Hepimizin bildiği üzere gerek iş hayatımızda gerekse eğitim alanında bazen etkili konuşma yapmamız gerekmektedir. Toplum önünde konuşma yapmak kimi için çok zor olsa da kimi için gayet normal bir durumdur. Ancak konuşma yaparken heyecanlanacak ve korkacak herhangi bir şeyin olmadığını söylemek isteriz. Her işte olduğu gibi dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
5 Adımda Etkili Konuşma Nasıl Yapılır?
Bir kitleye hitap ediyorsak mutlaka bir amacımız ve planımız vardır. Bunun için gerekli eğitimleri almalı ve konuşmamızın en iyi şekilde sonlanması için çalışma yapmamız gerekmektedir. İyi hazırlık yapıp belli başlı kuralları unutmadığımız sürece konuşmamızın iyi geçmeme ihtimali neredeyse sıfırdır. Şimdi sizinle beraber etkili konuşma hakkında nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir bakalım.
Analiz Yapın
Konuşmayı yapacağınız kişiyi yada kişileri önceden bilmek sizin için en büyük avantajlardan biri olacaktır. İnsanlara hangi konuda ve hangi statüde konuşma yapacağınızı önceden bilmeniz gerekmektedir. Her dinleyicinin mutlaka ortak bir yönü vardır. Mümkünse bu ortak yöne ulaşmak için çaba sarf edin. Dinleyicilerin ortak oldukları noktaları konuşma içerisinde geçirirseniz, insanları etkileme potansiyeliniz o kadar artacaktır.
Bunun yanı sıra dinleyicilerinizin eğitim yönünden hangi noktada olduklarını bilmeniz gerekecektir. Bu sayede kendinizi ortak bir noktaya adapte edip dinleyicilerinize o düzeyde bilgi aktarımı yapabilirsiniz.
Kuracağınız cümleler, sorulan sorulara vereceğiniz cevaplar ve bütün dinleyicilere karşı olan iletişimizin bu bilgiler doğrultusunda daha akıcı ve garanti olacaktır. Eğer bir konuda onları ikna edici şekilde konuşma düzenliyorsanız, sizi dinleyenlerin duymak istediği cümleler ile konuşmanızı sürdürün.
Sık Sık Prova Yapın
Etkili konuşma yapmak istiyorsanız sık sık prova yapmanız gerekmektedir. Bu saydıklarımın hepsini sorunsuz bir şekilde yapabilmek için önceden hazırlık yapmalı ve bazı noktaları not etmelisiniz. Unutmayın yapacağınız her bir prova, bir hatanın daha eksilmesi demektir. Prova yapmadan sahneye çıkmak başarı oranınızı riske eder ve bu risk sizi ummadığınız bir noktaya götürebilir. Ne olursa olsun hazırlıklı ve tamamen stabil bir şekilde dinleyicilerinizle buluşmaya özen gösterin.
Hemen Başlayın
Konuşma yapacağınızı öğrendiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey hazırlık çalışmaları olacaktır. Özellikle yapmanız gereken hazırlıkları ertelememelisiniz. Ne kadar erken hazırlanmaya başlarsanız o kadar çok vaktiniz olur ve bu da size konuşma esnasında daha fazla rahatlık sağlayacaktır.
Farklılık Yaratmak İçin Uğraşmayın
Sırf diğerlerinden farklı olmak için benliğinizden dışarı çıkmamalısınız. Farklılık yaratmak her konuda risk barındırır ve yapacağınız en ufak bir hata bütün planlarınızı alt üst edebilir. Ayrıca sizi dinleyen kişiler daha önceden sizin konuşmalarınıza alışmışsa ve siz farklı olmak adına benliğinizin dışına çıkmışsanız bu onların hoşuna gitmeyebilir ve bütün algıları bozabilirsiniz. Burada en önemli olan dinleyicilerin ne istediğidir.
Onlara farklı olmaya çalışmadan istediklerini vermeniz gerekmektedir. Bundan ötürü sade ve içtenlikle yapılmış bir konuşma sizi o gecenin şampiyonu ilan edebilir. Zaten herkes aynı cümleleri kuruyor bile olsa hisler ve düşünceler tamamen farklılık barındırır. Bu farklılığı yaratan en büyük etken ise ses tonunuz ve mimiklerinizdir.
Konuşmayı Dinleyicilere İyi Bir Şekilde Anlatın
Etkili konuşma yapmak için yapmanız gereken son şey dinleyicilere anlaşılır bir şekilde anlatmaktan geçmektedir. Dinleyicinin ilgisini tamamen üzerinize çekmeniz gerek. Konuşmalarınızda diyaloglara ve karşılıklara müsaade edin. Eğer bir örnek vermeniz gerekiyorsa dinleyicilerinizin yaşantısından verebilirsiniz. Elbette bunun için yukarıda söylediğimiz gibi dinleyicilerinizi önceden analiz etmelisiniz. Konuşmanızın sadece bir kısmında bile kendi içtenliğinizi kullanıp kişisel cümleler katarsanız insanların ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz.
Dinleyicilerinize sorular yöneltin ve bu sorular onların kolay bir şekilde cevaplayacağı tarzda olsun. Bu sayede onlarda kendilerini bu konuşmanın içinde bulacak ve bütün dikkatlerini size verecekler. Kendilerini konuşmanın içinde hissedenler, konuya ve olaya sizin gözünüzle bakmayı başaran kişilerdir.