Stresle başa çıkma yolları sorusu son zamanlarda sıklık ile merak edilen konulardan bir tanesidir. Artık içerisinde yaşamış olduğumuz çağın getirdiği sorumluluklar ve hayat şartları, stres olmamıza ve bunun sonuçlarını ağır yaşamamıza sebep olmaktadır. Hayat kalitemize kadar etkileyen bu stres, ileri ki boyutlarda sağlık sorunları yaşamamıza neden olmaktadır.
Stresle başa çıkabilmek için öncelikle strese neden olan sebeplerin araştırılması ve bunlara teker teker çözüm getirilmesi gerekmektedir. Günümüz şartlarında stressiz bir hayat yaşamak git gide zorlaşıyor fakat eğer stres olduğumuz noktalarla başa çıkmayı başarabilirsek o zaman kendimizi daha güçlü ve daha iyi hissedeceğiz.
Stres Nedir?
Stresle başa çıkma yollarına geçmeden önce bunun ne olduğu sorusu merak edilmektedir. Stres, gerek vücudumuzun içerisinde gerekse dış etkenlere bağlı olarak ruhumuzun anlık duygularımıza tepki vermesidir. Aslında stres yaşadığımız baskı durumudur. Mutluluk ya da üzüntü gibi doğal olan bu duygu, aslında bu kadar abartılmamalı ve üstüne gidilme konusunda daha hassas olunması gereken bir duygudur. İlk başlarda tehlikeli gibi görünen stresin asıl bitirilmesi gereken yeri zihnimizdir. Stres olan bir kişi bunu kısa bir süre içerisinde de atlatabilir ya da daha uzun bir zamanda alabilir. Ne kadar yoğun ve sert bir dönem geçirirseniz, doğuracağı sonuçlarda o denli sert olacaktır.
Stresin Nedenleri
Stresle başa çıkma yollarına başlamadan önce nedenlerini anlatalım. Bu maddenin içeriğini uzun uzun yazabiliriz. Ancak stres olmamıza sebep olan belli başlı sebepleri sıralamak daha doğru olacaktır. Günümüzde sorun, sıkıntı yaşamayan insan yoktur. Kimisi maddi açıdan problem yaşar kimisi manevi açıdan. Ancak durum şöyle ki, hayatımızda yaşadığımız olumsuz bir durum bizlere stres ve üzüntü olarak geri dönmektedir. Okulumuzda geçemediğimiz bir ders olduğunda ya da bu derste çok zorlandığımızda stres oluruz.
İş hayatımızda anlaşamadığımız biri olduğunda ya da işlerimizle ilgili bir sıkıntı olduğunda çok stres oluruz. Yapmamız gereken ödemelerin günü geldiğinde bunalıma girer ve stres oluruz. Yani aslında, yaşantımızda yolunda gitmeyen ya da istediğimiz gibi olmayan şeyler bize sinir ve stres olarak geri döner. Stresin tanımını kısa bir şekilde yapacak olursak, Hayatımızın gidişatına etki eden ve konforumuzu engelleyen bütün her şey stres olmamıza sebep olur.
Stres Vücuda Zarar Verir mi?
Stres tamamen zararlıdır diyemeyiz. Önemli olan stres olmuş olmak değil, bu stres olma ile başa çıkmaktır. Stres olduğunuzda eğer bir şeylerle başa çıkmayı başarabiliyorsanız ve bunun üstesinden kendi başınıza gelebiliyorsanız, strese girmek size iyi gelmiş demektir. Sadece stresi olumsuz olarak düşünmeyelim lütfen. Yeni bir işe başlayan ya da yeni bir okula giden biri de stres olur, ama bu olumlu strestir.
Olumlu stres, sıkıntı stresinden daha farklıdır. Kısa sürede aşılabilir. Olumsuz stres ise daha farklıdır. İçinden çıkmayacağımız bir durum olduğunda ya da başa çıkmakta zorlandığımız bir konu olduğunda içine hapsolduğumuz stres bizi manevi olarak daha çok yıpratacaktır. Stres zararlıdır ancak başa çıkamamak daha çok zarar verir.
Stres Belirtileri
Stresle başa çıkma yollarının son maddesi belirtilerdir. Stres olmanıza sebep olan şey ne? Bu soruya cevap bulduğunuz anda sıra bu cevabın üstesinden gelebilmektir. Stres olduğunuzda kendiniz için erkenden hareket etmeli ve manevi olarak güçsüz kalmanıza engel olmalısınız. Erken attığınız her adım, olumsuzlukların üstesinden gelmenizi daha çok kolaylaştıracaktır. Şimdi sizlere detaylı bir şekilde stresin belirtilerinden bahsedelim.
Zihinsel Belirtiler Nelerdir?
Stresin zihinsel belirtilerinden bazıları şu şekildedir;
- Sadece olumsuz şeylere odaklanmak
- Çevreye olan ilgi ve sevginin giderek azalması
- Sosyal hayatın tamamen yok olması
- Karar vermekte zorlanma ve kararsız bir kişiliğe dönüşme
- Zihin karmaşası
- Konsantrasyon eksikliği, dikkat toplayamama
- Unutkanlık ve üşengeçlik
- Matematiksel zekanın zayıflaması
- Eskiye göre umursamazlık seviyesinde artış
- Gelecekle ilgili olumsuz düşünceler, ümitsizlik
- Aklımızın farklı farklı şeylerle meşgul olması
Bu şekildedir.
Fiziksel Belirtiler Nelerdir?
Stresin fiziksel belirtilerinden bazıları şu şekildedir;
- Nefes darlığı yaşamak
- Ellerde titreme
- Düzensiz uyku
- Sık sık görülen baş ağrıları
- Sese karşı duyarlı olma
- Kalp çarpıntıları
- Mide ağrısı
- Bitkinlik ve halsizlik
- Aşırı terleme
- Tuvalete gitme konusunda artış
- Ağız ve boğazda kuruluk
- Aşırı yemek yeme
- Vücudun belli yerlerinde ağrı
- Kadınlarda adet öncesi kaygının artması
Fiziksel belirtileri bu şekildedir.
Duygusal Belirtiler Nelerdir?
Stresin duygusal belirtileri sırası ile şu şekildedir;
- Huzursuzluk
- Kaygıların artması
- Durgunlaşma
- Ani öfke patlamaları
- Duygusal hassaslığın artması
- Kişinin kendini yetersiz görmesi
- Güven duygusunun azalması
- Alınganlığın artması
Duygusal belirtileri başlıca bu şekildedir.