Son zamanlarda birçok kişi “Distribütör Nedir?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Distribütör Nasıl Olunur?
Günümüzde işlerini büyütüp büyük sermayelere ulaşan insanların, bu noktalara nasıl geldiğini merak ediyor musunuz? Tabi ki distribütör olarak. İlk başlarda bu yöntemi kullanarak hem kendini geliştiren hem de bulundukları sektör içerisinde deneyim ve bilgi birikimi sağlayarak zamanla birçok insanın kendini bir adım daha öne attığını biliyoruz. İşte bu noktada distribütörlük hakkında gereken bütün bilgilere ihtiyacınız olacak. Hadi gelin birlikte incelemeye başlayalım.
Distribütör Nedir?
Önce kısa bir özet vermek gerekirse, distribütör imalatçıdan ürünü alır ve hedef pazara satar. Nasıl yani? İmalatçılar genellikle yoğun bir sektör çalışması içerisinde oldukları için ürünlerini satamaz ya da satacak zaman bulamazlar. Bu noktada distribütörler devreye girer ve onların yerine ürün satışı yaparak iki tarafında kazanmasına imkan sağlarlar. İsterse distribütör direkt olarak son kişiye satış yapabilir, isterse bunu aracı dükkanlara satarak devam ettirebilir. Önemli olan ürünü almak ve satışını yapmak.
Distribütör Ne İş Yapar?
Distribütörlük yapan bir kişi ya da herhangi bir şirket, ürünü imalatçısından alır ve son tüketiciye kadar satar. İster bunu tek seferde yapar isterse bunu perakende olarak devam ettirebilir. Tercih tamamen o kişiye aittir.
Bu süreçleri örnekle açıklamak gerekirse:
- Üretici bir parfüm üretir.
- Distribütör, parfümü direkt olarak birine satabilir ya da kendi dükkanında satışa çıkarır.
- Ya da bu parfümleri başka dükkanlara satabilir.
Distribütör Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Aslında işin gerçeği bunun için herhangi bir eğitim olmaması. Asıl eğitim bence edinilen ve edinilecek olan deneyim ve çalışma azmidir. Distribütör olarak çalışmaya devam etmek istiyorsanız, sizin için biraz ticaret bilgisi ve doğru adımları nerelerde atmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak yeterli olacaktır. Eğitim gerekmiyor diyoruz ancak, yine de asla eğitim almayın demiyoruz. Kendinizi tam anlamıyla hazır hissetmek istiyorsanız eğer, uygun eğitimleri alabilir ve kariyer hayatınıza bu şekilde başlayabilirsiniz. Hangi alanlarda eğitim alabilirim diye düşünüyorsanız eğer eğitim, finans, ekonomi, ticaret gibi ana konular üzerinde gerekli eğitimleri almayı tercih edebilirsiniz.
Distribütörün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bir markanın, bir şirketin ya da bir ürünün distribütörlüğünü üstlenen bir kişinin görev ve sorumlulukları kısa ve öz bir şekilde aşağıdaki gibidir.
- Satış ve pazarlama,
- Lojistik, dağıtım, ulaşım,
- Ekip çalışması,
- Ürün stoklama ve depolama konusunda gerekli çalışmalar,
Aşağıda bu başlıkların her birisini daha detaylıca inceleyeceğiz:
Satış ve Pazarlama
Distribütörün asıl amacı yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi ürünün tedarikçisinden tüketicisine ulaştırılmasıdır. Bu konuda asıl görevli olan ve bütün sorumlulukları sizin üstleneceğiniz distribütörlük satış yapma konusunda ve ikna kabiliyeti açısından yeterli derecede bilgi ve deneyim istemektedir.
Lojistik, Dağıtım ve Ulaşım
Bu başlık sizin kilit noktanızdır. Ürünleri almaya karar verdiğiniz andan müşteriye sattığınız ana kadar olan ulaşım, dağıtım gibi bütün konularla sizin ilgilenmeniz gerekmektedir. Bu anlamda sorun yaşadığınız taktirde bütün işleriniz sekteye uğrayabilir. O yüzden bu konuda daha önceden planlı ve programlı çalışmalı, sizin kilit noktanız bu olduğunu unutmamalısınız.
Ekip Çalışması
Evet belki ilk başlarda bu işi sadece tek başınıza halledebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak belirli bir zaman sonra bunun mümkün olmadığını anlayacaksınız. Sizin için yeterli olabilecek bir ekip oluşturmalı ve bu ekibi her noktada görevlendirmelisiniz.
Ürün Depolama
Satışını yaptığınız ürünlerin depolamasının ve elinizde ihtiyaç halinde bulundurmanızın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ürün stoğu yapmalı ve bu ürünleri güvenli bir şekilde koruyabilecek bir depo oluşturmalısınız.