Diyetin bilinmeyen zararlarını bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde vereceğim. Hemen herkesin uyguladığı bir hızlı yağ yakımı sağlayan diyetler vardır. Fakat bu diyetler ne kadar sağlıklı orası bilinmemektedir. Çok fazla kalori yakımı sağlayan diyetler de ki en büyük sorun çok hızlı bir şekilde kilonun kaybedilmesi ile beraber gelen kaslarda ki doku kayıplarıdır. Kol kası ya da bacak kası gelmemeli hemen akla. Kalp kası da vücudumuzun en önemli kas kütlesinden birisidir.
Kas kütlesinin veya hacminin bozulması veya zarar görmesi, kalp de dahil diğer tüm organlarda hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Yine hızlı kilo kaybı sağlayan uyguladığımız diyetler safra kesinde taş oluşumuna yol açar. Düşük enerji ile direncimiz de düşüşe geçer. Direnç düşüklüğü demek vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması anlamına gelir. Dış etkenlere ve hastalıklara, virüslere, mikroplara karşı vücudun savunma mekanizması çöker.
Zararlardan birisi ise enfeksiyon kapma ihtimalini arttırır. Basit bir grip gibi hastalık da bile yatak döşek oluruz. İyileşme süreci uzar ve sürekli haşlanma eğilimine kapılırız. Vücut iskelet ve kas sistemi ile ayakta durmaktadır. Bu sebeple kemikler nasıl önem arz ediyorsa, kaslarda o derece önemlidir. Bu diyetleri uygulayan kişilerde ki problemler bunlarla da sınırlı değildir.
Bunun yanı sıra sürekli bir yorgunluk hissi, hareketlerde ki azalmalar, halsizlikler ve bunun gibi durumlar meydana gelir. Yaşamda ki kaliteniz düşüşe geçer. Kas dokusu vücudun sürekli enerji harcadığı bir yerdir. Bu dokuların kaybolması ile vücut sistemi bozulur, yavaşlar. Metabolizma düşer ve kaybetmek istenilen kilolar kısa süre içinde geri alınır.
Verilmek istenen hızlı kilo kısa sürede geri döner ancak kas doku kayıpları o kadar kolay geri kazanılmaz. Hızlı kilo vermek için uygulanan diyet programları, uzun vadede kalıcılık sağlamaz. Bu diyetler yüksek protein içerdiği için yeni problemler meydana getirir.
Böbrekler yorgun düşer, idrarda ki kalsiyum atılımı artar ve böylece kemiklerin sağlıkları da bozulur. Vücut için yetersiz diyet posa alımı ile kabızlık da başlar ve ince ya da kalın bağırsak kanserine neden olabilir.
Diyetin Faydaları Nelerdir?
Diyet yapmak kişinin ruh halini dengeler. Depresyonu engeller. Kişinin kendine güvenini arttırır. Sindirim sistemi düzenler. Eklemlerde ki ağrıları giderir. Fiziksel güç artış gösterir. Kan şekerini dengeler. Diyabetin gelişmesini engeller. Kalp hastalıklarının ve felcin engellenmesini sağlar. Uykuyu düzenler ve akciğer fonksiyonlarını dengeler. Adet düzensizliğini önler.
Yaralanmalara karşı savunma mekanizması düzenler. Yaşam kalitenizi arttırır. Sağlığa yönelik harcamamalarınızı azaltır ve ilaç tüketimini azaltmanıza fayda sağlar. Diyet hayatımız da basit gözüken bir yere sahip olabilir ancak durum hiç de öyle değildir. Bu nedenle uyguladığımız diyet programlarına dikkat etmeli ve mutlaka uzman desteği almalıyız. Hızlı kilo kaybı için sağlığımızdan olmak istemeyiz. Yavaş ve kesin olan her zaman en iyisidir.
Kilo Verin
Diyetin Bilinmeyen Zararlarından bir diğer madde kilo vermedir. Diyet programları veya uygulanan diyetler kişilere özeldir. Her kişinin uygulayacağı diyet türü farklıdır. Kişiden kişiye değişir. Bunun planlanması, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulmak için kulaktan duyma ya da kendinize göre diyet planı hazırlamak yerine, kesinlikle uzman desteği almanız gereklidir. Diyetisyenlere giderek size uygun olan diyet programını kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
Sağlıklı bir şekilde kilo verme hızı da net olarak söylemek mümkün olmasa da, ortalama olarak 1 ayda 2 ve 4 kilo olarak söylenebilir. Diyet programı uygulanırken bunu geçici bir şey olarak düşünmeyin. Vücudu yormadan yavaş yavaş alıştırarak bir yaşam biçimine dönüştüreceksiniz. Beslenme alışkanlığı kazanmak için zaman gereklidir.
Bunu uygularsanız bu diyetten hem verim sağlar hem de uzun vadede başarınızı devam ettirirsiniz. Kişiye uygun sağlıklı bir diyet beslenme çizelgesinde kişinin günlük ihtiyacı göz önünde bulundurulur. Günlük alması gereken karbonhidrat, yağ ve protein dengesi kişinin biyokimyasal yapısı ve yaşam tarzı göz önüne alınarak düzenlenmeli. Vücudun yeterli miktarda mineral ve vitamin alması sağlanmalı.
Kişinin her gün tüketmiş olduğu besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketim yapması aynı zamanda fiziksel aktivitelerini artırmalı, su tüketimini de ihmal etmemelidir. Böylece yavaş yavaş uygulanan diyet ile vücudun sağlığı korunmuş olur.