Yaz aylarının yaklaşması ile beraber pek çok kişi ahududunun faydalarını merak etmeye başladı. İnsan sağlığı için çok önemli bir rol oynayan ahududunun birçok faydası bulunmaktadır. Yaz aylarının en popüler meyvelerinden birisi olduğundan dolayı insanlar tarafından sıklık ile tercih edilmektedir. Bunun yanında tatlılarda ve pastalarda da bu meyvenin kullanıldığı görülmektedir. Hem lezzet açısından hem de görünüm açısından çok önemli bir yere sahip olan bu meyvenin bilinen en büyük faydası bağışıklık sistemini koruyarak çok daha iyi çalışmasına yardımcı olmasıdır. Bunun gibi birçok faydası olan bu meyvenin faydalarının neler olduğunu, zararlarını, besin değerini, ne zaman yetiştiğini ve ahududu ile böğürtlen arasındaki farkın neler olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağım. İşte ahududunun faydaları ve zararları.
Ahududunun Faydaları Nelerdir?
Ahududunun faydaları son zamanlarda sıklık ile merak edilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemini koruma etkisinden dolayı sıklık ile tercih edilmektedir. Sizlerde pastalarda, keklerde, kurabiyelerde veya çiğ olarak bu meyveyi tüketebilirsiniz. Ahududunun Faydaları başlıca şu şekildedir;
- 100 gram ahududu yaklaşık olarak 6 gram lif içermektedir. Bu sayede günlük alınması gereken lif ihtiyacının belirli bir kısmını karşılar.
- Kilo vermenizi asğlar.
- Diyet yapanlar için abartılmadığı sürece tüketilebilir.
- Şeker miktarı düşük bir meyvedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Antioksidan açısından zengin bir meyvedir.
- Dolaşım sistemini destekler.
- Kalorisi birçok meyveye oranla daha düşüktür.
- Kalp hastalığına yakalanmaya müsait olan kişiler düzenli olarak ahududu tükettiği zaman, kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
- Göz sağlığı için ideal meyvelerden bir tanesidir.
- C vitamini bakımından zengindir.
- Kalp atışının düzenlenmesini sağlar.
- İçinde bulunan potasyum sayesinde kalp krizi riskini azaltır.
- Demir, magnezyum ve bakır açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bilindiği gibi bu mineraller kırmızı kan hücresi üretiminde önemli bir yere sahiptir.
- Tokluk hissi verir.
- A vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bu sayede göz sağlığı gibi pek çok rahatsızlığı önler.
- Göz ağrılarını engelleme özelliği bulunur.
- Bulunduğumuz dönemin en ciddi hastalıklarından biriside kanserdir. Kansere karşı savaşarak vücudu koruma özelliği vardır. Bunun yanı sıra içinde bulunan antioksidan sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir.
- Kemiklerin yenilenmesini ve güçlenmesini sağlar. Bu sayede daha sağlam bir iskelet sistemine sahip olabilirsiniz.
- Cildinizde bulunan bozuk dokuları onarır.
- Kan damalarının yenilenmesini sağlar.
Ahududunun faydaları başlıca bu şekildedir.
Ahududunun Zararları Nelerdir?
Her meyvede olduğu gibi ahududunun da zararları bulunmaktadır. Özellikle fazla tüketildiği zaman çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bu yüzden ahududu tüketimine her meyvede olduğu gibi dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra ahududunun içinde bulunan her hangi bir maddeye alerjisi olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez. Bu meyveye alerjisi olmasına rağmen tüketen kişilerde nefes almakta zorlanma, dudaklarda şişme, kızarıklık ve dilin şişmesi gibi sorunlara sebep olabilirsiniz. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız en yakın sağlık kuruşuna gitmeniz gerekmektedir.
Böğürtlen İle Ahududu Arasındaki Fark
Görünüşü bakımından birbirlerine benzeyen böğürtlen ve ahududuyu birçok kişi karıştırmaktadır. Bu 2 meyve arasında olan en büyük fark ahududunun içi boş olan bir çekirdeğe sahip olurken, böğürtlende beyaz ve yeşil bir çekirdek bulunur. Bunun yanı sıra böğürtlenin gövdeye bağlı olduğunu gördüğünüz zaman aralarındaki farkı anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ahududu daha yumuşak bir meyvedir.
Ahududu Ne Zaman Yetişir?
Ahududu ılıman iklim bölgelerinde yetişen bir meyve olarak bilinse de, bazı ahududu çeşitlerinin sıcak iklimde yetiştiği bilinir. Kış ayının şiddetli geçen soğuklarına karşı direnç göstermektedir. Özellikle -20 ile -25 dereceye kadar dayanabilme özelliği bulunmaktadır. Ahududunun olgunlaşıp hasat edilmeye hazır hale geldiği zamanlar haziran ve ağustos aylarıdır.
Ahududu Nerelerde Kullanılır?
Çiğ olarak da tüketebileceğiniz bu meyveni kullanım alanı fazladır. İçinde bulunan besin değerleri açısından zengin olduğundan dolayı sıklık ile tercih edilir. Ahududu genel olarak pastalarda ve tatlılarda kullanılmaktadır. Hem lezzet açısından, hem de görünüm açısından çok önemli bir yere sahiptir.
Ahududu Besin Değeri
Rengi ve kokusu ile kendine hayran bırakan 1 orta porsiyon ahududu 52 kaloridir. Bu meyvenin besin değeri ise;
- 1,20 gram protein
- 0,65 gram yağ
- 6,50 gram lif
- 151 miligram potasyum
- 40 miligram kalsiyum
- 26,20 miligram C vitamini
- 11,94 gram karbonhidrat
- 1 miligram sodyum
- 33 Uİ A vitamini
- 0,69 miligram demir
Ahududunun besin değeri başlıca bu şekildedir.