Son zamanlarda vergi sorumlusunun kimler olduğu sorusu pek çok kişi tarafından sıklık ile sorulmaya başlanmıştır. Bu yazımızda sizlere vergi sorumlularının kimler olduğunu, verginin ne olduğunu, vergi türlerinin ne olduğun, vergi sorumluların ne iş yaptıklarını ve kimlere denildiğini sırası ile anlatacağım. Bilindiği gibi her ülke finansal durumunu kalkındırıp refah seviyesini yükseltmek için vergi toplamaktadır. Fakat pek çok kişi vergi sorumluların kimler olduğu öğrenmek istemektedir. Vergi toplayan kişiler ülkemizde sıklık ile rastlanan işlerden birsi olarak bilinmektedir. Daha fazla sözü uzatmadan bu işi yapan kişilerin kimler olduğunu ve ne iş yaptıklarını anlatmaya başlayalım.
Vergi Sorumlusu Kimdir?
Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de halkın refah seviyesini yükseltmek için vergi toplamaktadır. Fakat bu vergileri toplayan özel meslek gurubu bulunmaktadır. Vergi sorumlusu olan kişilerin üzerlerine düşen parayı vermek için vergi dairesine gitmektedir. Vergi dairesine vergi vermek için giden kişilerden vergi alan meslek gurubuna denilmektedir. Kısaca vergi dairesinde alacaklardan para toplayan (vergi) meslek gurubuna denilir. Ülkemizde sıklık ile karşılaştığımız vergi toplayan kişiler, toplamış oldukları vergilerin hesaplarını çıkartarak gerekli kurumlara bildirmek zorundadır. Eğer zimmete para geçirme gibi bir olay olduğu zaman ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Fakat pek çok kişinin aklında bu meslek gurubunun ne işe yaptığı merak edilmektedir. Gelin şimdi bu meslek gurubunun ne iş yaptığını anlatmaya başlayalım.
Vergi Sorumlusu Ne İş Yapar?
Her ülkede olduğu gibi vergi mükellefi olan kişiler üzerlerine düşen vergiyi ödemek zorundadır. Vergileri vermedikleri durumunda devlet tarafından yaptırım uygulanabilir. Genel olarak ilk başta uyarı verilmektedir. Eğer verilen uyarıya uyulmazsa maddi cezalar uygulanmaktadır. Son olarak vergilerini hala ödememeleri durumunda hapis cezası ile karşıya gelebilirler.
Kısaca vergi mükellefi olan kişiler vergi dairelerine ödemeleri gereken tutarı ödemeleri gerekmektedir. Vergi mükelleflerinin ödemeleri gereken maddi tutarı toplayan kişilere vergi sorumlusu denilmektedir. Eğer sizlerde vergi mükellefiyseniz üzerinize düşen vergilerinizi düzenli bir şekilde ödemenizi tavsiye ederim. Aksi taktirde Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yaptırım uygulayabilirsiniz.
Eğer üzerinize her hangi bir mal varlığı varsa ve verginizi ödemiyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından el koyulabilir. Fakat bunun için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu yüzden sizlere vereceğim en iyi tavsiye vergilerinizi düzenli bir şekilde ödemeniz olacaktır. Peki verginin ne demek olduğunu pek çok kişi biliyor olsa da hukuksal karşılığını maalesef bilmemektedir. Gelin verginin ne demek olduğunu ve çeşitlerinin neler olduğunu kısaca anlatalım.
Vergi Nedir?
Devletin kurum ve kişilerden belirli düzeylerde aldıkları kamusal hizmetlerin karşılığı olarak alınan ücrete denilmektedir. Fakat vergi mükelleflerinin sorumlu oldukları pek çok vergi türü bulunmaktadır. Bu vergi türlerine göre ödemeleri gereken ücreti düzenli bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Kamusal hizmetlerin karşılığı olursak alınan paraya vergi denilmektedir. Fakat dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok vergi türleri bulunmaktadır. Bunun asıl sebebi ise kişilerin veya şirketlerin ödeme gücüne bağlı olmasıdır.
Vergi Çeşitleri Nelerdir?
Vergi çeşitleri kendi aralarında belirlenen kodlar ile isimlendirilmektedir. Bu türler ise başlıca bu şekildedir;
- Emlak
- Damga
- ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi
- KDV yanı Katma Değer Vergisi
- Kurumlar vergisi
- MTV yani Motorlu taşıtlar vergisi
- Gelir vergisi
Vergi çeşitleri başlıca bu şekildedir. Eğer sizlerde vergilerinizin hangi katagoriye girdiğini merak ediyorsanız E-devlet aracılığı ile bakabilirsiniz.