iPhone telefonlarda kronik sorunlar son zamanlarda en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu konuyu ele almadan önce sadece iPhonelerde değil bütün telefonlarda kronik arızalar olduğunu belirtmek isteriz. Ancak çoğu zaman telefonların yapısal ve donanımsal farklılıklarından dolayı çeşitli kronik arızalar oluşmaktadır.
iPhone Kronik Sorunlar Nedir?
Bugün sizlerle beraber ülkemizde en çok kullanılan ve her geçen gün pek çok kullanıcı tarafından kullanmaya başlayan iPhonelerin kronik arızalarından bahsedeceğiz. Başlamadan önce şunu hatırlatmak isteriz ki, telefonlarınızın herhangi bir sıvı ile teması yada darbe alması ilerleyen süreçlerde kronik arızalar oluşmasına sebep olabilir. Buna en basit olarak sıvı teması olan bir anakartın ne kadar tamir edilirse edilsin zamanla tekrar bozulmaya başlamasını örnek olarak verebiliriz. Sözü daha fazla uzatmadan bu sorunların neler olduğunu detaylı bir şeklide anlatalım.
Darbe Kaynaklı Arızalar
Telefonlar ince yapılardan oluşan ve çok hassas parçaların bir bütün halidir. Hal böyle olunca en ufak bir darbede ya kırılıyor yada ağır bir şekilde hasar alabiliyorlar. iPhoneler, dış kasa olarak diğer telefonlara nazaran daha kuvvetli olsalar da herhangi bir düşme de yada darbede direkt olarak bozulabiliyorlar. Yeni çıkan modellerde cam kasa kullanımı ise bu sorunu daha büyük hale getirmeye başladı.
Arkasında ve önünde özel cam kullanılmaya başlanan iPhoneler, yere düşürüldüğünde ilk başta kameralarının zarar görmesine sebep olmaktadır. iPhonelerin ön camları bir bütün olarak kullanıldığından yere düşürülmesi yada darbe alması halinde, direkt olarak ön kamera ve mikrofon gibi önemli fonksiyonların bozulmasına sebep olmaktadır.
Batarya Sorunu
iPhone yeni yeni popüler olmaya başladığı zamanlarda ortaya çıkan batarya sorunu kullanıcılar tarafından şikayetler almaya başladı. Bu şikayetlerin başında ise pil ömrünün yetersiz olmasıydı. Ancak iPhone’nin bu konuda herhangi bir suçu olmadığını hatırlatmak isterim. Telefon kullanıcıları dikkatsiz batarya kullanımı ve gerekli önlemlerin alınmayışından ötürü bataryalarını çok çabuk bozmaktadırlar.
iPhonelerde pil ömrünü görebildiğiniz ve sistemsel olarak gerekli tasarrufları sağlayabileceğiniz bir yazılım sistemi bulunmaktadır. Bu özelliği düzenli olarak kullanmayan ve telefon şarjdayken telefon kullanımına devam eden kişiler bataryalarını daha çabuk bozmaktadır. Hal böyle olunca kullanıcılar sürekli batarya değiştirmeye başlamaktadır.
Ayrıca asıl mesele batarya değiştirmek değil, bataryaları orijinal taktırmamaktır. Orijinal olmayan iPhone bataryaları daha çabuk bozulmakta ve hatta telefona ciddi zararlar vermektedir. Kullanıcıların bu konuda daha dikkatli olmasını ve telefonlarında kullanılacak olan parçaları orijinal tercih etmelidir.
Toz Pislik
Telefonlarımız yoğun bir toza yada pisliğe maruz kaldığında ilk önce hoparlörler sonrasında ise mikrofon bozulmaktadır. Bunun sebebi ise aslında çok basittir. Mikrofon ve hoparlör yerleri çok küçük ve hatta kısım kısım ayrılmış bir alana sahiptir. Bu alanlar ise toz ve kir toplamaya oldukça müsait. Özellikle telefonların ön yüzeyi daha çok toz ve kire maruz kaldığında karşı tarafa sesimiz daha az gider ve karşı tarafın sesini daha az almaya başlarız.
Bu iki sorunun ise elbette iki sebebi mevcut. Telefonlarımızı olabildiğince temiz ortamlarda tutmalı ve eğer temiz bir ortam içerisinde değilsek cebimizden çıkartmamalıyız. Aksi halde hoparlör ve mikrofon sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz.
Sıvı Teması
Aslında bütün telefon kullanıcılarının en çok korktuğu olaylardan biri telefonlarımızın sıvı ile temasıdır. Sıvı ile temas eden telefonlar pek çok mekaniksel arıza verebilmektedir. Eğer telefonunuz sıvı ile temas etmişse, oksitlenme yapmadan ya pirincin içine telefonunuzu koymalı yada kurutma makinesi ile cihazınızı zarar vermeden kurutmalısınız. Eğer telefonunuzda hala sorunlar devam ediyor ve düzelmiyorsa o zaman en yakın teknik servise gitmeli ve cihazınız oksitlenme yapmadan gerekli işlemleri yaptırmanız gerekmektedir.
Anakart Arızası
Her telefonda olduğu gibi iPhonelerde bütün fonksiyonlarını anakart sayesinde sağlamaktadır. Anakart arızalarının birçok sebebi bulunsa bile genellikle sıvı teması veya ağır darbeler anakarta zarar vermektedir. Eğer telefonunuzda herhangi bir fonksiyonun çalışmadığını fark ederseniz öncellikle anakartınızı kontrol ettirmek için teknik bir servis ile görüşmelisiniz. Herhangi bir düşürme yada sıvı teması olmadığı halde telefonunuz açılmıyor veya bozuk bir şekilde çalışıyorsa sorununuz yüksek ihtimal ile anakart ile alakalıdır.