Seyyar Pamuk şeker dediğinizde hoşuna gitmeyecek insan sayısı neredeyse yok denilebilecek kadar azdır. Her insanın özellikle çocukluk hayatında mutlaka bu lezzetli yiyeceği bir kez ağzına yüzüne buluşturarak yeme ihtimali vardır. Büyüdükçe aramız açılan bir şey olsa da gene de ara sıra insanlar bu tadı özleyerek satın alabiliyorlar.
Seyyar Pamuk Şeker Satarak Para Kazanma
Yaz aylarında pamuk şekere olan talep hızla artmaktadır. Özellikle çevrenizde çocuk varsa ve yürüdüğünüz bölgede bu işi yapan kişi varsa mutlaka satın almak için yanına gidebilirsiniz. Tabi bu iş sıklıkla seyyar araçla ile yapıldığı için ve hızlı bir sunumla gerçekleştirdiği için işi icra edenlere güzel kar oranları bırakmaktadır. İşi yaparken önemli olan unsur ise temiz olmak ve el çabukluğu ile insanları fazla bekletmeden ürünü onlara teslim etmektir. Tek bir tezgahta üretildiği için bir müşteriye hazırlayıp vermeden diğerine geçmek imkansız olacaktır. Onun için işi hızlı yapmak burada çok önemli bir unsurdur.
Pamuk Şeker Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Seyyar pamuk şeker yapımı oldukça basit bir iştir. Ama işin ustası olmak gene de gerekmektedir. Herkesin üstesinden gelemeyeceği bir iş olmamakla birlikte kısa bir çıraklık döneminin ardından bu işin üstesinden gelmeniz mümkün olacaktır. Yapımında toz şeker, farklı renklerde gıda boyası kullanarak renk renk pamuk şekeri yaparak müşterilere sunabilirsiniz. İşinizin başındayken önemli olan çocuklara yakın bir bölgede aracınızı park etmelisiniz. Bunun içinde çevre belediyesinden öncelikle izinlerinizi almanız gerekiyor.
Bir gıda ürünü sattığınız için sağlık bakanlığından da gerekli izinleri tamamlamış olmanız lazım. Aksi taktirde kısa süre zarfında ekmek tekneniz sağlıksız koşullarla dolu olduğu gerekçesi için elinizden alınabilir. El çabukluğu bu işin en önemli noktalarındandır. Ayrıca farklı şekiller vererek kendinizi cazip hale getirmeniz gerekiyor. Genelde yuvarlak şekil verilerek yapılsa da el becerisi yüksek olanlar bunu hazırlarken farklı şekiller verebiliyor. Bu detay satış fiyatınızın uçmasına önemli derecede yardımcı oluyor.
Seyyar Pamuk Şeker İşinin Maliyeti
Bu işte öncelikle seyyar pamuk şeker yapmanıza yardımcı olacak bir araç satın almalısınız. Bu araçlar hazır olarak satıldığı gibi bir tornacıya giderek özel olarak da yaptırabilirsiniz. Genelde maliyet 3 bin TL ile 5 bin TL arasında oynamaktadır. Gıda boyası için bir kilogramı için ortalama 600 TL civarında ödemeniz gerekiyor. Bu pahalı gibi görünse de size yaklaşık olarak bir yıl boyunca yetecektir.
Bu sebep ile kafaya takılacak bir ücret değildir. Günde bir piknik tüpü kullanarak ve o günkü satışınıza göre 2 ya da 3 kilo şeker size yeterli gelecektir. Toplamda 5 bin TL ile 7 bin TL arasında bir sermaye ile başlanılacak bir iş diyebiliriz. Bunun üzerinde sermayeye çıkmanıza gerek yoktur. Hızlı bir geri dönüş sağladığı için az sermayeyle kar edilebilen bir iştir.
Seyyar Pamuk Şeker Satarak Ne Kadar Kazanılır?
Seyyar pamuk şekerin tanesi genelde 10TL’den satılmaktadır. 1 kilo şeker kullanılarak gıda boyası ile ortalama 30-50 adet pamuk şeker elde edebilirsiniz. Bir kilodan bu rakamları ulaştığınızda günlük cironuz 300 TL ile 500 TL arasında değişecektir. Yani 30-60 TL civarı bir harcama yaparak günlük 300 TL kazanabileceksiniz. Aylık kazancınız bu şekilde 9000 TL ile 11000 TL arasında olacaktır. Üretim sayınızı arttırarak daha fazla kar elde edebilirsiniz. Biraz daha bu iş için gerekli şartları ve belgeleri konuşalım.
Seyyar Satıcı Olabilmek İçin Şartlar
- Türk Gıda Kodeksi ile belirlenmiş kuralların dışına çıkmaması
- Eğer seyyar satıcı kendi yaptığı ürünleri satıyorsa, mutlaka bunun yazılı olarak asılması gerekir.
- Belediyeler seyyar satıcıyı denetlediği zaman gerekli izinleri gösterilmeli.
- Seyyar satıcı aracın başına kısa süre için bile olsa başka birisini koymasına izin verilmiyor.
- Seyyar satıcılık yapan kişinin bulaşıcı bir hastalığa sahip olmamalıdır.
- Satılan ürünlerin fiyatının açık ve net bir şekilde görünebilen bir yerde olması gerekir.
- Belediye tarafından belirlenmiş çalışma saatlerine uymak zorundalar.
- Satış sırasında kullanılan poşet üzerinde kesinlikle hiçbir markanın amblemi, logosu, ismi vb. gibi şeyler bulunmamalıdır.
- Ürünlerin satışı yapılan aracın bakımları düzenli periyodlar şeklinde aksatılmadan yapılmalıdır.
Seyyar Satıcılık Yapabilmek İçin Gerekli Belgeler?
- Bulaşıcı hastalığı olmadığı beyan eden doktor raporu,
- SGK dan gelir kaynağı olmadığını gösteren belge,
- Nüfus kimlik kartı önlü arkalı fotokopisi,
- Gıda sicil ve kayıt belgesi belgesi fotokopisi,
- Gıda üretim izin belgesi ile kayıtların yapılması gerekir.
Seyyar satıcılık yapmak için başvuru yaparken belgelerde herhangi bir eksiklik olmadan gerekli kuruma gidilmelidir. Aksi taktirde başvuru değerlendirmeye bile alınmayacaktır.
Seyyar Pamuk Şeker Belgesi Nasıl Alınabilir?
Seyyar satıcılık belediye izni alınması için anayasada belirlenmiş olan kurallara uymak gerekir. Belediyeler satıcılık yapılması için özel yerler belirlemiştir. Satışların sadece bu kısımlar da satılması mümkündür. İlk yapmanız gereken belediyeye gidip seyyar satıcılık için ruhsat alınması gerekir. Bundan sonra yapmanız gereken seyyar satıcılık hakkında yaşadığınız bölgenin belediyesine giderek gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. Belediyeden belediyeye kurallar arasında az da olsa değişikler gösterebilir. Bu nedenle işe başlamadan önce mutlaka bağlı olduğunuz belediyeyi ziyaret ettiğinizden emin olun.
Seyyar Satıcılık Yapmak için Gerekli Kurallar Nelerdir?
- Temiz iş kıyafeti giymek gerekir.
- Kısa bir süre için bile olsa kaldırıma kısıtlayacak eşya koymamak gerekir.
- Satışı önceden kesinleştirilmiş olan yiyeceklerin haricin de başka yiyecek satılmaması gerekir.
- Kullanılan aracın bakımı kesinlikle atlanmamalıdır ve araç temizliğine önem gösterilmelidir.
- Satılan ürünlerin fiyatları müşterilerin rahat ulaşabileceği şekilde göz önünde olmalıdır.
- Fiziksel temizliğe kesinlikle bakılması şarttır. El ve yüz temiz olmalı, sakal tıraşı da yapılmalı veya kısa kesilmelidir.
- Seyyar satıcılık yapmak istiyorum derseniz mutlaka yukarıdaki kurallara harfi harfine yerine getirmeniz gerekir. Sadece başvuru sırasında gerekli unsurları yapmanız yeterli olmayacaktır. Çünkü zabıtalar yukarıdaki ve benzeri kurallara uyup uymadığınızı belli sürelerde içinde denetleyecektir.