Zücaciye dükkanı açmak ve maliyetlerinin neler olduğunu bu yazımızda sizlere anlatacağım. Zücaciye dükkanları genellikle hepimizin bildiği gibi içerisinde cam, porselen, tabak çanak satılan yerler olarak hafızamızda yer almıştır. Artık bunun yanında sadece cam, porselen gibi şeyler değil, mutfak için gerekli olan bütün malzemeler ve hatta evimizin içerisinde ihtiyaç duyduğumuz bütün ürünlere ulaşabildiğimiz kolay ve pratik dükkanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Oturduğumuz cadde de, sokakta, AVM’de kısacası her yerde denk geldiğimiz bu dükkanlar girişimciler için son zamanlarda dikkat çeken bir iş kapısı olarak göze çarpmaktadır. Şimdi gelin hep birlikte Zücaciye Dükkanı açma konusunda bilmemiz gereken bütün detayları tek tek inceleyelim.
Zücaciye Dükkanı Açmak
Zücaciye dükkanı açmak istiyorsunuz fakat içinizde bir endişe ve korku mu var? Sakin olun. Mesele sadece zücaciye dükkanında değil bütün iş sektöründe bu korku ile karşılaşabilirsiniz. Genellikle bunun sebebi sektör hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaktır ancak bu her şeyden tamamen vazgeçeceğiniz anlamına gelmesin. Buyurun gelin bu şekilde bunların neler olduğunu beraber detaylı inceleyip devam edelim.
Elbette hangi iş olursa olsun kurulum öncesinde ilk işiniz sermaye planlaması olacaktır. Size rahatlıkla şunu söyleyebiliriz, zücaciye dükkanı açmak için çok yüksek miktarda sermayeye ihtiyaç duymayacaksınız ancak siz ne kadar büyük bir işletme istiyorsanız o kadar fazla bütçe ayırmalısınız. Yani kısaca, açacağınız dükkanın boyutundan tutun içerisindeki dekorasyona kadar bütün hususlar sermayenizin genişliğine göre şekil alacaktır.
Siz gidip İstanbul’un en lüks semtinde güzel bir çeyiz dükkanı açabilirsiniz ancak daha normal bir lokasyonda ve öğrencilerin çok daha fazla olduğu bir şehirde zücaciye dükkanı açan birinin kazancı sizinkinden 2-3 kat daha fazla olacaktır. Önemli olan lüks bir mağaza değildir, insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği sizi tercih edeceği bir dükkan açmaktır.
Dükkanınızı açtınız ve her şey tamam. Ancak toptancı konusunda daha başlamadan önce bir plan oluşturmalısınız. Acil durumlara size ürün tedariki sağlayabilecek ve ürünleri konusunda garanti verebilecek güvenilir bir toptancı ile anlaşırsanız, rahatlıkla işletmenizi yürütebilirsiniz.
Zücaciye Dükkanı Nasıl Açılır?
Yukarıda da sizlere bahsettiğimiz gibi öncelikle elinizde bu iş için ayırmış olduğunuz net bir sermaye tutarı olmalıdır. Bu sermayenize göre dükkanınızın boyutunu, iç dekorasyonunuzu ve ürün çeşitliliğinizi ayarlayacaksınız. Eğer bu konuda da net bir karara vardıysanız sıra dükkan seçmeye geliyor. Dükkanınız planlarınız dahilinde bir boyutta olmalı ve işlek bir lokasyonda olmalıdır.
İnsanlar geçerken “hadi bir girip bakalım” diyebilmeli. Elbette dükkanın içerisinde oluşturacağınız mimari dekorun da önemini vurgulamadan geçemeyiz. Ürünleriniz net bir şekilde görünmeli ve insanlar rahatlıkla dükkanın içinde hareket edebilmelidir. Dükkan kurulumu sırasında raflarınızın düzenli olmasına ve ürünlerinizin temiz ve nizami bir şekilde dizilmiş olmasına dikkat edin.
Müşterileriniz rahatlıkla ürünlere göz atabilir ve hoşuna giden bir ürünü seçip alabilir. Her şey tamam ise sıra açılış yapmaya geldi. Çok abartı ve gösterişli bir açılış yapmaktan ziyade daha naif ve eğlenceli bir açılış yaparak kendinizi bulunduğunuz lokasyonda göstermeniz gerekmektedir.
İnsanlara çeşitli yiyecek ve içecekler ikram edebilirsiniz. Böylelikle müşterileriniz onlara değer verdiğinizi hissedecek ve bir sonraki gelişlerinde mutlaka sizden alışveriş yapacaktır.
Zücaciye Dükkanı Açma Maliyeti
Ortalama bir düzeyde zücaciye dükkanı açabilmeniz için her konuda ayırmanız gereken sermaye 250.000TL civarında olacaktır. Ancak bu sermaye sizin planlarınıza ve dükkan içerisinde hedeflediğiniz ilerlemeye göre değişiklik gösterebilir. Bu noktada karar tamamı ile size ait olacaktır.
Dışarıdan baktığınızda size basit ve gereksiz gibi görünen bir tavanın bile maliyetinin 100TL olduğunu düşündüğümüzde elbette 250.000TL sizin için çok cazip gelebilir. Fakat şunu hatırlatmakta fayda var, Türkiye’de 600 ile 700 bin Türk Lirasına bile zücaciye dükkanı açılabilmektedir. Fakat bu miktar açacağınız yere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Zücaciye Dükkanı Ne Kadar Kazandırır?
Zücaciye dükkanlarının sağlamış olduğu kar marjını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu dükkanlar özellikle işlek bir yerde ve insanların kolaylıkla ulaşabileceği bir lokasyonda ise, ortalama kar marjının %100 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta bunun üstüne şunu ekleyebiliriz, zücaciye dükkanı açan kişilerin genel olarak 2 yıl içerisinde 2. Bir şubeyi açtıkları görülmektedir.
Sizlerde bu sektöre adım atmak ve iyi bir kariyer hayatı geçirmek istiyorsanız, sizlere vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda harekete geçebilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Dükkanınızı açtıktan sonra geriye yapmanız gereken tek bir şey kalmaktadır. Müşterilerinize güler yüzlü olmak.