Egzama hastalığı, deri hastalıkları sınıfına girer ve gözle görülen veya görülmeyen bütün unsurlar aracılığı ile vücudumuzun tepki vermesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücudumuzun birçok yerinde görülen bu rahatsızlık herhangi bir ciddi sağlık sorununa sebep olmasa bile ciltte görülen kötü görüntü sebebiyle oldukça rahatsızlık vericidir.
Egzama Nedir?
Cildimizin yüzeyinde kabarcık ve kırmızı renkli belirtilerin çıkmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle temas etmemiz gereken yüzeylere dokunduğumuzda ya da güneşe maruz kaldığımızda ya da vücudumuzun herhangi bir şeye tepki vermesi sonucunda geçici yahut kalıcı şekilde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Özellikle orta yaş kesiminde daha çok görülen egzama, cilt kuruluğu ve yanlış krem kullanımı sebebi ile de oluşmaktadır. İleri boyutlarda görülen egzama da kaşıntı sonrasında iltihaplanma ve acı hissi daha çok görülmeye başlanır.
Egzama Belirtileri Nedir?
Genellikle yaygın şekilde görünen egzama, öncelikle bulunduğu noktada kızarıklıkla başlayıp sonrasında kaşıntı hissi yaratmaya ve kabarcık halinde görülmeye başlar. Bizler sizler için aşağıda egzama belirtilerini sıraladık, buyurun gelin bunların neler olduğuna beraber bakalım.
- Ciltte kuruluk
- Kaşıntı
- Kabarcık oluşumu
- Deride pullanma, kabuklanma ve döküntü
- Kızarıklık
- İltihap
- Saç derisinde kepeklenme
- Deride çatlama
Bu belirtilerden bazılarıdır.
Egzama Neden Olur?
Egzama oluşumunun sebebi aslında birçok nedene bağlı olabilir. Alerjik bir durum gibi görünen egzama, vücudumuzun herhangi bir şeye tepki gösterdiği anlamına gelmektedir. Herhangi bir tepki derken bu hem dış hem de iç kaynaklı olabilir. Dış etkenlere birkaç örnek verecek olursak, kullandığımız sabun ya da deterjan, parfüm, kimyasal herhangi bir madde olarak sıralanabilir.
Bitki türlerine temas ve hayvanlardan geçen bir alerjik semptomda olabilir. İç kaynaklardan bahsetmemiz gerekirse, herhangi bir rahatsızlıktan ötürü alınan ilaçların vücudumuzda farklı tepki vermesine neden olabilir. Haricinde ise günlük yaşantımızda maruz kaldığımız sinir stres ise psikolojik olarak egzama oluşumuna neden olabilir.
Egzama Tanısı Nasıl Konur?
Egzama tanısı, genellikle yapılan muayene sonucunda konulmaktadır. Alerji uzmanı, cildiye uzmanı gibi alanlarda gerekli testler yapılır ve egzama olup olmadığınız bir sonuca bağlanır. Bu süre zarfında öncelikle egzamanın ne boyutta olduğu kontrol edilir ve hastanın günlük yaşamında neler yaptığı, sinir stres durumu, kullandığı herhangi bir ilacın olup olmadığı gibi hususlar hakkında bilgi toplanır ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulanır.
Egzama Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Egzama’nın aslında kronik bir rahatsızlık olduğunu ve net bir tedavisinin olmadığını hatırlatmak isteriz. Hastalara uygulanmakta olan tedaviler genellikle egzama ya sebep olan rahatsızlıkların engellenmeye çalışması ile devam ettirilmektedir. Herhangi bir uyarana karşı oluşan egzama da ise önemli olan bu uyaranla ilişkiyi kesmek ve etkilerini minimuma indirmektir.
Yani aslında egzamanın kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. İlk önce hastanın hangi derece de egzama olduğu tespit edilmeli ve eğer şiddetli bir rahatsızlık yaşanıyorsa bunun önüne geçilmelidir. Vücudunuzda herhangi bir kızarıklık, kaşıntı ya da kabarıklık görüyorsanız öncelikle bir doktor kontrolünden geçmeli ve gerekli muayenelerin yapılmasına izin vermelisiniz.
Egzama Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Egzama hastalığının oluşumun 4 önemli çeşitlerini ve nedenlerini sizler için sıraladık. Gelin daha fazla uzatmadan bu belirtilerinin neler olduğuna beraber detaylı bir şekilde bakalım. Fakat hatırlatmakta fayda olacağını düşündüğümden dolayı, eğer bu belirtileri vücudunuzun her hangi bir yerinde görürseniz mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
El Egzaması
Genellikle el işçiliği yapan ve özellikle de kuaför, metal işçilerinde görülen egzama türüdür. Ellerde ve çok nadir ayaklarda görülen bu türler, çeşitli krem ve rahatlatıcılar ile birlikte hafifletilmeye çalışılmaktadır. Fakat bu belirtiler geçmezse mutlaka doktora gitmenizi tavsiye ederim.
Atopik Egzama Hastalığı
Bu egzama türüne direkt olarak alerjik egzama diyebiliriz. Herhangi bir dış etkenden dolayı alerjik bir durum geçiren bireyde, vücudun tepki olarak belirli bölgelerde şişlik ya da kabarıklık göstermesinin en büyük belirtisi Atopik Egzamadır.
Seboreik Egzama Hastalığı
Henüz tam olarak neden oluştuğu bilinmese de özellikle vücudun yağlı bölgelerinde ve terlemenin çok olduğu kısımlarda meydana gelmektedir. Uzmanlar ise bu durumu vücudun mikrobu atma çalışması olarak belirtmektedir.
Numuler Egzama Hastalığı
Özellikle el, kol ve bacak kısımlarında yaygınlık göstermektedir. Kaşıntının yoğun olduğu ve kabarıklığın daha büyük olduğu bu egzama türünde erişkinlik dönemine giren bireylerde sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Bu yüzden kol ve bacak kısımlarınızda bu tarzda belirtiler görürseniz en yakın hastane veya sağlık ocağına gitmenizi tavsiye ederim.