Hamilelik süreci, yaşantınızın yeni bir yola girmesi ve akabinde sorumluluklarınızın en üst seviyeye çıktığı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde normal yaşantınızdan çok daha farklı hareket etmeli ve bu süreç boyunca sağlığınıza en büyük hassasiyeti göstermeniz gerekmektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz makalemizde hamilelik sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve neler yapmamamız gerektiğinden detaylı bir şekilde bahsedeceğim.
Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin
Hamilelik süreci boyunca canınız yeri geldiğinde tatlı, yeri geldiğinde tuzlu yiyecekler çekecektir. Halk arasında aşerme dediğimiz tabir tam anlamıyla bunu işaret etmektedir. Ama yine de beslenmenize çok dikkat etmeli ve yediklerinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Artık sadece kendiniz için değil, karnınızda taşıdığınız can içinde düzenli ve sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikli önerimiz bol su tüketimi olacaktır.
Vücudunuz susuz kalmamalı çünkü bebeğiniz ihtiyaç duyduğu suyu sizden karşılayacaktır. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapmalı ve akşam yemeği yemelisiniz. Kilo almanız sizin için sorun olmamalı. Dikkat etmeniz gereken şey sağlıklı kilo almanız olacaktır. Özellikle süt ve süt ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Sakin Egzersizler Yapın
Her geçen gün karnınız büyüyecek ve günlük olarak yapmış olduğunuz hareketleriniz daha da kısıtlı hale gelecektir. Bunun için öncelikle beslenmenize dikkat etmeli ve gücünüzü sabit bir şekilde saklamalısınız. Sonrasında ise egzersiz yapabilirsiniz. Çok zor olmayan bazı hamilelik egzersizleri vardır. Bu egzersizleri nasıl yapacağınız konusunda internet üzerinden bilgi alabilir ve ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri temin edebilirsiniz.
Plates topu ise bunlardan biri olacaktır. Plates topu ile yapabileceğiniz egzersizleri öğrenebilir ve evinizin içinde kendinizi çok yormadan bu hareketleri yapabilirsiniz. Fakat bu hareketleri yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
Alkol ve Sigaradan Kesinlikle Uzak Durun
Alkol ve sigara tüketimi normal zamanda bile insan sağlığını büyük bir şekilde tehdit etmektedir. Hamilelik döneminde ise sizler iki canlı olacağınız için bu tür zararlı alışkanlıklar önce sizi sonrasında ise bebeğinizi etkileyecektir. Kesinlikle bu tür zararlı şeylerden uzak durmalı, kendinizi ve bebeğinizi riske atmamalısınız. Alkol tükettiğiniz taktirde kan dolaşımınız etkilenecek ve haliyle bu dolaşım direkt olarak bebeğinize zarar verecektir. Yanınızda sigara içen insanlardan uzak durmalı ve kesinlikle sizler kullanmamalısınız.
Hastalanmamaya Dikkat Edin
Çevrenizde yada yakınınızda hasta kişiler varsa onlardan uzak durmalısınız. Hastalığı size bulaştırdıklarında siz daha ağır atlatabilir yada çok zorlanabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz bu hastalıktan etkilenebilir ve ilerdeki süreçlerde ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bütün bunların yaşanmaması için öncelikle yediklerinize ve içtiklerinize çok dikkat etmeli, soğuk havalarda dışarı çıkmamalısınız.
Hamilelik döneminde, vücudunuz daha hassas ve kırılgan olacağından en ufak bir şeyde direkt etkilenebilir ve hastalanabilirsiniz. Olabildiğince hastanelere gitmemeye çalışın. Eğer mecburi olarak giderseniz eldiven takabilirsiniz. Gittiğiniz ortamlarda bir yere dokunmamaya ve ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin.
Yorucu İşler Yapmayın
Hanımlar gerek sıkıldıklarından dolayı gerekse alışkanlıklarından ötürü hamilelik dönemlerinde bile ev işi yapmaya devam ediyorlar. Kesinlikle hiçbir iş yapmayın demiyoruz fakat hamileliğin son aylarına kadar sakin ve sizi yormayacak şekilde ev işlerinizle uğraşabilirsiniz. Eğer çalışan bir kadınsanız, her geçen gün çalışma sürelerinize ve iş esnasında sinir stres olmamaya dikkat etmelisiniz.
Gün içerisinde yaşayacağınız stres yada zor çalışma saatleri bedeninizi ve ruhunuzu bir hayli yorabilir ve bu durum bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Hamilelik boyunca ağır ev işlerine sakın girişmeyin. Eğer evinizde size yardım edecek birileri varsa onlar sayesinde işlerinizi yoluna koyabilirsiniz. Eğer yardım alabileceğiniz biri yoksa, ağır işleri yapmayın.
Araç Kullanmamaya Özen Gösterin
Hamilelik süreci boyunca özellikle son 4 haftaya kadar araç kullanabilirsiniz. Bu durum sizin için anormal olmayacaktır. Ancak yine de bizler araç kullanmanızı önermiyoruz. Oluşabilecek herhangi bir tehlikeye, kazaya karşı kendinizi ve bebeğinizi riske atmamalısınız. Bunun yanı sıra aracınızla uzun yolculuklara çıkmayın. Bir anda kasılmalar yaşayabilir ve bacaklarınızı hareket ettiremeyebilirsiniz. Bu durum sizin için çok tehlikeli olabilir. Mecbur kalmadıkça araç kullanmayın. Eğer evinizde sizi götürebilecek biri varsa bu durum sizin için daha rahat olacaktır.