığı Oluşmasındaki Sebepler Nelerdir?
Her yaş grubunda rastlanabilecek olan bu rahatsızlık, öncelikle çok fazla ağır kaldırmakla alakalıdır. Zamanla oluşan baskı sebebiyle karın duvarınız yırtılır ve içerideki bezeler dışarı doğru çıkmaya başlar.
Kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülen Kasık Fıtığı, ağır kaldırma, fazla ıkınma, aşırı kilo verme ya da alma, kabızlık ve öksürük gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra sizler için aşağıda sıralamış olduğumuz sebeplere de göz atabilirsiniz.
- Kronik Öksürük
- Akciğer Rahatsızlıkları
- Prostat
- Fazla Spor ( Buddy )
- Sigara İçmek
Kasık Fıtığı Riskleri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kasık fıtığı hafife alınabilecek bir rahatsızlık değildir. Karın duvarından dışarı çıkan fıtık bezeleri, organlara baskı yapabilir ve kangren oluşumunu tetikler. Bunun yanında her bezenin içinde zehirli sıvı mevcuttur ve aşırı baskı sonrasında bu sıvılar vücuda yayılabilir devamında ise ölüm riskine kadar sizi götürebilir. Karın içi iltihaplanma olarak bilinen “Peritonite” sağlığınız ve organlarınız açısından oldukça riskli bir durumdur.
Bu gibi durumlarda direkt olarak ameliyat operasyonu ile duruma müdahale edilmelidir. Ayrıca kasık fıtığı ağrıları çok ciddi bir boyuttadır ve erkeklerde testislere kadar inmektedir. Bunun sonucunda aşırı kasılma ve sızlama dolayısıyla, testislerinizin zarar görme ihtimali de oldukça yüksektir.
Kasık Fıtığı Tedavisi
Herhangi bir ilaç ya da kişisel olarak uygulanabilecek yöntemlerle tedavisi bulunmamaktadır. Vücut içerisinde istemsizce oluşan bir yırtık, devamında ise dışarı fırlayan fıtık bezeleri sadece cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Cerrahi müdahale sırasında karın duvarı dikilir, bezeler içeri yerleştirilir ve oluşan boşluklar yeniden kapatılır. Aşırı risk taşıyan kasık fıtığı, küçülmekten ziyade daha da büyümeye ve baskı yapmaya meyillidir.
Ne kadar zaman kaybedilirse hasta o kadar riske girer ve sancı çeker. Ameliyat öncesi kontrollerde fıtığın boyutu belirlenir ve buna göre bir cerrahi operasyon planlanır. Eğer küçük bir fıtık ise, hasta anestezi ile uyuşturulur ve basit bir operasyonla ameliyat sona erdirilir. Eğer daha büyük ve riskli bir fıtık ise hasta tamamen uyutulur ve o bölge içerisinde düzeltme operasyonu başlar. Böylelikle hasta eski sağlığına yeniden kavuşur.
Ameliyat sonrasında hasta bir müddet dinlenmeli ve kesinlikle ağır şeyler kaldırmamalıdır. Bu süre zarfından kişinin hareketleri daha da kısıtlanacaktır ve önemli olan ameliyat bölgesinin zedelenmemesidir. Halk arasında bıçak ağrısı olarak tabir edilen ameliyat ağrıları zamanla geçmeye başlayacaktır.