Pek çok kişinin güzel sanatlar denildiği zaman aklına sadece resim gelmektedir. Fakat güzel sanatlar pek çok konuyu ele alan ana konudur. Estetik açılar ile pek çok konuyu ele alan tüm sanat dallarına verilen bir addır. Terim anlamı ise genel olarak baktığımızda Fransızcadan gelen bir kelimedir. Fransızcada beauxarts anlamını taşıyan ve pek çok görsel sanatını tek bir isimde toplamasından gelmektedir. Gelin şimdi güzel sanatların ne olduğunu, ne işe yaradığını ve dallarının neler olduğunu sırası ile anlatalım.
Güzel Sanatlar Nedir?
Güzel sanatlar dediğimiz zaman pek çok kişinin aklında değişik şeyler gelmektedir. Fakat içerisinde pek çok dalı bulundurmaktadır. Bu dallar sırası ile;
- Resim
- Şiir
- Müzik
- Tiyatro
- Heykel
- Mimari
Gibi pek çok konuyu ele alan bir ana daldır. Yani güzel sanatlar her hangi bir insanda estetik açıdan beğenebileceği bir eser yaratmaya denmektedir. Günümüzde sadece resim ve heykel gibi sanatları güzel sanatlar kategorisine alan pek çok kişi bulunmaktadır. Fakat sizlere verdiğim kategoriler gibi pek çok ana konuya ayrılmaktadır.
Güzel Sanatlar Nerelerde Bulunur?
Genel olarak geçmişten günümüze kadar güzel sanatlar dediğimizde aklımıza ilk olarak kil, resim, taşa çizilen çizimler, boya ve desen gibi şeyler gelmektedir. Fakat bu sanatların sadece var olması için bir yere çizilmesi gerekmez. Akıl ve duygular ile ifade etmeden maalesef ortaya çok güzel eserler çıkmamaktadır. Eğer ortaya çok güzel eserler çıkartmak istiyorsanız aklınızı ve duygularınızı en etkili olacak şekilde kullanmanız sizlerin çok daha yararına olacaktır. Gelin şimdi bunların bölümlerinin neler olduğunu inceleyelim.
Güzel Sanatlar Bölümleri
Şimdi çoğunuzun aklına takılan bölümlerin neler olduğuna geçelim. Fakat unutmayın ki her hangi bir işi yapmadan önce zihni ve duyguları kullanmanız sizler için çok yararlı olacaktır.
Resim
Geçmişten bu yana gelen dallardan birisi resimdir. Sulu, kuru veya yağlı boyalar ile her hangi bir zeminin üzerine çizlien bir sanat dalıdır. Bu iş ile uğraşan kişilere pek çok isim veriliyor olsa da genellikle ressam denilmektedir.
Mimarlık
İnsanlık tarihinin geçmişine baktığımız zaman mimarinin olduğunu görebiliyoruz. İnsanların estetik zevklerine ve düşüncelerine göre ortaya çıkmış bir sanat dalıdır. Geçmişten bazı örnekler verecek olursam, çeşmeler, kaleler, taştan evler, tekerlekler, köprüler ve ibadet haneler gibi pek çok eser bulunmaktadır.
Edebiyat
Geçmişten bu yana dilin kelimeler ile kullanımı ifade eden bir sanattır. Dili düşünceler ile birleştirip ortaya değişik eserlerin çıkmasını sağlayan bir sanat dalıdır.
Heykel
Taş devrinden bu yana çeşitli toprak, maden, taş ve çamur gibi maddeleri kullanarak ortaya çıkarılan eserlere denir.
Musuki
Pek çok çalgıdan gelen sesleri sunma sanatıdır.
Dans
Müzikler ile yapılıp belirlenen hareketlere denmektedir. Belirlenen ritimler ile eş zamanlı olarak oynanılmasına denir.
Tiyatro
Belirlenen bir hikayenin izleyiciler karşısında oynanmasına denir. Buna örnek olarak William Shakespeare’in hamlet gibi pek çok eserini örnek olarak verebiliriz.