Son zamanlarda “Türkiye’de Tropikal Meyve Üretimi” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Tropikal Meyve Üretmek
Son zamanlarda kazançlı işler arasında adını sıkça duyduğumuz tropikal meyve yetiştiriciliği, girişimcilerin oldukça dikkatini çekmeye başladı. İnsanların bu alana olan ilgisi sektörün ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Tropikal meyvelere olan ilginin girişimcileri beraberinde harekete geçirdiğini görmekteyiz. Ülkemizin sınırları içerisinde yaklaşık olarak 4 bin hektar tropikal meyve üretildiği, uzmanlarımız tarafından açıklanmıştır.
Üretilen binlerce hektar içerisinde en çok tercih edilen meyvelerin ise;
- Altın çilek,
- Pepino,
- Papaya,
- Avokado,
- Ananas,
Mango gibi meyvelerden oluştuğu belirtiliyor. Belirttiğimiz tropikal meyvelerin ülke sınırları içerisinde yetiştirilen 26 çeşit meyvenin içerisinde sadece birkaçıdır. Tropikal meyveler genel olarak sıcak iklim bölgelerimizden dışarıya gönderilmeye devam etmektedir. Fakat birçoğu hala ülkemize dış bölgelerden gelmektedir. Ülkemizdeki girişimciler ve yatırımcılar sayesinde, sıcak iklim bölgelerimizde tropikal meyve yetiştirebilmek için hala sağlam adımlar atılmaya devam ediyor ve bu sayede ülke içerisindeki kalkınma hareketimiz sürdürülebilir hale gelmeye devam ediyor. Bu meyvelerin üretimi daha çok turizm bölgelerinde ve sıcak alanlarda yapılmaktadır. Otellerde ve lüks restoranlarda sunulan bu tropikal meyvelere, manavlardan ve marketlerden kolaylıkla ulaşabiliyoruz.
Hangi İllerde Tropik Meyve Üretilebilir?
Ülke sınırlarımız içerisinde en çok bilinen ve tüketilen 2 tür tropikal meyve vardır, muz ve kivi. Yetiştirilen muzun aslında geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Girişimcilerin bu sektöre girmeden önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle üretmek istediği meyve için lokasyon araştırması yapılması gerekmektedir. Kişilerin ürettikleri meyveleri pazarda satışa sunabilmesi için daha öncesinde bu iş alanında faaliyet göstermiş insanların bilgi ve deneyimlerine başvurulması gerekir. Önemli olan rekabet sağlamak değil, lezzetli ve tercih edilebilir tropikal meyvelerin üretimini sağlamaktır.
Ülkemizde tropikal meyvelerin üretiminin çok yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye’de yaklaşık olarak 4 bin hektarlık alanda tropikal meyve üretilmektedir. Öncelikle bu işe başlamak isteyen insanların, hangi tür tropikal meyveyi yetiştirip, daha kolay nasıl ihraç edilebilir bunu araştırıp buna göre öncelik vermesi gerekmektedir. Öyle tropikal meyve üretiminde uzman kişilerin araştırma yapıp analiz ettiği bir ihraç ve üretim oranının olmadığını biliyoruz. Fakat ağırlıklı olarak Mersin ve Antalya şehirlerimizde daha doğrusu sıcak iklim bölgelerinde sürekli bir şekilde insanların bu meyveleri tükettiğini görmekteyiz.
Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen bu tropikal meyveler hakkında uzmanlar tarafından incelemeler yapıldığını ve bu sektörde en çok tercih edilen ürünlerin başında pepino, altın çilek gibi ürünlerin önde geldiğini görmekteyiz. Bu ürünlerin Pazar bulma konusunda bir sınır çizgisinin olmadığını fark etmek” oldukça kolay. Üretim yapacak kişilerin ise Pazar araştırması yaparak hangi ürünlerin daha çok tercih edildiğini ve tüketildiğini araştırması gerektiğini belirtiyoruz.
Bazı uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, muz ve kivi haricinde üretilen tropikal meyvelerin daha çok tanınması ve tüketilmesi için biraz zaman gerektiği söylenmektedir. Çünkü tropik meyve üretiminin normal meyvelerden daha az olması, satış yapma ve kar elde etme açısından daha yavaş olduğu bilinmekte. Öncelikle insanların bu konuda bilgi sahibi olması ve ona göre planlar oluşturması gerekiyor. Ülkemiz içerisinde tropikal meyvelerin son zamanlarda Pazar tezgahlarında daha çok ilgi görmeye başlaması ve insanların satın almaya başlaması, girişimciler için bir umut ışığı oluşturuyor diyebiliriz.
Fakat insanlar bu sektöre yatırım yapmak ve devamlılığı sağlamak adına kararlı bir şekilde çalışmak istiyorlarsa öncelikle lokasyona çok dikkat etmeleri gerekecektir. Çünkü en çok sahil kasabalarında dikkat çeken tropik meyve, iklimlere göre yapılan üretimin fazlalığı ile orantılı olarak kazanç sağlama konusunda oldukça avantajlı görünüyor.
Tropikal Meyve Üretimi İçin Ne kadar Sermaye Gerekir?
Öncelikle en başta şunu söylemeliyiz ki, üretim yapabilmek için gereken sermayeyi etkileyen birçok unsur bulunmakta. Tropikal meyvelerin hem ağaç türü hem bitki türü olarak oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Genel olarak incelememiz gerekirse, tropikal meyve fidelerinin 15 ile 20 TL arası bir fiyatta olduğu bilinmekte. Ülke sınırlarımız içinde bir dekar alana ise yaklaşık olarak 20 adet ağaç dikme şansınız bulunmakta. Ancak sadece fide maliyetleri ülkemiz içerisinde 400 TL civarı bir rakam ile satılmaktadır. Diğer bitki türlerinin fide fiyatları ise 0,5 TL ile 1 TL arası değişiklik göstermektedir. Ne kadar çok fide ekmek istediğinize ve üretmek istediğiniz meyve türlerine göre ihtiyaç duyabileceğiniz alan değişiklik gösterebilir.
Oluşabilecek bu durumlardan sonra, girişimcinin ekmek istediği fide ve türler elbette size maliyet olarak geri yansıyacaktır. Öncelikle altın çilek gibi en çok tercih edilen meyve türlerini ekmek isteyen girişimcinin 3.500TL gibi rakamlara kendini hazırlaması gerekmektedir. Fejeyo meyvesi için ise 6.000 TL, pepino için 500 TL gibi rakamlar sizin başlangıçta harcamanız gereken maliyetler olacaktır. Tropikal meyve üretimi yapmak istiyorsanız eğer, Pazar alanında en çok satılan ve sokakta yürüyen insanların en çok yemek istediği meyve türlerini tercih etmelisiniz.