5 Adımda etkili konuşma yazımızda sizlere konuşmanın en önemli detaylarını sırası ile vereceğim. Konuşma yapma konusunda çoğu zaman çekingen davransak bile hayatımızın belirli alanlarında kendimizi bir anda insanların önünde konuşma yaparken bulabiliriz. İş hayatımızdan tutun, eğitim hayatımıza kadar her alanda konuşma yapabilir ve insanlarla fikirlerimizi paylaşabiliriz. Bu alanda kendimizi ne kadar yeterli hissediyoruz gelin biraz bunun üzerine konuşalım.
Her işin bir detayı olduğu gibi konuşma yapmanın da belirli kuralları ve dikkat edilmesi gereken yönleri vardır. Size en başta şunu belirtmek isteriz ki karşınızda sizi dinlemek için oturan kişiler öcü değil. Çekinmeyin. Kendinize ne kadar güvenir ve özgüvenli olursanız, karşınızdaki kişiyi daha konuşmaya başlamadan etkilemiş olursunuz. Elbette sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Sizleri daha fazla merakta bırakmadan buyurun gelin 5 adımda etkili konuşmanın yollarına başlayalım.
Harekete Geçmek İçin Beklemeyin
Eğer size bir gün öncesinde ya da daha öncesinde konuşma yapmanız gerektiği söylendiyse, o günü o saati beklemeyin. Buna gerek yok. Önceden hazırlık yaparak, tam bir performans sergilemek size hiçbir şey kaybettirmeyecektir. Tekrar tekrar gözden geçirebilir, beğenmediğiniz noktaları kendinize göre rahat bir şekilde uyarlayabilirsiniz.
Dinleyicilerinizi Önceden Gözlemleyin
Konuşma yapacağınız kişilerin hangi konumda ve hangi bilgi seviyesinde olduğunu öğrenmek size ekstra bir rahatlık katacaktır buna inanın. İnsanlarla konuşurken onların seviyesinde ilerlemek ve onlara en verimli şekilde yardımcı olmak, hem sizi en çokta onları memnun edecektir. Böylelikle karşınızdaki kişi size bir soru yönelttiğinde, buna rahatlıkla cevap verebilirsiniz.
Özellikle sizi dinleyen kişilerle herhangi bir konuda ya da bir noktada ortak bir yere varmaya çalışabilirsiniz. Bu karşınızdaki kişilerin kendini değerli hissetmesini ve sizi önemsemelerini sağlayacaktır. Evet belki sizi dinleyen herkes eğitim yönünden üst seviyede olmayabilir. Ama sizin önceden kitleniz hakkında bilgi edinmiş olmanız, onlara hangi şekilde nasıl yaklaşacağınızı çok daha iyi belirleyecektir.
Burada amaç herhangi bir konu üzerinde hem kendi fikirlerinizi karşıya sunmak, hem de karşı tarafında duymak istediklerini yansıtarak bunu yapmayı başarmaktır. Eğer bunu başarabilirseniz, bütün ilgiyi üstünüzde toplamayı başarmışsınız demektir.
Farklı Olmaya Çalışmayın
Eğer siz kendiniz olmaktan çıkar ve herkesten farklı olacağım diye benliğiniz dışında hareket ederseniz, önce siz rahatsız olursunuz sonra dinleyicileriniz. Muhtemelen sizi dinleyen kişiler daha önce ya sizi dinledi, ya da sizin hakkınızda bilgi sahibi oldular. Az çok sizin nerede ne söyleyeceğinizi ve ne yapacağınızı biliyorlar.
Ama siz farklı bir şekilde hareket ederseniz, onları kendinizden iter ve kaybedersiniz. Yani kısaca kendi bacağınıza sıkmış olursunuz. Doğal ve sade olun ki asla kaybetmeyin. Önemsemeniz gereken tek nokta dinleyicilerin sizden ne istediğidir. İstediklerini onlara nasıl verdiğiniz kadar verebiliyor olmanızda çok önemlidir. Rotanızdan asla dışarı çıkmayın. Elbette kazanan siz olursunuz.
Çevrenizde gördüğünüz herkes birbirinden çok farklıdır. Düşünceler aynı olsa bile bu düşünceleri karşı tarafa yansıtmak çok daha farklıdır. Siz olduğunuz gibi sahnede olun ki seyirciler sizi samimi bulabilsinler. Çünkü şu bir gerçek ki insanlar samimi olmayan insanları pek dinlemezler. Bundan dolayı içten bir şekilde konuşma yaparken sakin ve samimi bir şekilde konuşun.
Sadece Siz Konuşmayın
Bu maddeyi biraz daha önemsemenizi istiyoruz. Konuşma sırasında sadece ben diyerek sadece kaybetmeye başlarsınız. Bırakın dinleyiciler sizinle muhatap olsunlar, onları önemsediğinizi fark etsinler. Size sorular sorabilsin, fikirlerini rahatlık ile dile getirebilsinler.
Emin olun o zaman o salonun içerisinde hiç kimse sıkılmayacak ve çok daha verimli, memnuniyet içeren bir konuşma gerçekleştireceksiniz. Ara ara sizi dinleyen kişilere sorular sorabilirsiniz. Böylelikle hem dinlenmiş olur, hem de insanların sizin konunuz hakkında neler düşündüğünü öğrenebilirsiniz. Soru cevap kısmını çok uzatmamanızı öneriyoruz, konunuzun dağılmaması ve motivasyonunuzun azalmaması açısından bu önemli bir husustur.
Prova Yapmayı İhmal Etmeyin
Sizler için sıralamış olduğumuz bu maddeleri sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde başarmak istiyorsanız işin sırrı prova yapmakta bitecektir. Prova yapmayı ihmal etmeyin. Kendinizden utanmayın, çekinmeyin. Her seferinde tekrar denemek, bir hatanızın daha eksildiğini görmek demektir. Sahneye çıktığınızda karşınızdaki insanlara enerjinizi iletmek ve kendinize olan güveni göstermek demek, daha konuşmaya başlamadan önce dinleyicilerin sizi merak içinde hazır kıta bekliyor olması demektir.