Hastalıktan korunmanın yolları son zamanlarda en çok merak edilen sorulardan birisidir. Yavaş yavaş kış aylarına girmeye başladığımız şu günlerde artık kendimize daha çok özen göstermeli ve attığımız her adıma dikkat etmeliyiz. Kış aylarında soğuk havanın etkisi ile vücut direncimiz daha çok düşer ve en ufak bir durumda hasta oluruz. Hastalıkla karşılaşmamak ve kış aylarını daha rahat bir şekilde geçirmeniz için hazırladığımız bu makalemizde sizlere detaylı bir şekilde bilgi verdim.
Sağlıklı bir beslenme ve düzenli uyku ilk başta sizin en büyük koruyucunuz olacaktır. Buyurun gelin bunların neler olduğunu beraber detaylı bir şekilde incelemeye başlayalım. Fakat bu detaylara geçmeden önce sizlere dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalardan bahsedeceğim. unutmayın ki hastalıktan kurtulmak için kendinize çok iyi bakmalısınız. Bunun yanında sağlıksız yiyecek ve içeklerden olabildiğince uzak kalmanız sizin için yararlı olacaktır.
Beslenmenize Dikkat Edin
Hastalıktan korunmanın yollarının ilk maddesi beslenme düzeninizdir. Hastalıklarla yüz yüze gelmeden önce yapmamız gereken şeylerden biri düzenli bir beslenme olacaktır. Kendimiz için sağlam bir koruma kalkanı oluşturmak istiyorsak bunun ilk adımı sağlıklı beslenmedir.
Gün içerisinde mutlaka öğünlerimize dikkat etmeli ve kesinlikle sağlam bir kahvaltı yapmadan güne başlamamalıyız. Yediklerimize dikkat etmeli ve günlük protein ihtiyacımızı karşılamalıyız. Kış aylarında sağlıklı beslenirsek vücut direncimiz artış gösterecek ve hiç ummadığımız anda hastalığa yakalanmamış olacağız.
Kış Aylarında Hangi Besinler Tüketilir?
Hastalıktan korunmanın yollarının bir diğeri ise tükettiğiniz besinlerdir. Kış aylarında bağışıklığımızı korumak ve direncimizi güçlü tutmak için protein ihtiyacımızı karşılamalı ve sağlıklı yiyeceklerle kendimizi desteklemeliyiz. Peki protein ihtiyacımızı hangi besinlerle karşılayabiliriz sorusuna cevap verelim. Proteinden zengin besinlerden bazıları su şekildedir;
- Balık,
- Süt,
- Yumurta,
- Kırmızı Ve Beyaz Et,
Protein içeren besinlerden bazılarıdır. Dolaplarda bekletilen ve genellikle “aç bitir” olarak bilinen gıdalardan olabildiği kadarıyla uzak durmalısınız. Mevsimine uygun meyve-sebze tüketimi, kış aylarında size oldukça yardım edecektir. Bu noktada doğal şekilde pişirebileceğiniz sebzeleri ve akşamları yiyebileceğiniz meyveleri almaya özen gösterin.
Kış aylarında günlük 9-10 bardak su içmek, toksit maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında bunu yaptığınız zaman sindirim sisteminizi düzenli olarak çalıştıracaktır. Gün içerisinde yeşil çay, ıhlamur ve normal çay içebilir ve bağışıklık sisteminizi sıvı takviyeler ile koruma altına alabilirsiniz. Sindirim sisteminizi düzenleyen ve soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi koruma altına alan sağlıklı sebze ve meyveleri sizler için sıraladık;
- Lahana,
- Karnabahar,
- Kereviz,
- Enginar ve Benzeri Sebzeler,
- Elma-Portakal,
- Kivi,
Bunlardan bazılarıdır.
Spor Yapın
Günde düzenli olarak 7 saat uyumak, sizin için sağlıklı olma adımlarından en kararlısı olacaktır. Düzenli bir uyku gün içerisinde enerjinizi koruyacak ve daha aktif olmanızı sağlayacaktır. Uyku esnasında bağışıklık sisteminizi korumakla görevli olan hormonların salınımı daha çok artar ve düzenli bir uyku sonucunda daha sağlıklı olursunuz. Kış aylarında bağışıklık kaybı yaşamamak için uykunuza
Gün içerisinde gördüğünüz güneşten hemen faydalanmaya çalışın. Öğle saatlerinde güneş ışığından faydalanıp, kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Günde en az 1 saat spor yapmak sizi daha sağlıklı bir birey haline getirecek ve bunu alışkanlık edindiğiniz taktirde uygunsuz hava şartlarına daha dirençli olacaksınız.
Kışın Kıyafet Seçimi Nasıl Yapılır?
Soğuk hava şartlarına uygun kıyafetler giymek, sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Özellikle kalın ve sizi sıcak tutan kıyafetleri tercih etmeli ve gördüğünüz güneşe hemen aldanmamalısınız. Kış aylarında günün belirli saatlerinde ısınan hava çok çabuk bir şekilde soğuyabilir ve en ufak bir soğuk esintide hastalığa yakalanabilirsiniz. Kalın pantolon, polar, kalın çorap ve bot kullanımı sizi hastalıklardan mutlaka koruyacaktır.
Kış Aylarında Dış Etkenlerden Korunma
Hastalıktan korunmanın yollarından bir diğeri ise dış etkenlerden korunmadır. Çevrenizde ya da bulunduğunuz ortamda grip olmuş ya da soğuk algınlığı geçiren biri varsa orda bulunmayın. Kapalı alanlarda çok fazla kalmamaya özen gösterin. Hava her ne kadar soğuk olsa da, temiz hava almalı ve düzenli olarak bunu yapmalısınız. Kapalı alanlar sizi daha çok mikroplarla iç içe getireceğinden hastalanma riskiniz oldukça yüksektir.
Herhangi bir sebepten dolayı hastaneye gitmek zorunda kalırsanız, maske takın ve hiçbir yere dokunmamaya dikkat edin. Sık sık ellerimizi yıkamalı ve gün içerisinde mutlaka kolonya kullanımını alışkanlık haline getirmeliyiz. Farkında olmadan dokunduğumuz her şey aslında birer mikrop yuvası.
Dışarıda olduğumuz her an o anki işimiz bittiğinde ellerimizi yıkamalıyız. Ara ara sağlık kontrolleri yaptırabilirsiniz. Farkında olmasanız bile herhangi bir mikrop ile karşı karşıya kalabilir ya da normal bir soğuk algınlığı geçirebilirsiniz.