Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler sorusu pek çok kişinin aklında dönen sorulardan biridir. İshal, dışkı içerisinde çok fazla su karışımının olmasından ötürü gerçekleşen bir durumdur. Kolon olarak tabir ettiğimiz bağırsağımızın organı, içerisine çok su aldığı zaman ishal olarak sıvı bir şekilde vücudumuzdan atılmasına neden olur. Çocuklarda ise bu durum normal insanlara kıyasla daha sık yaşanmaktadır. Eğer çocuğunuzun dışkısı gün içerisinde 2 veya 3 kez sıvı bir şekilde geliyorsa, ishal olmuş demektir.
Çocuğunuz ishal olduğunda bundan kurtulmak için birçok tedavi bulunmaktadır ancak genellikle kendi yöntemleriniz sayesinde ishalden rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Makalemiz içerisinde sizlere ishalden kurtulma yöntemleri ve ishal sebeplerinden bahsettik. Buyurun gelin birlikte bunların neler olduğunu incelemeye başlayalım.
Çocuklarda İshale Sebep Olan Nedenler Nedir?
Çocuklarda ishal genellikle birkaç gün sürmektedir ancak bağışlılık sistemi hassas olan çocuklarda ise enfeksiyonel durumlara göre bu süre 1 haftaya kadar çıkabilmektedir. Sizler için aşağıda sıralamış olduğumuz maddeler ishalin başlıca nedenleri arasındadır.
- Besine bağlı alerjiler,
- Şekerli ve tatlandırıcı içeren besinlerin çok fazla tüketilmesi,
- Antibiyotik özellik taşıyan ağır ilaçlar,
Kronik ishal olarak tabir ettiğimiz rahatsızlık çocuklarda genellikle 2 haftaya kadar uzamaktadır. Parazit ve bakteriyel durumlar neticesinde oluşan bu ishal tamamen vücudun enfeksiyona karşı verdiği bir tepki olarak bilinmektedir.
Çocuğumun İshalini Durdurmak İçin Ne Yapmalıyım?
Çocuklarınız ishal olduğunda hemen ilaçlara sarılmanıza gerek yoktur. Çoğu durumda bu geçici bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. İshal durumu 2 günden daha fazla görülmeye başlanıyorsa bu durumda bir sağlık kuruluşuna görünebilirsiniz. Ancak kısa zamanlı görülen ishallerde endişelenmenize gerek yoktur. Eğer çocuğunuzun ishali durmuyorsa ve sıklıkla devam ediyorsa, çocuk doktoruna gidebilir ve onların kontrolünde alınan ilaçları belirtilen saatlerde verebilirsiniz.
Çocuklarda Görülen İshal
Çocuğunuza evinizde bulunan ve o an reçete ile alınmamış ilaçları vermeyiniz. Mutlaka bir doktora görünmeli ve doktorunuzun yazmış olduğu ilaçları temin etmelisiniz. Bazı ishal durumları çocukların probiyotik rahatsızlıklarından dolayı da oluşmaktadır. Buna nazaran çocuklarınıza probiyotik ilaçları verebilir ve destekleyici gıdalar ile onu rahatlatabilirsiniz. 3 yaşından daha küçük bir çocuğunuz varsa ve ishal olmuşsa kesinlikle doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Çocuklarda Görülen İshal İçin Ev İlaçları
Çocuğunuzun ishalini engelleyecek herhangi bir ilaç ya da gıda yoktur ancak genellikle hepimizin bildiği ve ishale iyi gelen bazı gıdaları çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Ama öncelikle çocuğunuzun ishal olmasına neden olduğunu düşündüğünüz gıdaları belirlemeli ve onları çocuklarınıza yedirmemelisiniz.
İshal Olan Bir Çocuğa Ne Yedirmeliyiz ?
Çocuğunuzda ishal görülüyorsa bol sıvı takviyesi ve ardına sağlıklı bir diyet programına geçiş yapabilirsiniz. Anne sütü ile beslenen çocuklar için anne sütüne devam edebilirsiniz. Ancak yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa ve ishal olmuşsa anne sütü desteğinin haricinde mutlaka bir çocuk doktoruna gitmenizi öneriyoruz.
Orta yaş grubunda bir çocuğunuz varsa ve ishal olmuşsa, patates haşlaması yedirebilir ve gün içerisinde düzenli olarak bunu tekrar edebilirsiniz. Çocuğunuza mutlaka iyi gelecektir. Düşük şeker oranına sahip gıdalar, sindirimi düzenlemeye yardımcı olan muz ve ılık bir süt çocuğunuzun ishalinin hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Aşağıda tam olarak liste halinde vermiş olduğumuz gıdaları çocuğuna yedirebilirsiniz. Doktor kontrolü öncesi bu gıdaları yedirin, eğer hala bir düzelme ya da hafifleme göremiyorsanız çocuk doktoruna gitme zamanınız gelmiş demektir.
- Elma,
- Muz,
- Arpa,
- Yulaf,
- Fasulye,
- Bezelye,
- Tatlı patates,
Bu yiyeceklerden bazılarıdır.
Çocuğumu İshal Olduktan Sonra Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?
Aşağıda vermiş olduğumuz maddeler içerisinden herhangi birini yaşıyorsanız, direkt olarak çocuk doktoruna başvurabilirsiniz. Bunlardan bazıları kısaca şu şekiledirİ
- 6 aydan küçük bir bebeğiniz varsa,
- Dışkısında ara ara kanamalar görülüyorsa,
- Tükürük eksikliği, az idrar, çok susama gibi belirtiler varsa,
- Boş midesine rağmen kusuyorsa,
- Ara ara yüksek ateş görülüyorsa,
- Karın bölgesinde genişleme ve şişkinlikler varsa,
- 2-3 günden uzun süren ve gün içerisinde devamlı tekrar eden kusmalar varsa,
Sizlere vereceğim tavsiye mutlaka çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Çünkü çocuğunuzun kötü bir şeyi varsa ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden çocuğunuzun sağlığına dikkat etmeniz faydalı olacaktır.