Son zamanlarda birçok kişi “Benzin İstasyonu Nasıl Açılır?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Akaryakıt İstasyonu Açmak
Türkiye’de 24 milyon civarında kayıtlı araç olduğunu düşündüğümüzde, günümüzdeki en karlı işlerden biri petrol istasyonu açmaktır. Bir petrol istasyonu açmak, size daha fazla sorumluluk düşüyor demektir. Ayrıca petrol istasyonu açarken daha dikkatli ve özenli olmalısınız Bir petrol istasyonu kurulumunda önemli olan sermayeniz ve açmak istediğiniz mekandır. Gerekli izinler alındıktan itibaren işletmenizi devam ettirebilir ve yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Petrol İstasyonu Açmak Mantıklı Mı?
Yeni bir iş kurmadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Bu da bir işletme kurmaya yeterli olup olmadığınız, sorumluluk alabilme gücünüz ve pratik hamle yapan bir deneyiminizin olmasıdır. Bir işletmeyi yönetmek sadece satış yapıp para kazanma anlamına gelmeyecektir. İşletmenin yürütülmesi, personel idare etme, kar zarar kontrolü sağlayabilme, büyüme stratejileri gibi birçok noktaya hakim olmalısınız. Mesele sadece işletme açmak değildir.
Bu durumda, hangi işe başlarsanız başlayın, eğitimini almalı ve kendinizi hazır hale getirmelisiniz. Bunun için isterseniz eğer, açtığınız istasyona yönetici olarak birini koyabilirsiniz. Ancak, yine de işinizin başında olmalı ve bütün her şeyin gözetim altında olduğuna emin olmalısınız. Petrol istasyonu açarken, bir muhasebeci, avukat ve denetleyici olarak insanlarla anlaşmalı ve çalışmalısınız.
Petrol İstasyonu Açmak için Yapılması Gerekenler
Petrol istasyonu açmak, tamamen titizlikle planlanmalı ve uygulanmalıdır. Karlı bir iş sektörüdür ve oluşturduğunuz planlarınıza sadık kaldığınız sürece kolay kolay zarar etmeyeceğiniz bir iş modelidir.
Nasıl Açacağınıza Karar Vermek
Bir iş sahibi olabilmeniz için 3 yol vardır;
- İşi sıfırdan başlatmak,
- Satın almak,
- Bayilik fırsatlarını gözden geçirmek,
Bir işi sıfırdan kurmanız, diğer seçeneklere göre daha maliyetli olacaktır. Hazır ve kurulu bir işi satın almak sizin için daha avantajlıdır. İşi sıfırdan kurmanız için; uygun bir arazı bulmalı, tesisin sıfırdan inşa edilmesi, teçhizat ve ekipmanların sıfır bir şekilde alınması, tesis içerisindeki marketin yapılması, çevre düzenlemesi, deneyimli personel bulmak ve işe almak, çalışılacak olan markayla anlaşmak gibi birçok detay vardır ve bu eminim okurken bile size fazla gelmiştir.
İşi satın almak, hazır bir işi satın almak demektir. Bunun için iş yerini devredecek kişileri bulmalı, satılık ilanlarına bakmalı ve size en uygun olanına karar vermelisiniz. Satın almak istediğiniz işi öncelikle yakından görmelisiniz, finansal kaynakları incelemeli, aylık ve yıllık karları kontrol etmelisiniz.
Bayilik sistemi, en çok tercih edilen sistemlerin başında gelmektedir ve petrol istasyonu açacak olan kişiler daha çok bu yolu seçmektedir. Bayilik sisteminin size sağladığı birçok avantaj vardır ve baktığımız zaman sıfırdan iş kurmanın aslında daha maliyetli olacağı anlaşılmaktadır.
Sermaye Bulmak
Bir petrol istasyonu kurmak istiyorsanız, sermayenizin 2.000.000TL – 10.000.000TL arasında olması gerekmektedir. Sermayeniz eğer yeterliyse, fazladan kaynaklara ihtiyaç duymayacaksınız demektir. Ancak sermayeniz eksik kalıyorsa bankadan kredi alabilir ya da melek yatırımcı bulabilirsiniz. Son olarak ailenizden birilerinin yardımını isteyebilir ve ilk adımı atabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz fiyat; arsanın ücreti, yatırım maliyetler, kurulum maliyetleri, bayilik ücreti, dekorasyon masrafları, ana ekipmanlar vb. olarak düşünülmüştür. Bulunduğunuz şehir ve bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
İş Planı Hazırlamak
Sermaye bulmaya başlamadan önce, işletmenizi açmak için ne kadar bir paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Hazırlayacağınız iş planınız doğrultusunda hem ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını, hem işletmenizin işleyişi hakkında bilgi sahibi olacaksınız. İş planınız sadece kurulum aşamasında değil, işleyiş sırasında da sizin yol haritanız olacaktır ve ilerdeki süreçlerde finansal bir arayış içine girdiğinizde, işletmenizin tanıtımını daha kolay bir şekilde yapmış olacaksınız. Elbette iş planınızı belirli zaman aralıklarıyla güncellemeniz gerekmektedir.
Rakip Analizi Yapmak
Rekabet her zaman iyidir, sizi canlı tutar. Ama ölçüyü kaçırmamalısınız. Eğer petrol istasyonu kurmak istediğiniz bölgede sizin gibi birçok istasyon varsa, burada açmak yerine daha sakin ve istasyonun az olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni istasyon sahiplerinin siz işletmenizi kurmadan önce çoktan müşterileri kendine çekmiş, bağlamış olmalarıdır. Ayrıca rakiplerinizin sayısı ne kadar fazlaysa, iş hacminiz o kadar düşmeye mahkumdur. Bu yüzden, istasyonunuzu kurmak istediğiniz yeri çok iyi araştırmalısınız. Bulunduğunuz bölgedeki istasyonları inceleyin. Araç giriş çıkışlarını, verdikleri ek hizmetler, yaptıkları kampanyalar olabilir. En çok hangi yakıt kullanılıyorsa, sizin de o yakıtı satmanız gerekmektedir.
Lokasyon
Bütün iş sektörlerinde olduğu gibi lokasyon, açacağınız istasyon içinde son derece önemlidir. Bir petrol istasyonu açma, bulunduğunuz lokasyon açısından şunları gerektirecektir. Tesisi kuracağınız kısım tamamen tarım arazisi olmamalıdır. Eğer arazi tarım arazisi ise bu noktada orada açmaktan vazgeçmelisiniz.
- Bölünmüş-bölünmemiş yolun 50 metre içerisinde,
- Diğer bir petrol istasyonu ile şehir içi yolda 1 kilometre,
- Şehirlerarası yolda ise, iki istasyon arasında 10 kilometre aralık bulunması gereklidir.
Yakıt için Franchise Anlaşmaları
İstasyonunuzda satış yapabilmek için akaryakıt gereklidir. Bunun için akaryakıt satan kişiler ile görüşme sağlamalısınız. Kendi temin ettiğiniz yakıtınızın haricinde başka firmaların yakıtlarını da satabilirsiniz. Müşterilerinizin tercihlerine göre hareket etmeyi unutmayın. Sonuç olarak kendinize en uygun firmayı bulun ve anlaşma sağlayın. Lakin ülkemizde bulunan petrol şirketleri, buna çok sıcak bakmamaktadır. Örneğin; herhangi bir markanın yetkisini aldıysanız, istasyonunuz içerisinde başka firmanın ya da kişinin yakıtını satamazsınız.
Personel Bulma
İyi yetiştirilmiş ve eğitimli personeller sizin can damarınız olacaktır, çünkü yakıtınızı araçlara onlar dolduracaktır. Dünya da var olmuş en kaliteli yakıtı satsanız bile, güler yüzlü, deneyimli bir personeliniz yoksa kesinlikle iş yapamazsınız. Personelinizin araçlara dolum yapacakları makineleri iyi bilmeleri gerekmektedir. Yapılan en ufak bir yanlış işlem, maddi zararlara ve müşterileriniz ile hukuki yollarda karşılaşmanıza sebep olacaktır.
Pompa elemanları, market , kasiyer, müdür, akaryakıt uzmanı ve güvenlik görevlisi bulundurmanız sizin için yeterli olacaktır. Bu kişiler, siz iş ilanı verdiğiniz taktirde, istasyonunuzda çalışmak için başvuruda bulunacaktır. Ayrıca bu süre zarfında, bayiliğini aldığınız firma tarafından personellerinizin eğitim görmesi gerekmektedir.
Ruhsat ve İzinlerin Alınması
Akaryakıt istasyonu açabilmeniz için alanınızın 1.600 metrekare olması gerekmektedir. Uygun bir arsa bulduğunuz zaman, tesis kurma ve inşaat gibi önemli izinleri almalı ve inşaat bittiği zaman iskan belgenizi almalısınız. İşyeri için ruhsat aldıktan sonra, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na lisans başvurusu yapmanız gerekecek. Bunun sonucunda da sizin için bir çalışma izni oluşturulacak. Gerekli izinleri eksiksiz bir şekilde tamamladığınız sürece, istasyonunuzu çalıştırabilirsiniz. Ancak aksi bir durumda cezai işlemle karşılaşabilirsiniz.
Hırsızlığa Karşı Önlem Almak
Televizyonlarda hırsızlık olaylarını oldukça sık duymaya başladık. Bunlar ya akaryakıt üzerinden ya da market üzerinden gerçekleşmektedir. Bunun olmasını engellemek için, çalışanlarınızın güvenliği sağlamak adına adımlar atmalısınız. İstasyon içerisinde güvenlik kamerası bulundurmalı ve bir güvenlik görevlisi çalıştırmalısınız.
Müşteri Memnuniyeti
Müşterileri kendinize çekmek için ve onların istasyonunuzdan memnuniyetle ayrılmaları için özen göstermeli ve onların seveceği tarzda düzenlemeler getirmelisiniz. Örneğin açılış yaptığınız günden itibaren insanlar depo doldurulmasını beklerken ücretsiz çay içebilmeli ya da aracını o an ücretsiz bir şekilde yıkayabilmeli.
Ayrıca pek çok istasyonun asıl sorunlarından biri tuvaletlerin temizlenmiyor olmasıdır. Tuvaletleri daha modern ve şık yapmanız, tesisin içerisinde insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği shop market bulundurmanız, gelen müşterilerinizin memnuniyeti olmasına imkan sağlayacaktır.
Her memnun ayrılan müşteri, size daha fazla geri dönüş demektir.
Reklâm, Tanıtım ve Açılış
El ilanları ve tanıtım amaçlı broşürler bastırın. İlgi çekici afişleriniz ile birlikte balonlarla süslemeler yapın. Açılıştan önce, hatta işletmenizi çalıştırırken bile reklam çalışmalarına devam etmelisiniz. Kendinizi ne kadar çok gösterir ve tanıtırsanız, işletmenizin açılışı bir o kadar görkemli ve kalabalık olur. Bunun için bir organizasyon şirketi ile anlaşabilir ve açılışınızın eğlenceli, güzel geçmesini sağlayabilirsiniz.