Son yılların en çok tüketilen kabuklu meyvelerden birisi olan Antep fıstığının faydaları merak edilmeye başlamıştır. Günlük vücudun alması gereken vitamin, mineral ve yağların belirli bir kısmını karşıladığından dolayı sıklık ile tercih edilmektedir. Hamile kadınlardan tutun tüm insanların tüketebileceği kabuklu kuruyemişlerden birisi de Antep fıstığıdır. Bu yazımızda sizlere Antep fıstığının faydalarını, zararlarını, hamile kadınların kullanıp kullanamayacağı, ülkemizin hangi bölgelerinde yetiştiğini, besin değerini ve kalbe olan etkisinin neler olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağım. İşte Antep fıstığının faydaları ve zararları.
Antep Fıstığı Hamileyken Tüketilir mi?
Hamile kadınlar tarafından sıklık ile sorulardan bir tanesi de “hamileyken Antep fıstığı yenir mi” sorudur. Antep fıstığının hamile kadınlara her hangi bir zararı bulunmamaktadır. Bunun aksine içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde hem bebeğe hem de annenin sağlığını olumlu yönde etkiler. Bunun yanında düzenli Antep fıstığı tüketen annelerde hem bebeğin hem de kendilerinin enfeksiyonlara karşı koruduğu görülmüştür. Bununla birlikte Antep fıstığının içinde bulunan bakır sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sentezi sağlandığı görülmüştür. Son olarak annenin ve bebeğin bağışıklarının güçlendiği görülmüştür. Fakat sizlere vereceğim en iyi tavsiye, hem kendiniz hem de bebeğiniz için Antep fıstığı tüketmeden önce doktorunuza danışmanız çok iyi olacaktır. Doktorunuz onay verdikten sonra rahatlık ile Antep fıstığı tüketebilirsiniz.
Antep Fıstığının Kalbe Etkisi
Kroner kalp hastalıklarına sahip olan kişilerin semptomlarının azaldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra pek çok uzman tarafından açıklanan bilgilere göre kanda bulunan kötü kolesterolü düşürdüğü görülmüştür. Kısaca Antep fıstığı kalbi koruyan meyvelerden bir tanesidir.
Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Antep fıstığı sağlık açısından çeşitli faydaları bulunmaktadır. Pek çok beslenme uzmanı tarafından sıklık ile önerilen meyvelerden birisi haline gelmiştir. Antep fıstığının faydaları başlıca şu şekildedir;
- Kan şekerinin düşmesini sağlar.
- Ani enerji düşüklüğü için etkili meyvelerden bir tanesidir.
- Şekeri düşen kişiler tarafından tüketilebilir.
- Kalbin daha iyi çalışmasına yardımcı olarak çeşitli hastalıklara karşı korur.
- Akciğerde bulunan iltihapların temizlenmesini sağlar.
- Göğsü yumuşatarak oluşan ağrıları hafifletme etkisi vardır.
- Antep fıstığı B6 vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu sayede birçok kanser türünü engeller.
- Enfeksiyon oluşumuna karşı etkilidir.
- İçerisinde bulunan bol antioksidan sayesinde oluşabilecek hastalıkların önüne geçer. Özellikle yaşlılık föneminde oluşan hastalıklara karşı etkili olduğu bilinmektedir.
- Lif oranı yüksek bir meyvedir. Bu sayede kandaki şeker miktarının dengelenmesini sağlar.
- Düzenli Antep fıstığı tüketen kişilerde insülin direncini düşürebilir.
- Vücutta bulunan basıncın düşmesini sağlar.
- Felç riskini azaltır.
- Bol miktarda B vitamini bulunur.
- Sindirim sistemini rahatlatarak aha iyi çalışmasını sağlar.
- E vitamini açısından zengindir. Bu sayede böbrekte oluşan kumun dökülmesi konusunda yardımcı olur.
- C vitamini açısından zengin bir kabuklu meyvedir.
- İnme riskini düşürür.
- Hücre hasarların önüne geçmenizde etkilidir. Bunu asıl sebebi ise içinde bulunan zeaksantin ve lutein gibi antioksidanlardır.
- Yaşlanmanın sebep olduğu göre sorunların önüne geçer.
- Bağırsak florasını koruma etkisi vardır.
- Hazımsızlığa karşı iyi gelir.
- Şişkinliğe karşı etkili bir kabuklu meyvedir.
- Midedeki asit oranını korur.
- Vücudun kolesterol seviyesini düşürme etkisi vardır.
Antep fıstığının faydaları başlıca bu şekildedir.
Antep Fıstığının Zararları Nelerdir?
Antep fıstığının direk olarak zararı bulunmamaktadır. Fakat aşırı Antep fıstığı tüketildiği zaman kilo artışına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra yağ değerlerini yükselterek karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Bununla birlikte yüzünüzde sivilcelere sebep olabilir.
Antep Fıstığı Besin Değeri
100 gram Antep fıstığı 562 kcal kaloriye denk gelmektedir. Antep fıstığının içinde bulunan vitamin ve mineraller şu şekildedir;
- Protein
- Sodyum
- Lif
- Karbonhidrat
- Kalsiyum
- Potasyum
- A vitamini
- C vitamini
- Demir
- Yağ
- B vitamini
- E vitamini
Antep fıstığının içinde bulunan mineral, vitamin ve yağlar başlıca bu şekildedir.