Ağız kuruluğu, tükürük bezlerimizin görevini yeterli bir şekilde yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Tükürük, bakteri üremesini engeller ve aslında sağlığımız için faydalı bir şeydir. Sadece bakteri önleme için değil, tat alma duyumuzu daha aktif bir şekilde kullanmamıza yardımcı olur. Tükürük bezlerinin görevini tam anlamıyla yerine getirememesi, ağız kuruluğuna ve devamında ise çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Azalmış tükürük salınımı ve ağız kuruluğu, tat alma duyumuza zarar verir ve en sevdiğimiz yiyecekleri bile yerken tat almamıza engel olmaktadır Gelin şimdi bunların neler olduğunu, neler yapmanız gerektiğini, ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde inceleyelim.
Ağız Kuruluğu Belirtileri
Ağız içinde yeteri kadar tükürük üretilemiyorsa, bazı belirtiler göstermektedir. Şimdi gelin bu rahatsızlığın belirtileri şu şekilde ortaya çıkacaktır;
- Ağızda kuruluk veya yapışkanlık hissiyatı
- Sık sık su içme isteği
- Dilde karıncalanma
- Tükürük bezlerinde genişleme
- Kalın ve lifli tükürük
- Ağız kokusu
- Çiğneme, konuşma ve yutma konusunda zorluk çekme
- Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı.
- Kuru veya oluklu dil
- Tat alma duyusunun değişmesi
Bunlardan bazılarıdır.
Ağız Kuruluğu Neden Olur?
İlaçlar
Herhangi bir rahatsızlıktan ötürü kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. Özellikle tansiyon hastalarında sık rastlanan ağız kuruluğu, kullanmakta oldukları ağır ilaçlardan kaynaklanmaktadır.
Yaşlanma
Zaman içerisinde yaşlanma belirtileri daha sık ortaya çıkar ve bunun sonucunda tükürük bezleri eskisi gibi çalışmamaya başlayabilir. Yaşlı insanların sürekli su içmesinin ve tat alma konusunda zorlanmalarının sebeplerinden biride budur.
Kanser tedavisi
Kemoterapi ilaçlarının ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. Bundan ötürü ağız kuruluğu yaşanabilmekte. Genellikle hasta olan kişilerin ağız kuruluğu yaşamaması için düzenli olarak su içmeleri gerekmektedir.
Sinir hasarı
Sinirden yada farklı bir durumdan ötürü boyun kısmında oluşan bir hasar yada zedelenme, tükürük bezlerine zarar verebilir ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Diğer sağlık koşulları ise sırası ile şu şekilde olacaktır. Bunlar Şeker hastaları, tansiyon hastaları ve kanser hastaları gibi ağır hastalık geçiren kişilerde vücut genellikle işlevlerini tam olarak yerine getirememektedir. Bunun sonucunda ise ağız kuruluğu yaşamaları gayet normaldir.
Burun Tıkanıklığı
Ağız kısmından nefes alamamak yada burun tıkanıklığından dolayı sadece ağzınızdan nefes almak kuruluğa neden olmaktadır. Tükürük bezleri işlevini normal bir şekilde yerine getiriyor olsa bile nefes alışverişinin hızlı olması sebebi ile ağız kuruluğu yaşamak gayet normaldir. Bu yüzden nefes alış verişlerinizde olabildiğince dikkat etmeniz sizler için faydalı olacaktır.
Tütün ve alkol kullanımı
Genellikle alkol ve sigara tüketen kişilerde zararlı duman solunumu ve zararlı maddelerin sıvı olarak tüketilmesi tükürük bezlerini kısa süreli felçli konuma getirir ve sonucunda ise ağız kuruluğu yaşanır.
Ağız Kuruluğu Hangi Sorunlara Sebep Olur?
Ağız kuruluğu artmaya devam ediyor ve tükürük bezleriniz düzgün çalışmıyorsa;
- Diş çürümesi ve plak oluşumu
- Ağız içi yaralanmalar
- Ağızda mantar oluşması
- Dudak çatlaması
- Çiğneme ve yutma sorunundan ötürü yetersiz beslenme
Bu rahatsızlıklara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Ağzınızı nemli kalması için bol su tüketilmelidir. Şekersiz sakız çiğneyerek ağız kuruluğunu önleyebilirsiniz. Bunun yanında ise şekerlemeleri emerek yada hafif tatlı şeyler tüketerek ağzınızı nemli hale getirebilirsiniz. Ağızdan nefes almak yerine burundan nefes almalısınız. Bu sayede tükürük bezleri normal şekilde çalışmaya devam edebilir ve kuruluk önlenir. Geceleri yatmadan önce odanızı havalandırın. Kuru havadan kurtulun. Dudak kuruluğu için vitamin seviyesi yüksek dudak kremleri kullanmaya özen gösterin. Çok sıcak ve çok fazla baharatlı yemeklerden uzak durun.
Ağız Kuruluğunu Önlemek
Çok fazla kafeinli içecekler tüketmeyin. Alkol ve sigaradan uzak durun. Sigara kullanan biri değilseniz bile kullanılan ortamlara girmeyin.
Burun açıcı spreyler kullanıyorsanız bırakın yada azaltın. Bu ilaçlar içerisinde barındırdıkları güçlü maddelerden ötürü kuruluk hissi yaratacaktır.
Şekerli veya asitli yiyecekleri olabildiğince az tüketmeye çalışın.
Tahrişe ve kuruluğa neden olan tuzlu gıdalardan uzak durun. Ağız sağlığınızı korumak amacıyla kaliteli diş macunu kullanın ve hijyen açısından 3 ayda 1 diş fırçanızı yenileyin. Diş temizliği için diş ipi kullanabilirsiniz. Dişlerinizde plak oluşumu mevcutsa, daha fazla ilerlemeden bir muayene olun ve tedavi sürecini başlatın.