Züccaciye dediğimizde aklımıza cam, porselen gibi ürünlerin birleşmesiyle oluşturulan bir malzeme gelmektedir. Ancak günümüz çerçevesinde tencere, barçak, çatal bıçak gibi mutfak ürünlerine denmektedir. Bu işletmeyi kurmak günümüzde insanları kazanç bakımından memnun etmektedir. Kadınların bu yer konusunda alışveriş yapması erkeklere nazaran daha yüksektir. Kar marjı yüksek olduğu için bu sektöre giren insanların para kazanmama olasılığı çok düşüktür.
Züccaciye Dükkanı Açmak İçin Gerekenler?
Bu sektörde girişimcilik yapmak istiyorsunuz fakat endişeleriniz varsa bu yeterli bilgiye sahip olmadığınızdandır. Evet, bu konuda yalnız değilsiniz. Hangi sektör olursa olsun yeterli bilginiz yoksa bu korku içinizde hep olacaktır. Bu durum tüm sektörlerde geçerlidir. Ancak işin içine girdiğin andan itibaren her şeyin bu kadar zor olmadığını görüyorsunuz.
Züccaciye Dükkanı Açmak
Öncelikle işletmenizi kurmadan önce sizin için önemli olan unsur sermayeniz olacaktır. Çoğu kişi sizi büyümüş ve markalaşmış mağazalarla kıyaslayacaktır. Bunu önemsemeyin. Önemli olan sizin öznel oluşunuz olacaktır.
Toparlamak gerekirse açacağınız iş yerinin boyutu, yapısı, dekoru gibi unsurların yapımı sizin sermayeniz ile olacaktır. Hatta tercih ettiğiniz semt bile bunun etkeni olacaktır. Tercih ettiğiniz semt konseptinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
İstanbul’da Beşiktaş gibi bir semtte mağaza açmanız çeyizlik ürünlerinizi satmanıza yaramayacaktır. Fakat öğrenci sirkülasyonu fazla olacağından ufak tefek mutfak gereçleri satabileceksiniz. Evlilik ve yuva kurma isteği olan insanların yaşadığı semtlere baktığımızda ise çeyizlik ürün satışınız ve kar oranınız kesin olarak artış gösterecektir.
İşletmenizin kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan biri ise toptancı seçiminiz olacaktır. Semt tercihiniz ne olursa olsun toptancınız sizin ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını doğru zamanda doğru fiyatla karşılamak zorundadır.
Züccaciye Dükkanı Nasıl Açılır?
Her iş girişiminde olduğu üzere öncelikle sermayenizi belirlemelisiniz. Sermaye her zaman adım attırıcı bir unsurdur. Belirlediğiniz sermaye ile dükkanınızın konsepti, dekoru gibi bir çok unsuru belirleyebileceksiniz. Unutmayın ki sermayeniz ne kadar fazla ise potansiyelinizde o kadar artacaktır.
Sermaye miktarı konusunda karar verdikten sonra yapmanız gereken dükkan aramak olacaktır. Ara sokaklarda ya da kenar kısımlarda dükkan kurmayı aklınıza getirmeyin. Site kurulumu olan yerlerden uzak durun. Bu tarz mekanlarda alışverişler AVM gibi yerlerden yapılmaktadır. Yapmanız gereken avm’nin uzak olduğu, yürüme oranlarının fazla olduğu işlek, akıcı caddeleri tercih etmenizdir.
Dükkan kiralama işleminden sonra yapmanız gereken vergi levhası almak olacaktır. Bir muhasebeci ile anlaşıp bu konuda yardım alabilirsiniz. Vergi levhanızı aldıktan sonra yapacağınız alışverişleriniz de fatura alabilirsiniz. İşletmeniz için gerekli tadilat ve dekor çalışmalarına başlayabilirsiniz. Raf yapımı için dekorasyoncularla görüşebilirsiniz. Onlar ihtiyacınız doğrultusunda isteklerinizi karşılayacaktır. Bazen rakip firmaları da inceleyebilirsiniz.
Rafları bitirdikten sonra banko, kasa gibi yerlerin düzenlemesini yapabilirsiniz. Anlaşma sağladığınız toptancı ile görüşüp ürünlerinizi dizmeye başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi kayıt altına alarak işlemlerinizde daha hızlı olabilirsiniz.
Sıra geldi yapacağınız açılışa. İlk gün yapacağınız açılış çok önemli olacaktır. Dikkat çekmelisiniz. Müşterilerinizin ilk zamanlar size yoğun ilgi göstermesi moral açısından size iyi gelecektir. Bundan dolayı ilk günlerinizde zarar düzeyinizin en düşük olacağı derecede indirimler yaparak müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz. İşletmenizi kurmuş oldunuz. Bundan sonraki süreç güler yüzlü ve kaliteli hizmet vererek ilerlemeniz olacaktır.
Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti
Ortalama bir düzeyde Züccaciye Dükkanı kurmanın maliyeti 200.000TL olarak düşünülebilir. Son zamanlarda artış gösteren fiyatlar maliyetinizin yükselmesine sebep olabilir. Para kazanmak istiyorsanız işletmenizde çeşitliliğe önem vermelisiniz.
Basit bir tavanın 70TL gibi bir maliyeti olduğunu düşündüğümüzde, 200 Bin TL’lik bütçe size iyimser gelebilir. Bu tarz bir işletme kurmak için ayıracağınız sermayenin üst limiti yoktur. AVM gibi kısımlarda 3 Milyon TL gibi bir rakama dahi kurabilirsiniz.
Züccaciye Dükkanı Ne Kadar Kazandırır?
Bu tarz işletmelerin ortalama kar marjı %50-%200 arasındadır. Bu nedenle sektörde devam eden kişiler 2. Dükkanlarını açmaktadırlar. Bunun için öncelikle rekabetten uzak ve özgün olmalısınız. Planlı devam ettiğiniz sürece aylık 20.000TL civarında kar elde edebilirsiniz. Yani 20.000TL aslında en düşük kar oranıdır. Satacağınız ürünlerin kar yüzdesi oldukça yüksektir. Firmalardan kar iskontosu almayı da unutmamalısınız.
Tabi burada söz konusu kar yapmak değil, akıcı bir iş yürütmenizin olmasıdır. Bundan dolayı sadece dükkan içi değil, internet üzerinden de satışlar yapmalısınız. Bir çok dükkan Trendyol gibi mağazalar üzerinden ürün satışı da yapmaktadır. Sizde sosyal medya üzerinde yerinizi alıp geniş müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.
Toptan Züccaciye Malzemeleri Nereden Alınır?
İstanbul içerisinde, istoç, esen yurt gibi yerlerden toptancılara ulaşabilir ve ürün alabilirsiniz. Özellikle toptancı konusunda istoç sizin işinize daha çok yarayacaktır. Eğer İstanbul dışındaysanız, ilk açılış esnasında toptancı araştırmasına girerek bulunduğunuz yerde size uygun yerlerle görüşme sağlayabilirsiniz.
Züccaciye Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler
- 2 Adet Vesikalık,
- Kira Kontratı,
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
- SGK Giriş Bildirgesi,
- Faaliyet Belgesi,
- Tapu Fotokopisi,
- Adli Sicil Kaydı,
- İtfaiye Uygunluk Raporu,
- İş Yeri Açılış Formu,
- Mesken Krokisi,
Bu sektörde sermayenin sizin için ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Büyük işletme küçük işletmeyi yer. Büyük mağazaların olduğu yerlerden ve yeni işletmeniz üzerinden rekabet yapmaktan kaçınınız. Güleryüz ve kaliteli ürünler ile müşterilerinizi sabit tutmaya ya da büyümenize önem vermelisiniz. Toptancı seçiminiz ve aldığınız ürünlerin fiyat karşılaştırmasını yapmayı unutmayınız. Vergi ödemeleriniz konusunda oldukça dikkatli olun, eksik evrak ya da ödemeler konusunda takibi elden bırakmayın.