Vitiligo kişinin vücudunda belirli yerlerde ya da tamamında oluşan beyaz lekeler olarak görülen bir hastalık türüdür. Ciddiyet durumuna göre çeşitlendirilebilen vitiligo, direkt olarak yaratmış olduğu çirkin görüntü sebebiyle hastanın psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat bu hastalığı geçiren kişilerden bazıları bu görüntüleri umursamayıp sıkı bir çaba içerisinde olmaktadır. Gelin daha fazla lafı uzatmadan bu hastalık hakkında bilmeniz gereken şeyleri detaylı bir şekilde anlatalım.
Vitiligo Hastalığı Nedir?
Cilt yüzeyinde oluşmaya başlayan ve genellikle beyaz lekeler halinde görünen bir deri-cilt hastalığıdır. Günümüzde yaygın olarak “alaca” hastalığı olarak bilinmektedir. Vtiligo hastalığı, vücudumuzun bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerin, düşman gibi algılanması sonucunda ortaya çıkan savaş belirtileridir. Yani kısaca vücut kendi ile savaşmaya başlar ve bu durum cildimize vitiligo olarak yansır. Hücrelerin zarar görmesi sonucunda oluşan bu hastalık neticesinde, tedavi süreci her geçen gün daha da zorlaşmaya başlar.
Neredeyse herkesin bildiği üzere her hastalığın durumu ve tedavisi farklıdır ancak vitiligo bu konuda biraz daha işi zorlaştırmaktadır. Vitiligo’nun erken teşhis edilmesi ve vücut hücrelerinin daha fazla zarar görmemesi için hızlı bir şekilde tedaviye başlanması, olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.
Vitiligo Nedenleri Nelerdir?
Günümüze kadar olan süreç içerisinde vitiligo’nun neden oluştuğuna dair kesin bir neden bulunamamıştır. Genellikle bu hastalığın oluşum sebepleri çevresel ve psikolojik sebeplere bağlanmaktadır. Stres bu hastalığın en büyük tetikleyicisi olmakla beraber, çevresel faktörler arasında da stres ve daralma yaşatabilecek oksit maddelerin sebep olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra, vücudumuzda renk algılaması için görev alan hücrelerin, fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirememesiyle beraber hücrelerin tepkimeye girmesi ve vücudumuzun bu tepkimeye karşılık vermesi sonucunda vitiligo’nun oluştuğunu söyleyebiliriz.
Vitiligo Hastalığı Belirtileri
Öncelikle ilk belirtiler arasında vücudun belli kısımlarında renk açılımları görülmekte ve bu açılımlar halka şeklinde orta boyutta olmaktadır. Vitiligo, bunun dışında herhangi bir belirti vermemektedir. Özellikle yüz bölgesinde ve ellerimizin üstünde görülmeye başlanan vitiligo, hastalığın ilerlemiş olduğu boyuta göre genital bölgede de fark edilmektedir. Sıcak bir iklimde yaşıyor ve gün içerisinde güneşe çok fazla maruz kalıyorsanız, hastalık ilk önce güneşe maruz kaldığınız noktalarda ortaya çıkacaktır.
Nasıl Teşhis Edilir?
Vücudunuzun belirli bölgelerinde halka şeklinde oluşumlar ve bu oluşumların yanı sıra renk açılımları görüyorsanız, uzman bir doktora giderek bunun vitiligo olup olmadığını teşhis ettirebilirsiniz. Kliniğe başvurduğunuzda, bu hastalığın teşhisi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan biri ise Wood ışığı muayenesidir. Ultraviyole ışık olan Wood, tepkimeler sonucu oluşan hastalıkların teşhisi konusunda başarılı olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.
Wood’un tercih edilmesindeki asıl sebep ise, gözle görülemeyen maddelerin florasan şeklinde ışık saçması sonucunda çok kolay bir şekilde görülmesine ve tespit edilmesine yardımcı olmasıdır. Saçtığı ışık sonucunda eğer bu görülen maddeler, bildiğimiz beyaz renk gibi belirmeye başlıyorsa vitiligo hastalığına yakalandığınız kesin olarak tespit edilmektedir
Tedavi Süreci Nasıl Olur?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedaviye hızlı bir şekilde başlanması sizin için çok önemlidir. Vitiligo sadece fiziksel anlamda zarar vermekle kalmıyor, psikolojik ve sosyal anlamda da sizleri olumsuz yönde etkileyebiliyor. Önemli olan bu hastalığa yakalanan kişilerin derilerindeki renk bütünlüğünü yeniden sağlamak ve tekrar aynı belirtilerin ortaya çıkmasını engellemektir.
Eğer sizlerde vitiligo hastalığına yakalanmışsanız, öncelikle uzman doktorlar tarafından tedaviye başlamalı ve en önemlisi de güneş ile fazla temas kurmamalısınız. Aksi taktirde oluşan lekeleriniz daha belirgin hale gelebilir ve iyileşme sürecinizi daha çok uzatabilirsiniz. Vitiligo’nun öncelikle hücre savaşından ortaya çıktığını düşündüğümüzde, vücudumuzu ultraviyole ışınlardan korumakla görevli olan hücrelerinde iyi bir şekilde çalışmadığını anlayabiliriz.
Bu nedenle kendimizi ultraviyole ışınlardan korumalı ve derimizin daha büyük travmalarla karşılaşmamasına özen göstermeliyiz. Bu süre zarfında olabildiğince öğle sıcaklarında dışarda bulunmamaya ve eğer buna mecbursak kapalı kısımlarda kalmaya dikkat etmeliyiz.
Vitiligo Hastalığı Bulaşıcı mı?
Vitiligo göründüğü üzere sadece bir cilt hastalığıdır ve herhangi bir bulaşıcılığı yoktur. Bu tamamen insan vücudunda oluşan bir bağışıklık hastalığıdır. Henüz tam nedeni açıklanamıyor olsa da, sizler yine de kişisel olarak yakınlık kurmamalı ve fazla temas içerisinde bulunmamalısınız.