Balık tutarak nasıl para kazanılır sorusu son zamanlarda merak edilmeye başlandı. Türkiye’nin denize kıyısı olan hemen hemen her yerde balıkçılık amatörce ya da profesyonel bir şekilde yapılmaktadır. Kültürümüzde balık çok önemli bir yere sahiptir. Eğer balıkçılık yapmayı düşünüyorsanız, ilk olarak amatörce başlayıp sonra profesyonelleşebilirsiniz. Ayrıca balıkçılık yaparken para kazanmanız da mümkün. Şimdi gelelim amatör balıkçılık ve profesyonel balıkçılık arasındaki farklara;
Amatör Balıkçılık Nedir?
Eğer sizler bu aktiviteyi hafta sonunuzu değerlendirmek için, güzel vakit geçirip huzur bulmak için yapmayı düşünüyorsanız bu amatör balıkçılığa girmektedir. Yani herhangi bir para kazanma düşünceniz yoksa bunu sadece hobi olarak gerçekleştirebilirsiniz. En sık örneklerine İstanbul Eminönü veya Üsküdar’da karşılaşabiliriz.
İnsanlar neden amatör balıkçılığı tercih eder?
Şehrin kalabalığından uzaklaşıp, kendini doğanın ve denizin kollarına bırakmak isteyen, bir yandan dinlenirken bir yandan da spor amacıyla yapılan bir aktivitedir. Siz de bu Hatice’nin şeyi yapmak isterseniz sabırlı bir ruh halinde olmanız gerekmektedir. Balıkçılığın psikolojide de yeri önemlidir. Birçok psikolog hastalarını tedavi etmek amacıyla balık tutmalarını önermektedir.
Genellikle 50 yaş üstü kişilerin tercih ettiği bu aktivite bir nevi emeklilik mesleğidir. Bu kişiler sabahın erken saatlerinde oltalarını hazırlayıp yola koyulurlar. Ruhu dinlendirdiği gibi balık tutmak isteyen insanların bir amacının da olduğunu görebiliriz.
Türk kültüründe balık çok tercih edilen ve sevilen bir yemektir. Birçok tarifle farklı tatlarla balık yemek tercih edilir. Örneğin kızartma veya buğulama gibi Hepimizin bildiği gibi Karadeniz bölgesinde balık denilince akan sular durur. Hemen hemen her yemekte balığın olduğuna şahit olabiliriz.
Dediğimiz gibi amatör balıkçılık, bir kazanç elde etmeksizin yapılmaktadır. Eğer kazanç elde etmek istiyorsanız bunun yasal prosedürleri olmaktadır. Herkes balık tutup bunu kazanç haline getiremez. Bunu bir spor gibi de anlatmış olsak balık tutmak bir av olduğu için birçok kuralı mevcuttur. Amatörce balık tutmak isterseniz amatör balıkçılık belgesi olması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olmak için gerekenler;
- Kimlik fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- İkametgah
- Bu belge için talep edilen bir ücret
Amatörce de olsa balıkçılık yapmak isteyenler bu belgeleri almak zorundadır. Bu belgeler olmadan balık tutan kişiler yasaların önünde suçludur. Listelediğimiz belgelerle tarım müdürlüğüne başvurduğunuzda yaklaşık bir ay içerisinde belgenizi alabilirsiniz. Amacı balık tutup satmak ya da bir dükkan açmak isteyenler için farklı farklı belgeler olması zorunludur. Balık tutmaya hem hobi hem de ticaret için yapanlar olduğundan bu kargaşanın önüne geçilmesi amacıyla amatör balıkçıların tuttuğu balıkları satması yasalar tarafından yasaklanmıştır.
Tüm şartlar yerine gelse de balıkçılık mesleği bazen kazançlı bazen de risk faktörü yüksek bir meslektir. Hadi gelin hep birlikte balıkçılık mesleğinin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyelim. Olumlu yanlarından biri ülkemizde balık çok fazla tercih edildiğinden dolayı, yani Türk mutfağında balığın yerinin farklı olmasından kaynaklı olarak ticari açıdan güzel bir satış ürünüdür. Bu sebepten dolayı balıkçılık kazancı güzel olan bir meslektir.
olumsuz yanlarından biri ise uzun yıllardır denizlerde balık miktarının gitgide azalmasıdır. Yasal olmayan yollarla kaçak bir şekilde avlanmadan dolayı denizlerdeki balık oranı gün geçtikçe azaldığı görülmektedir. Bu şekilde kontrolsüz bir şekilde avlanma yapılırsa önümüzdeki yıllar içerisinde ülkemizde balıkla ilgili büyük sıkıntılar yaşanabilir.
Örnek verecek olursak; Balıkçılığı hobi olarak kullanan kişi sayısı arttığından dolayı Karadeniz Bölgesi’nde 161 çeşit balık türü bulunan popülasyonda şu an sadece 59 balık türü mevcuttur. İster profesyonel ister amatör bir şekilde balık tutmak isteyenlerin uyması gereken kurallar vardır.
Tüp gaz veya elektrik akımı içeren yöntemlerle balık tutmak isteyenler büyük cezalar ödemek zorunda kalabilir. Tırıvırı yani paraşüt olarak bildiğimiz balık tutma aracı hem balık avlarken yasaklanmış hem de üretimi durdurulmuştur. Balık tutmak için uyuşturucu etkileri bulunan maddeler ya da patlamaya sebep olan madde kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. Bazı balık türleri avlanma yapmak için tamamen yasaktır. Örneğin yunus, fok, deniz kaplumbağası gibi.
Bu yasaklara uyulmadığı takdirde doğanın düzeni altüst olması olağandır. Yasalar tarafından bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Günümüzde bazı meslekler nasıl günden güne popülerleşiyor ise balıkçılık mesleği de uyulmayan kurallardan dolayı gelecekte yapılamayacak meslekler arasına girmeye adaydır. Balıkçılık mesleğinin yok olmaması için profesyonel veya amatörce de olsa balık tutmak isteyenlerin kurallara uyması gerekmektedir.
Bizden size naçizane bir tavsiye; Bilinçsizce sahil kıyılarında boş boş olta sallayıp balık tutmak yerine hem doğanın dengesini bozmayacak hem de daha fazla kazançlar elde edebileceğiniz hobiler bulabilirsiniz.