Depresyon, o anki durumunuzda neyi nasıl düşüneceğinizi kestirememek, olumlu ya da olumsuz sonuçları düşünememek ve yanlış hareketlerde bulunmanın kısa bir tanımlamasıdır. Ciddi bir hastalık olsa dahi tedavi edilebiliyor olması ise hala bir umut olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelin şimdi depresyon sebeplerini, depresyon tanısının nasıl konulduğunu ve depresyondan çıkmanın en iyi yollarını detaylı bir şekilde sizlere anlatacağım.
Depresyon Sebepleri Nedir?
Depresyonun şu nedenden dolayı oluyor diye bir açıklaması yoktur. Ancak yaşanılan kötü bir olay ya da uzun süreli bir problem yaşamamız depresyona girmemize neden olabilir. Kısaca psikolojik olarak baskı altında olduğumuz her konu, depresyona girmemize neden olur.
Risk Faktörleri
Bu maddenin altına birçok neden sığdırabiliriz, ancak başlıca depresyona yol açan ve düzelmesi zor bir duruma sokan nedenler arasında iş kaybı, alkol kullanımı, bir yakını kaybetme, düzensiz ilişkiler, boşanma, çocuklar ve sağlık problemleri gibi faktörler etkili olmaktadır.
Depresyon Tanısı Nasıl Konur?
Depresyon öncelikli olarak psikologların, hastalarla olan özel görüşmeleri sonrasında konulan teşhis olarak karşımıza çıkmaktadır. Psikologlar, hasta ile özel hayat hakkında görüşür, hastanın sorunlarını dinler ve bu konuda bazı kararlar alır. Bir sonraki aşama da hasta gözetim altına alınır ve çeşitli seanslar ile doğal yöntemler denenerek tedavi edilmeye başlanır.
Depresyondan Çıkmanın En İyi Yolları
Eğer 2 haftadan daha uzun bir süre görülmeye başlandıysa, uzman bir psikoloğa görünmeli ve bütün her şeyi onunla konuşarak paylaşmalısınız. Devam eden süreçte ise uzman doktorun izleyeceği yol sıklıkla takip edilmeli ve depresyondan kurtulmak için yardım almaya devam edilmelidir. Kişi eğer kişisel anlamda sorunlar yaşıyor ve bu sorunların üstesinden gelme konusunda zorluk çekiyorsa direkt olarak doktora görünmek hasta için daha ezici bir durum olabilir.
Öncelikle ona yakınları ve dostları olarak kendi içinizde yardımcı olmalı ve uzaktan uzağa dahi olsa onu gözlemlemelisiniz. Eğer bir arkadaşınız herhangi bir sebepten ötürü depresyona girmişse ya da girmek üzereyse, yakınlık ve samimiyet durumunuza göre onunla baş başa konuşmalı ve neyin doğru olup neyin yanlış olduğunu ona kırıcı olmadan anlatmalısınız. Genelde bu kişiler normal zamandan daha hassas ve kırılgan olabiliyorlar.
Hiç ummadık şeylere ağlayıp üzülebiliyorlar. Bu noktada eğer bir dostunuz sizin yardımınıza ihtiyaç duyuyorsa ona daha hassas yaklaşmalısınız. İleri boyutta yaşanan bir depresyon hali ise diğerlerine göre daha farklı olacaktır. Çeşitli sinir krizleri, çevreye ve kendine zarar verme eğilimleri gibi birçok belirti ile karşılaşabiliriz. Bu noktada eğer yakınları olarak onlara yardımcı olmakta zorlanıyorsanız, uzman bir kişiden yardım almak en doğru karar olacaktır.
Sıklık İle Sevdiğiniz Şeyleri Yapın
Bunalım ve depresyon hali içerisindeyseniz, hayatınızda en çok sevdiğiniz şeyleri yapmaya özen gösterebilirsiniz. Çikolata yemek, dışarı çıkmak, gezmek ya da herhangi bir hobinizi gerçekleştirmek her geçen gün size daha iyi gelmeye başlayacak. Sevdiğiniz şeyler eğer sıralı bir liste oluşturacak kadar fazlaysa, her gün birini yapmaya çalışmak size farklı bir enerji ve mutluluk hissi yaratacaktır. Her şeyin bir anda düzelmesini ya da iyileşmesini bekleyemeyiz. Ancak adım atmazsanız, başarı merdivenlerini çıkamazsınız.