Son zamanlarda “Kod Yazmak İçin Kullanılan Programlar” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve konu hakkında merakınız varsa tam aradığınız yayındasınız.
En İyi 10 Kod Yazma Programı
Teknoloji de ilerleme her gün daha da hızlı ilerlemekte ve de hayatımızda da büyük bir öneme sahip olmaktadır. Teknoloji ilerleme sağladıkça kod yazma gibi bölümler de oldukça ilgi görmeye başlamaktadır. Yakından takip edilen kod yazma, geçmiş zamanlar da yalnız profesyoneller tarafından kullanılan ve ilgi duyulan bir alan olurken bugünler de ise herkes tarafından ilgi ile takip edilen bir alan olmaktadır. Her yaş grubunun ve her meslekten kişilerin kod yazma ile ilgilendiği ve bu alanda kendini geliştirdiği görülmektedir. Hal böyle olunca da kod yazmak için programlarda merak edilmekte ve ilgi artmaktadır. Bizler de bu yazımızda sizler için en iyi 10 kod yazma programını ele aldık.
Kod Editörü
Kod Editöre ya da bilindik ismiyle IDE, bir yazılım oluşumu ve de test edilmesi gereken tüm araçları kendi bünyesinde toplayan, sunum yapan yazılım türündendir. Kod Editörü, her hangi bir tane yazılım oluşumu yaparken gerekli olan teknikleri kullanıcılara sunmaktadır. Bu sayede kullanıcı kod yazımı konusunda daha üretken bir duruma gelir. Integrated Development Environment (IDE) kısaca Tüm geliş geliştirme ortamı anlamına da gelmektedir. Yazılımları daha da kolay bir şekilde gerçekleştirmek sağlamayı amaçlar. IDE vakti daha verimli kullanabilmek için geliştirilmiştir.
Doğru Bir Kod Editör Seçimi Nasıl Yapılır?
Kod editörü ne işe yaramaktadır ve de ne amaçlar doğrultusunda kullanılır öğrenmiş bulunmaktayız. Şimdi ise doğru bir kod editör seçimi nasıl yapılır bunu öğrenelim. Sizlere bu konudan maddeler halinde bahsedelim. Kod Editörü seçimi yaparken ilk olarak kod yazacağınız amacı belirlemelisiniz. Amacınıza uygun bir kod editörü bulmak size daha çok fayda sağlayacaktır. Böylece size en uygun olan kod editörünü seçebilirsiniz. Seçmiş olduğunuz kod yazma editöründe kod tamamlama özelliği bulunmasına dikkat etmelisiniz. Böylece işlemlerinizi daha kısa bir zamanda kolaylıkla halledebilirsiniz. Programı kullanırken hangi dil ile kullanacağınız da büyük bir öneme sahiptir. Dil Desteği olan kod editörü seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.
Program da kaynak kod kütüphanesinin yer almasına dikkat edin. Seçmiş olduğunuz program da dikkat edilmesi gerekli olan bir başka detay ise hata raporlamalarıdır. Hata tespiti yapabilen ve de bu tespit raporunu sunmuş olan kod editörleri, doğacak olan riskler en aza indirilir. Kod editörü, hiyerarşi diyagramına sahip olması gerekmektedir. Dosyalar hiyerarşik bir şekilde sunulan işleri daha çok kolaylaştıracak bir düzende olmasını sağlayacaktır.
Kod Yazma Programları ve En İyi Olan 10 Kod Editörleri
Kod editörleriyle ilgili olarak gerekli olan bilgilerde öğrenildi. Şimdi ise sizlere en iyi olan ve güzel olan kod yazma programlarından bahsedeceğiz.
Bunlar başlıca şu şekildedir;
- Intellij Idea
- Visual Studio Code
- Android Studio
- Brackets
- Eclipse
- Xcode
- Notepad ++
- Net Beans
- Py Charm
- Atom
Şimdi gelin bunları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Intellij Idea
Popüler kod yazma programları arasında yerini alan Intellij Idea ile giriş yapalım. Özellikle de Java üzerinden kodlama yapmak isteyen kullanıcıların ilk tercihi olan bu program da, statik kod analizi, akıllı kod tanımlaması gibi özelliklerini bünyesinde barındırır. Bu program da üç farklı sürüm sunulmaktadır. Bu süremler arasında sizler için en uygununu seçerek başlayabilirsiniz. Ultimate ücretli sürüm olan bu programı da satın alarak profesyonel bir şekilde çalışma yapabilirsiniz. Hobi olarak ilgi duyuyorsanız da tamamen ücretsiz Edu ve Community Edu ile de çalışma sağlayabilirsiniz. Bu program da 15 farklı dil üzerinden hizmet alabilirsiniz. Dezavantajları ise fazla ram tüketimi ve karmaşık ara yüze sahip olmasıdır.
Visual Studio Code
Microsoft bünyesinde gelişmiş olan açık kaynaklı olan bir yazılım olarak bilinen Visual Studio Code sayesinde farklı büyüklüğe sahip olan projelerde çalışma imkanınız bulunur. Bu program da 15 farklı dil üzerinden hizmet alma imkanı sunmaktadır. Hata ayıklama ve kod düzenleme seçenekleri bulunmaktadır. Basit bir ara yüze sahiptir. Kullanımı kolay ve her uygulamaya uyumluluk gösterir. Dezavantajları arasında diğer uygulamalara kıyasla daha yavaş olması ve ram kullanımıdır.
Android Studio
Google bünyesinde geliştirilen bir kod yazma programı olarak bilinen Android Studio ise tamamen ücretsiz bir hizmet sunumu yapmaktadır. Kod düzeltme, kod tamamlama, özelleştirilebilir tasarımı ve kata ayıklama modu sayesinde kullanıcıları tarafından onay toplamaktadır. Ancak bu program da sıkıntı olarak görülen nokta büyük projeler için pek de uygun olmadığı ve ram tüketiminin fazla olmasıdır.
Brackets
Adobe tabanlı açık kaynaklı olan bu kod programı, çok yönlü bir program olduğu için dikkat çekmektedir. Güvenilir ve hızlı bir şekilde tanınan bu kod yazım programı zaman kaybını da oldukça önlemektedir. Aradığınız her şeyi ekranınızda görmeniz mümkündür ve kolay bir ara yüze sahiptir. Bu programın profesyoneller için uygun olduğunu söyleyemeyiz ancak yeni olarak bu işe adım atıyorsanız işinizi oldukça yerine getirecek bir programdır.
Eclipse
Hem profesyonellere hem de yeni başlangıç yapan kullanıcılar oldukça uygun olan Eclipse, ücretsiz bir kod yazım programıdır. Açık kaynağa sahip olan bir program olduğu için sık bir şekilde tercih edilmektedir. Hata ayıklama, kod tamamlama ve de kod derleme gibi birçok özelliğe sahiptir. Bununla beraber olarak C, C++, java, Perl, PHP, Ruby gibi diller ile hizmet sunabilmektedir.
Xcode
Açık kaynaklı, tamamen ücretsiz ve her taban üzerinde kullanılan bir diğer kod yazma programı olan Xcode ise özellikle de Apple cihazları üzerinde kullanılan bir kod yazım programıdır. Tek tuşla etkinleştirilir. Apple kullanıcılarından birisiyseniz kod yazmak isterseniz bu program sizin için oldukça uygundur.
Notepad ++
Windows işletim sitemi üzerinde yer almakta olan Not Defterinin daha gelişmiş versiyonu olan Notepad++ tamamen ücretsiz şekilde kod yazım hizmeti sunmaktadır. Hafıza tüketimi oldukça azdır. Harici etken desteği sunmaktadır. Metin değiştirme ve bulma özelliklerine sahiptir. Kuruluma gerek yoktur, her türlü program üzerinde kolaylıkla çalışmaktadır. FTP desteği sunar. Bu uygulamada ki en büyük dezavantaj ise kaydetme özelliği bulunmamasıdır.
Net Beans
Oracle tarafında geliştirilmiş bir programdır. Java yardımı ile kodlanmıştır. Farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla çalışmaktadır. Kullanışlı ara yüzü bulunmaktadır. Her yaştan kişiler tarafından kullanılabilir. Dezavantajı ise Ram kullanımı fazladır.
Py Charms
Python üzerinden kodlama yapmak isteyenlere uygun bir programdır. Kurulumu son derece basittir, hata ayıklama özelliği bulunur, uzaktan geliştirilebilir. Kod tanımla özelliği bulunmaktadır. Ücretsiz ve de ücretli iki sürüm üzerinden kullanıcılara sunulur. Profesyonellere yönelik ücretli olanı mantıklıdır. Piyasaya göre biraz pahalıdır.
Atom
Ücretsiz bir yazılımdır. Akıllı kod tamamlama, hiyerarşi diyagramı, hata ayıklaması ve raporu, aktif destek gibi özellikleri mevcuttur. Büyük dosya çalışması yapanlara uygun değil.