Sanal gerçeklik üzerine ilk adım 3D gözlükler ile atılmıştı. Sinemada gittiğimiz herhangi bir filmde üzerimize doğru fırlatılan bir cisim olduğunu sanıyorduk. Herhangi bir yere asılan bir taş sanki bize doğru geliyormuş gibi hissediyorduk. Bir filmde koşmakta olan atlar resmen üzerimize doğru koşmaktaydı. Bunları gördükçe ‘sanki’ ve ‘adeta’ ile başlayan cümleler oldukça arttı. Bu duruma artırılmış gerçeklik denmektedir. Başka bir ifade ile sanal gerçeklik simülasyonu da denmektedir. Simülasyon terimi ortaya Fransız filozof olan Jean Baudrillard tarafından olumsuz olarak atılmıştır.
Bu terim anlamı gerçeğe yakın olan, gerçeğin yerini tutan, gerçekliğin yerini dolduran gibi ifadelerle ortada gerçekliğin veya gerçeğin yansımalarının kalmaması durumunu ifade eder. Fransız filozofa göre bu kavram oldukça tehlikeli bir virüs gibi görülmektedir. Dünyadaki birbirinden yetenekli mühendis ve yazılımcılar ile çalışan büyük firmalar, bu simülasyonun olumlu yönlerini baz alarak çalışmalar başlattı ve bu alanda gelişmeler sağlandı.
Günümüzde sıkıcı hayatlarımızı renklendirmek ve kısa bir anda olsa farklı bir yerde olmamızı sağlayan sanal gerçeklik gözlükleri, birçok özellikleriyle bize fayda sağlamaktadır. Daha önce çok gözlüğü kullanmak isteyenler cihazın üzerindeki bazı tuşlara basmaları gerekiyordu ancak şimdi uzaktan kumanda ile kontrol edebilmektedirler. Bu ürünlerin son çıkanlarında ise ‘Reçine Lens’ adı verilen ürün kullanılmaktadır.
Buna benzer ürünlerin ilk kullanıldığında birçok şikayetler alındı. Bazı kullanıcıların gözlerinde kurumalar ve kızarmalar meydana geldi. Bu durumu fark eden üreticiler daha sağlıklı ve kaliteli ürünler üretmeye başladılar. Bu denli fazla ve yeni özelliklerin bu simülasyon cihazlarında kullanılabiliyor olması yaygınlaşmanın kanıtıdır. Bir ürünün çeşitliliği ve özelliği ne kadar fazlaysa popülerliği de o kadar fazladır. Uzak değil yakın gelecekteki en önemli icatlardan biri olarak kabul edilmektedir. Arttırılmış gerçeklik ile bu sanal gözlükler dünyanın değil dünyaların kapılarını halka açmıştır.
Sanal Gerçeklik Her Evde Bulunacak mı?
Biraz eskiye gidersek radyoların sonrasında televizyonların ve bilgisayarların yavaş yavaş her eve girdiğin gibi sanal gerçeklik de her eve girecektir. Bu çizelgenin 4 sırasında sanal gerçeklik yer almaktadır. Her eve girmesinde bir sürü sebep vardır. Günümüz çağı bir teknoloji çağıdır ve bu çağı sanal gerçeklik oldukça doldurmaktadır. Herhangi bir hareketlilik, çeşitlilik olmayan sıkıcı hayatlarımızda herhangi bir adrenalin yaşamadan kendi iç dünyalarımızı kapanıyoruz. Sanal gerçeklik ile gerçekmiş gibi olan ama aynı zamanda olmayan bir dünyaya gireceğiz.
Birçok düşünür tarafından eğer hissediliyorsa gerçektir ifadesi tam olarak yerine alacak. Bu düşünce ile üretilmiş olan bu gözlükler günümüzün en yaygın hastalığı olan sıkıcılıktan bizi kurtaracak. Sıkıcı hayatlarımızın yerini çeşitli heyecanlar ve maceralar alacak. Sıradan ve dramatik olan hayatımız aksiyonlu ve bol maceralı bir hal alacak. Bu anlattıklarımız bu gözlüklerin özellikleri ve bize vaat ettikleridir. Bu bahsedilen ürünler hayatımıza 20 yıl veya 30 yıl belki de daha yakın bir zamanda hayatımıza girecek. Emin olunan tek şey her evde bulunacağıdır.
Bekleme Süresinin Yavaş Olma Nedeni
Bu sanal gerçeklik ürünleri hayatımıza 2000’li yıllarda girdi. İlk olarak televizyonda haberleri yapıldı. Çeşitli yerlerde testler uygulandı. Sinema dünyasında ve oyun dünyasında insanlara sunuldu. Fakat yayılma süresi oldukça yavaşladı. Bu duruma birçok neden sebep olmuştur. Sanal gerçeklik ürünleri teknolojide oldukça sık gelişen ürünlerdir. Ne kadar çok gelişim olsa da aksamaları da çoktur. Bunların başında göz hastalıkları ve göz hastalıklarından kaynaklı beyin hasarları ortaya çıktı. Günümüzde ise çok daha özellikli ve kullanışlı ürünler satılmaktadır.
Sanal Gerçeklik Piyasaları
Kullanım kolaylığı sağlayan sanal gerçeklik ürünleri, piyasalarda yeni gelişimleri ile oldukça fazla çalkalandı. Sanal gerçeklik ürünlerini taleplerin artması ile piyasalar daha da çok hareketlenecektir. Her zaman olduğu gibi bu ürünlerin de satışının artması için her teknolojik ürün gibi standart hale gelmesi gerekmektedir. Bu bağlamda gerçekliği artıracak teknik gelişmeler hala devam etmektedir. Her yıl bu ürünleri olan ilgi ve talep artmaktadır. Türkiye’de ise bu durum yeni olarak başlamaktadır.
Sanal Gerçeklik Karlı mı?
Sanal gerçeklikte ürünlerin üretimi, pazarlanması, satışı, dağıtımı, reklamı gibi her şeyi oldukça karlıdır. Sadece belirli bir kesim için değil çeşitli kurum ve kuruluşlar içinde ilgi duyan bu ürünler sadece eğlence ve oyun için değil eğitim içinde kullanılabilir. Bu ürünlere artan talebin olması kar oranını da arttırmaktadır.
İnternet Üzerinden Sanal Gerçeklik Ürünü Satılılırmı?
Sana gerçeklik ürünü satışı yapan birçok internet sitesi mevcuttur. Siz de bir internet sitesi ile anlaşabilir veya bir site kurarak satış yapabilirsiniz. Yurt dışından bir firma ile anlaşabilir, yurt içinde satışını yapabilirsiniz. Bu ve buna benzer birçok yöntem bulunmaktadır.