Günümüzde insanlar, huzurlu zaman geçirebilecekleri kitap kafe gibi yerler arayışındalar. Çünkü artık hayat o kadar sıkış tepiş bir hâl aldı ki, biraz durup kalabalıkların arasından sıyrılabileceğimiz bir liman arıyoruz kendimize. Sıcacık ve kitap kokulu, hafif müzikli, nezih bir mekan olabilir. Böyle bir yerde kahvemizi yudumlayıp kitap okumanın verdiği hazzı çok az şey verebilir. İşte kitap kafeler burada çıkıyor karşımıza.
Kitap okuma alanınızı genişletebileceğiniz; kendiniz gibi sakin bir yer arayışında olan ve kitap okumaktan zevk alan insanların olduğu bir yer. İçinde kapsamlı bir kütüphane olan bu huzurlu mekanlardan birini siz işletmeyi hiç düşündünüz mü? Böyle bir yerde çalışıp üstüne para kazanmak harika bir şey olsa gerek. Eğer bir kitap kafe işletmek istiyorsanız merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda cevaplandırmaya çalışacağız.
Kitap Kafe Nasıl Açılır?
Kitap kafe açma fikrini düşündünüz ve en sonunda karar verdiniz diyelim. Öncelikle kendinize bir yol haritası çizmelisiniz çünkü yol haritanız olmadan bir yolu tamamlayamazsınız. İçinde atacağınız bütün adımların olduğu bir plan yapın. Daha sonra mekanın ismini belirlemekle bu planlarınızı hayata geçirin. Mekanın adı yaratıcı olmalı, insanları kendine çekmeli. Daha sonra kiralayacağınız dükkana karar vermelisiniz. Tabi başlangıç adımlarını atınca gerisi de gelir. Bunları yaptıktan sonra tabii ki sermayenizi hesaplamalısınız.
Kafenizde olacak kitapların türüne, menülerinizin içeriğine karar vermelisiniz sonra. Belki de klasik kitap temalı bir kafe açacaksınız belki de fantastik. Bilim kurgu bile olabilir, mesela bilim kurgu kitapları içeren bir kitap kafenin menülerindeki keklerin üzerinde lacivert gökyüzünün üstüne yıldız desenleri, pastalarında astronot desenleri, milkshakeleri, kozmik nebulalar gibi kırmızı, mor, mavi, yeşil gibi şeyleri dilediğiniz gibi yapmakta özgürsünüz. Bu tamamı ile sizin hayal gücünüze kalmıştır.
Kitap Kafe Açmanın Maliyeti Ortalama Ne Kadardır?
Önce bir maliyet hesabı yapılması gerek. Bunun için kiralayacağınız dükkanı bulup vereceğiniz kira miktarını hesaplamanız gerekiyor. Bu miktar şehirden şehire, semtten semte hatta dükkanın bulunduğu sokağa kadar değişebilmektedir. Ayrıca dükkanın büyüklüğü de çok önemli bir faktördür. Bu sebeple sermayeniz kadar kira ödeyebileceğiniz ve dekorasyon yapabileceğiniz bir yer tercih etmelisiniz.
Eğer fazla kira ödemek istemiyorsanız bunun bir yolu var. Merkezi yerlerde olmayan fakat merkezi yerlere giden bir noktada kafenizi açabilirsiniz. Hem böyle kiraya çok fazla para vermezsiniz hem de zaten sakinliği aramaya gelen insanlar için sakin bir yerde kafenizi açarsınız. Bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Bu kafeyi tek başınıza mı işleteceksiniz yoksa değil mi bu çok önemli bir detay.
Eğer yanınızda başka birileri çalışacaksa onların maaş giderleri olacak. Bunu da hesabınıza eklemek durumundasınız. Ortalama olarak bir kitap kafe açmak için 30 bin ile 50 bin civarında bir meblağı göden çıkarmak durumundasınız.
Kitap Severleri Kafenize Nasıl Çekeceksiniz?
Kafenizi açtınız, şimdi de müşterilerinizin gelmesi gerekiyor. Öncelikle; kafenizin bir tarzı, farklı bir havası olmalı. İnsanın hem kitabını okurken hem de hayallere dalabileceği nezih bir mekan olmalı. Kitap deyince ilk akla gelen yer olmalı. Huzur vermeli. Kafenizin gerçekten de böyle bir mekan olması için çalıştınız ve bunu da başardığınızı düşünüyorsunuz ama bir tanıtım gerekir illa ki.
Sosyal medya günümüzde reklam açısından gerçekten çok önemli bir yer kaplıyor. İnsanlar birçok ürünü sosyal medya aracılığı ile görüp satın alıyor, birçok mekanı sosyal medyada görüp öyle gidiyorlar. Kafeniz için bir İnstagram hesabı açabilirsiniz. Aktif olarak gönderi paylaşır, hesabınızı genişletip daha çok müşteri kitlesi çekmeye çalışabilirsiniz. Çeşitli etkinlikler düzenlemeniz de önemli tabii. Kimse oraya her zaman kuru kuru kitap okumaya gelmek istemez. Zevkli etkinliklerle ortamı renklendirmelisiniz. Sosyal bir mekan olmanız sizi müşterinin gözünde çekici kılar.
Tabii yapabileceğiniz bir başka şey de sosyal medyada belli bir kitlesi olan birini makul bir ücret karşılığı kafenize çağırmak. Günümüzde “bookstagram” denilen bir kavram doğdu. Bookstagram; okudukları kitaplar paylaşan, bu kitapların incelemesini yapan kişilere denir. Kitabın güzelce fotoğrafını çekip yorumlarını paylaşırlar. Yine aynı şekilde “booktuber” denilen bir kavram da vardır.
Onların tek farkı İnstagram’da değil YouTube’da içerik üretmeleridir. Bu kişilerin takipçileri kitap önerisi almak, kitapların yorumlarını okumak amacıyla onları takip eden kişiler olduğu için bir kitap kafe reklamı yapmak için onlardan daha iyi bir alternatif bulamazsınız. O kişiye ücretsiz ikramlar sunup kafenizin fotoğraflarını veya videosunu çekmesini ve daha sonra sosyal medya hesabında paylaşmasını isteyebilirsiniz. Bu günümüzde çok yaygın bir reklam stratejisidir.
Kitap Kafe Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Aylık ne kadar kazanabileceğiniz konusunda bizim bir tahmin yürütmemiz mümkün olmayacaktır zira kısa sürede çok büyük meblağlar da kazanabilir, o ayı ucu ucuna da bitirebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede daha önce bir kitap kafe yoksa ve ilkini siz açıyorsanız oldukça ilgi görüp güzel paralar kazanabilirsiniz. Kazanacağınız gelirin yüksek olmasını istiyorsanız mekanınızın detaylarına dikkat etmelisiniz çünkü en büyük güzellikler detaylarda saklıdır.