Üzüm mevsiminin yaklaşması ile beraber pek çok kişi üzüm türlerini merak etmeye başlamıştır. Üzüm türleri pek çok çeşide ayrılmaktadır. Bu yanımızda sizlere bu üzüm türlerinin neler olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağım. İşte en çok tercih edilen üzüm türleri.
Üzüm Çeşitleri Nelerdir?
Üzümün pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere en çok tercih edilen 10 üzüm türünü detaylı bir şekilde vereceğim.
Yalova İncisi
Temmuz ayına girildikten sonra olgunlaşmaya başlayan Yalova incisinin salkımları orta büyüklüktedir. Bunu yanı sıra içerisinde 3 tane çekirdeği olan ve ülkemizde sıklık ile görülen üzüm çeşitlerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra pek çok şehirde sıklık ile tercih edilmektedir.
Pembe Gemre
Pembe bir renge sahip olan bu üzüm çeşidi hassas bir üzümdür. Eylül ayında olgunlaşan pembe Gemre Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bir üzüm çeşididir.
Cardinal
Temmuz ayında Ağustos ayına kadar olgunlaşan bu meyve mor üzüm grubunda yer almaktadır. Ağustos ayında olgunlaşması bitip hasata hazır hale gelmektedir.
Supraone
Çekirdeksiz üzüm olarak da bilinen supraone üzümü Ağustos saniyesinde olgunlaşır. Bununla birlikte üzüm taneleri dolgun ve yuvarlaktır.
Trakya İlkeren
Mor üzümler grubunda yer alan Trakya ilkeren’in yuvarlak taneleri ve karışık dallara sahip bir üzüm çeşididir. Bundan dolayı budanma işlemi yapılırken mutlaka dikkatli ve yavaş yapılması gerekmektedir. Bu üzüm türünün en önemli özelliği ise çok kısa bir sürede olgunlaşıp taze kalmasıdır.
Barnova Misketi
Aroması yoğun olan bir üzüm türü olduğundan dolayı üzüm şırası yapımında tercih edildiği bilinmektedir. Mor renkli üzüm grubundadır.
Merlot
Merlot, rengi ile kendini hayran bırakan üzüm türlerinden bir tanesidir. Ana vatanı Fransa olarak bilinen ve Mavi’den siyaha doğru çalan bir rengi olduğundan dolayı pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1890 yılından sonra üretilmeye başlanmıştır. Bu üzüm türünün en önemli özelliği ise şaraplık üzüm olmasıdır.
Hamburg Misketi
Aroması olan bir diğer üzüm türü de Hamburg misketidir. Hamburg misketi üzüm şırası yapımında sıklık ile kullanılmaktadır.
Mevlana
Ağustos ayında olgunlaşan üzüm türlerinden bir tanesi de Mevlana’dır. Etli, uzun taneleri ve sarı ile iş arasında bir renge sahip olan Mevlana üzümü sofralarda sıklık ile tüketilmektedir. Çardak sistemini kullanarak bu meyveyi daha verimli bir hale getirebilirsiniz.
Kabarcık
Dolgun ve yumuşak bir yapıda olan kabarcık üzümü genellikle Güneydoğu Anadolu ve Gaziantep tarafında yetiştirilmektedir. Bununla birlikte pekmezlik üzüm olarak da kullanılabilir. Kabarcık üzümünün rengi ise açık Kahve’dir.
Sultaniye Üzümü
Tanelerinin yuvarlak şeklini andırması ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Çok hoş bir şekli ve tadı olduğundan dolayı pek çok yerde rahatlık ile bulabilirsiniz. Ağustos ayında olgunlaşmaya başlana bu meyve, eylül ayının gelmesi ile beraber hasata hazır hale gelmektedir. Bunun yanı sıra kurutmalık üzüm olarak da kullanılır. Salkımları ise normal sıklıkta olsa bile orta iriliğe sahip bir çeşittir. Yeşil ile sarı arasında bir renge sahip olan sultaniye üzümü ince kabukludur.
Şıralık özelliklerine sahip bir üzümdür. Sultaniye üzümü verim açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğundan dolayı sofralarda sıklık ile görebiliriz. Bunun asıl sebebi ise, içinde bulunan besin değerlerinin oldukça zengin olmasından kaynaklanır. Bununla birlikte tadının da güzel olmasından dolayı pek çok manav ve pazarlarda rahatlık ile bulabileceğiniz üzüm çeşitleri arasındadır.
Üzüm Ne Zaman Hasat Edilir?
Üzüm, Güney yarım kürede mart ile ağustos aylarında hasat edilirken, kuzey yarım kürede kasım ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bu yıl boyunca gelen sıcaklık ve üzümlerin türüne göre bazı değişikler gösterebilmektedir. Üzümün ne zaman yetişeceğinin tam olarak belli olmamasının sebebi ise başlıca şu şekildedir;
- Toprağın türü
- Hava şartları
- Doğru bakım
- Sulama
- Üzümün çeşidi
Gibi konulardan dolayı ne zaman hasata hazır hale geleceği tam olarak bilinmemektedir.