Son zamanlarda kayısının faydaları en çok merak edilen konulardan birisi haline gelmiştir. Hem sağlık açısından hem de içerisinde bulunan vitaminler sayesinde vücudumuza almamız gereken pek çok besini karşılaması ile bilinmektedir. Hem kuru hem de yaş olarak tüketilebildiğinden dolayı dünya çapında tüketilen meyvelerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Diyet yapan kişiler tarafından olmazsa olmaz meyvelerden bir tanesi olarak da bilinmektedir. Bunun asıl sebebi ise hem kalori açısından hem de besin değeri açısından çok yüksek olmamasıdır. Bunun yanı sıra diyet yapan kişiler tatlı yemek istediklerinde maalesef tüketememektedirler. Fakat diyetisyenler tarafından tatlı krizi durumunda kayısı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kısaca diyet yapıyorsanız ve canınız tatlı istiyorsa, düzenli bir şekilde kayısı tüketerek bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Kayısının yanı sıra çekirdeğinin dahi pek çok faydası bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere kayısının faydalarını, ne zaman yetiştiğini, besin değerini ve zararlarının neler olduğunu detaylı bir şekilde vereceğim.
Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?
İlkbahar ayında çiçek açmaya başlayan kayısı ağacı, genellikle haziran veya temmuz ayında hasat edilmektedir. Fakat ilkbahar mevsiminden sonraki dönem bitmeden önce hasat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra geçmişten bu yana pek çok hastalığın tedavisinde kullanılarak Türkiye mutfağında olduğu gibi dünya mutfağında da yerini almıştır. Son olarak eğer hasat zamanından önce toplanırsa ağızda ekşi bir tat bırakmaktadır. Fakat zaman geçtikçe olgunlaşmaya başlayarak ağızda güzel bir tat bırakmaktadır.
Kayısı İle Ne Yapılır?
Kayısı ile yapılan en önemli tatlılar sırası ile kayısı reçeli ve kayısı hoşafıdır. Kaysı çekirdeğinin bilinen faydalarından bir tanesi de kuruyemiş olarak tüketilebilmesidir. Fakat unutmayın ki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi, aşırı kayısı tüketimi de sizlere sadece zarar verecektir. Özellikle bağırsak florasın gibi pek çok sağlık sorunlarına sebep olmamak için tüketmiş olduğunuz kayısı miktarını dengeli bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
Kayısı Besin ve Kalori Değeri
Kayısının içerisinde pek çok besin bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kalori açısından da düşük bir meyvedir. İşte kayısının besin ve kalori değeri başlıca şu şekildedir;
- Kalsiyum yönünden zenginidir
- Magnezyum içerir
- Demir içerir
- Lif açısından zengindir
- 100 gram kayısının içerisinde yaklaşık olarak 1,5 gram protein bulunur
- 100 gram kayısının içerisinde yaklaşık olarak 50 kaloridir
- C vitamini bulunur
- A, B6 ve E vitamini açısından zengindir
- K vitamini içerir
Kayısının besin değerleri başlıca bu şekildedir.
Kayısının Faydaları Nelerdir?
Kayısının bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle içinde bulunan vitaminler ve kalori açısında düşük olması sebebi ile diyet yapan kişiler tarafından sıklık ile kullanılmaktadır. Şimdi gelin kayısının faydalarının ne olduğunu tek tek anlatalım.
A Vitamini Bulunur
kayısının faydalarının en önemli sebeplerinden birisi ise A vitamini açısından zengin olmasıdır. Göz sağlığına çok iyi gelerek görme hassasiyetini arttırması ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli göz hastalıklarına yakalanma riskinin de önüne geçmektedir.
İltihabı Engeller
Kayısının içerisinde bulunan çekirdeği sayesinde çeşitli iltihapları önlemede yardımcı olmaktadır. Bunun yanında içinde bulunan beta-kriptoksin sayesinde vücutta oluşabilecek olan inflamatauarlara karşı etki göstermektedir.
Kemik Gelişimini Destekler
Kayısının faydalarından en önemlileri arasında kemik gelişimine olan etkisi de bulunmaktadır. İçerisinde bulunan çeşitli mineral ve vitaminler sayesinde kemik gelişimini olumlu yönde desteklemektedir. Kayısının içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde kemikleri güçlendirerek kemik erimesi gibi sorunların önüne geçmenizi sağlar.
Ağız Kokusunu Engeller
Özellikle mideden kaynaklanan ağız kokusu sorunların önüne geçmek istiyorsanız düzenli kayısı tüketebilirsiniz. Bunun yanında ağızın içinde oluşan yaraların iyileşmesinde yardımcı olmaktadır.
Kayısının Zararları Nelerdir?
Kayısının bilinen pek çok faydasının yanı sıra zararları da bulunmaktadır. Bilinen en büyük zararı ise kayısının çok yenmesi durumunda oluşan bağırsaklar üzerinden kabızlık sorunları yaratmaktadır. Yanı aşırı kayısı tüketim durumunda ishal gibi pek çok soruna sebep olabilmektedir.