Son zamanlarda pek çok işletme tarafından finansal tabloların özellikleri merak edilmeye başlanmıştır. İşletmelerin yanı sıra iş ve çıkar ilişkileri için hakkında pek çok bilgi gerekmektedir. Her kullanıcıdan farklı farklı veri toplamak çok zor bir hale gelip imkansızlaşmaktadır. Bu yüzden müşteri veya kullanıcıların ihtiyaçlarına göre çeşitli finansal tablolar hazırlanır. Gelin şimdi daha fazla sözü uzatmadan bu tabloların neler olduğunu sizlere detaylı bir şekilde anlatalım.
Finansal Tablolar Nedir?
Finansal toplaları kısaca açıklamamız gerekirse, işletmelerin müşteri veya kullanıcılardan teker teker bilgi toparlaması zor olduğundan dolayı ortaya çıkan tablolardır. İşletmenin finansal durumunu, finansal yönünü ve faaliyet durumu etkilerine bağlı olarak hazırlanmaktadır. İşletmenin gelişip gelişmediğini de bu tablolar sayesinde belirlenebilmektedir.
Bunların yanı sıra geleceğe yönelik pek çok tahminde bulunmasında dolayı sıklık ile tercih edilmektedir. Fakat unutmayın ki finansal tablolar geleceğe göre yapıldığı zaman kesinlik taşımamaktadır. Genel olarak belirli dönemlerde hazırlandığından dolayı kesin sonuç göstermemektedir. Bunun yanı sıra finansal tablolarda pek çok mali durumu ve faaliyet sonuçlarını etkileyen faktörleri gösterilmemektedir.
Bütün bunların yanında personellerin durumu, iş yeri seçimi, işletme yönetimi ve işletmenin saygınlığı gibi faktörlerin maddi olarak değerlendirilmesi finansal tablolarda mümkün değildir. Fakat Finansal tablolarda pek çok özellik değerlendirilmektedir. Bu özellikler başlıca şu şekildedir;
- Maliyet bedeline bakılır
- İşletmenin mevcut bilançosunda bulunan varlıklara bakılır
- Kredi veren yerler ile ilgili karar alınmasında yardımcı olur
- Yatırımcılar ile ilgili durumlarda karar alınmasını sağlar
- Gelecekte oluşabilecek yatırımlarda yardımcı olur
- Varlıkların değişikliği gibi konularda bilgi sağlar
Kaynaklar konusunda bilgi sağlayarak işletmenin gelişimine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bu tablolar sayesinde işletmenizi çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilir hem de oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Genel olarak bu tabloların özelliği bu şekildedir. Eğer sizde işletmenize bu tablolardan oluşturmak istiyorsanız mutlaka özgün, kolay, anlaşılır ve sade olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim. Aksi taktirde tablolara baktığınız zaman pek bir şey anlayamaz ve işletmenizin gelişimi açısından pek çok zorluk ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü finansal tablolara baktığınız zaman işletmenizin anlık veya gelecekteki potansiyeline bakabilirsiniz. Bu sayede işletmenizde bir sorun varsa düzeltmeye çalışabilir ve çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilirsiniz. Şimdi gelin çoğunuzun aklında bulunan temel finansal tabloların neler olduğunu detaylı bir şekilde anlatalım
Temel Finansal Tablolar Nelerdir?
Temel finansal tablolar genel olarak 2 ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler başlıca bilanço ve gelir tablosudur. Gelin şimdi bilanço ve gelir tablonun neler olduğunu anlatalım.
Bilanço
Her hangi bir işletmenin belirlenen tarihte varlıkların ve kaynakların sağlandığı tablolara denilmektedir. Bilançonun en çok çalışan yerleri ise, varlıkları çok hızlı bir şekilde paraya dönüştürme hızına göre belirlenir. Pasif yani çok daha az işleyen bilançolar ise, kaynakların en kısa süreden en uz süreye bağlı olarak sıralanmaktadır.
Gelir Tablosu
Bir mali tablo olan gelir tablosu başlıca tanımı, işletmenin belirlenen dönemlerinde elde etmiş oldukları kar’ın yanı sıra maliyet ve giderlerin hesaplandığı tablodur. Yani bir işletmede oluşan tüm kar, zarar, maliyet ve giderlerin hesaplanmasının tablo haline getirilmesine gelir tablosu denilmektedir. Bunun asıl amacı ise işletmenin anlık gelişim potansiyellerini belirlemektedir. Bunun yanı sıra işletmenin gelişiminde olumsuz etki edecek faktörlerin önüne en kısa sürede geçilmesini sağlamaktadır. Bu tablolarda ise genel olarak gösterilen türler başlıca şu şekildedir;
- Hizmet
- Faiz
- Kira
- Hizmet
- Hasılat
- Giderler
- Zarar
Gibi pek çok konuyu ele alınan tablo türüdür. Bu tablo türlerinde işletmenize ait pek çok konuyu ele alarak gelişimini hızlandırmaktadır.